Image default
Πρώτο Θέμα

Ελλάδα και δανειστές συνεχίζουν τις συζητήσεις για το πρόγραμμα διάσωσης

Ελλάδα και δανειστές συνεχίζουν τις συζητήσεις για το πρόγραμμα διάσωσης

Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της ξαναξεκίνησαν την Τετάρτη τις συζητήσεις για τη δημοσιονομική και μεταρρυθμιστική πρόοδο, αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες της Αθήνας πως η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματός της μπορεί να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του Απριλίου, με το μεγάλο θέμα των συντάξεων στην κορυφή της ατζέντας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που διατηρεί μια ισχνή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, θέλει να ολοκληρώσει γρήγορα την αξιολόγηση ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, ελπίζοντας πως αυτό θα πείσει τους έλληνες πως οι θυσίες τους πιάνουν τόπο ύστερα από έξι χρόνια λιτότητας.

Οι επόπτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καθόρισαν την ατζέντα των συζητήσεων με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, προτού συναντηθούν με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο για να συζητήσεις τις μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού, συμπεριλαμβανομένων των υποχωρήσεων που προσέφερε ο Τσίπρας στους διαδηλώνοντες αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε πως οι δανειστές δε ζήτησαν περικοπές στις βασικές συντάξεις κατά τη διάρκεια των συζητήσεων της Τετάρτης, οι οποίες ήταν προκαταρκτικές, όμως «έδειξαν μια σκληρή στάση στο θέμα των επικουρικών συντάξεων και την ανησυχία για τη βιωσιμότητά τους».

Τα ζητήματα του ασφαλιστικού θα επιστρέψουν στο τραπέζι αυτήν την εβδομάδα, ενώ οι μεταρρυθμίσεις του φόρου εισοδήματος θα συζητηθούν την Πέμπτη. Η αποστολή πρόκειται να παραμείνει στην Αθήνα για περίπου δέκα ημέρες, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Η αξιολόγηση διεκόπη στις αρχές του Φεβρουαρίου λόγω των διαφορών μεταξύ των θεσμών για το υπολογιζόμενο μέγεθος του δημοσιονομικού κενού μέχρι το 2018, αλλά και λόγω διαφωνιών με την Αθήνα για το βάθος των ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων και τη διαχείριση των επισφαλών δανείων.

Η Αθήνα έχει δεσμευτεί να περικόψει τις δαπάνες για το ασφαλιστικό κατά 1% του ΑΕΠ φέτος και να φτάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% μέχρι το 2018. Δεν ήταν ξεκάθαρο εάν οι δανειστές έχουν φτάσει σε συναίνεση για το εκτιμώμενο δημοσιονομικό κενό που θα μπορούσε να αναγκάσει την Αθήνα να περικόψει περεταίρω τις συντάξεις, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναγνώρισαν αυτήν την εβδομάδα πως η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους θα έρθει σύντομα, όμως η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει πρώτα τις μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού και του φορολογικού, να θεσπίσει μιαν ανεξάρτητη αρχή εισοδήματος και να διαχειριστεί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε πως εκτιμά πως η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί έως τις αρχές του Μαΐου.

«Είναι θετικό που υπάρχει ημερομηνία για το τέλος της αξιολόγησης του προγράμματος, αλλά και ημερομηνία για το ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων για την ελάφρυνση του χρέους» είπε δεύτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Σχετικα αρθρα

Ευρωζώνη:Η πιο μεγάλη ύφεση από το 1930!

admin

Μήνυμα στην Αθήνα να τρέξει τις μεταρρυθμίσεις για να πάρει τη δόση

admin

Οι γέφυρες του Λονδίνου στο πουθενά

admin

Οι γαλλικοί εργασιακοί νόμοι θα πρέπει να προστατεύουν τους εργαζόμενους όχι τις θέσεις

admin

Εκλογές στη Βενεζουέλα: η αντιπολίτευση λαμβάνει εντολή…

admin

Το μέγα αδιέξοδο του ελληνικού χρέους

admin

Δυο αδιέξοδα και … μια ανηφόρα στον δρόμο για την 2η αξιολόγηση

admin

Η οικονομία της ευρωζώνης αποτινάσσει τα ελληνικά δεσμά και ο Σόιμπλε προελαύνει…

admin

Το Στρατηγικό Σχέδιο 2018- 2022, για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας

admin

Μήπως η μεγαλύτερη απειλή για το ευρώ είναι η Γερμανία;

admin

Η λογοκρισία στα τουρκικά μίντια

admin

H Alpha Bank αντέχει το “covid effect” – Τι δείχνει το α’ τρίμηνο

admin

Ανατροπή του Brexit; Η ΕΕ πρέπει να πει όχι

admin

Σε υψηλά 6 μηνών το ΧΑ

admin

Financial Times : Παρά την ιστορική συμφωνία της ΕΕ, τα βαθιά ρήγματα επιβιώνουν

admin

Οι αποδόσεις στην ευρωζώνη δείχνουν εντυπωσιακή απόκλιση

admin

Η Ευρώπη εμμένει στον σοσιαλισμό

admin

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Οι Ιταλοί θέλουν αναμέτρηση δυνάμεων με τις Βρυξέλλες -Μπορούν να την έχουν

admin