Image default
Πρώτο Θέμα

Με το μυαλό στον… Καμμένο ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες

Με το μυαλό στον... Καμμένο ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες

Με επιπλέον προβληματισμό θα βρεθεί στις Βρυξέλλες σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καθώς οι αντιδράσεις του κυβερνητικού του εταίρου Πάνου Καμμένου δημιουργούν αρνητικά ενδεχόμενα ακόμη και για την επιβίωση του κυβερνητικού σχήματος. Σε μια δύσκολη για την κυβέρνηση στιγμή, με ανοικτά τα θέματα του προσφυγικού και της διαπραγμάτευσης, η επιμονή του αρχηγού των Ανεξάρτητων Ελλήνων για αποπομπή του Γιάννη Μουζάλα έχει προκαλέσει την αντίδραση του παλαιού ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας παραμένει εγκλωβισμένος στο δίλημμα Μουζάλας ή Καμμένος, όποια λύση και να δώσει βγαίνει πολιτικά χαμένος και με μειωμένο κύρος. Σήμερα μάλιστα θα εμφανιστεί στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ως ένας ηγέτης ο οποίος αν δεν υποχωρήσει στον εκβιασμό του -κατά τους ευρωπαίους “ακροδεξιού εταίρου του”- την Δευτέρα μπορεί να μην έχει κυβέρνηση.

Λίγα λεπτά πριν από τις 09:30 το πρωί της Πέμπτης ξεκίνησε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, υπό τον Πάνο Καμμένο. Χαρακτηριστικό της ατμόσφαιρας που επικρατεί είναι όχι μόνο ότι τα στελέχη του κόμματος της συγκυβέρνησης δεν έκαναν καμία δήλωση προσερχόμενα στη Βουλή, αλλά δεν αντάλλαξαν ούτε κουβέντα κατά την διάρκεια της καταγραφής των εικόνων πριν την έναρξη της συνεδρίασης από τα τηλεοπτικά συνεργεία.

Η αίσθηση που υπάρχει πάντως είναι πως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θέτουν το ζήτημα Μουζάλα εκτός συζήτησης, υποχωρούν όμως σε μια ιδιότυπη ανακωχή έως την Τρίτη. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αναχωρεί αργότερα για τις ΗΠΑ, ένα προγραμματισμένο ταξίδι για το οποίο χθες υπήρχε η πληροφορία πως θα ακυρωθεί, ενώ επιστρέφοντας, θα θέσει ξανά το θέμα επί τάπητος με τον Αλέξη Τσίπρα. Άλλωστε, έλεγαν πηγές από το κόμμα, προέχει και η εθνική προσπάθεια στην Σύνοδο Κορυφής από σήμερα, την οποία δεν υπονομεύουν οι ΑΝΕΛ.

Μετά την χθεσινοβραδυνή επικοινωνία Τσίπρα-Καμμένου, ο πρόεδρος της Ανεξάρτητων Ελλήνων απέσυρε το τελεσίγραφο για αποχώρησή του από την κυβέρνηση αν μέχρι σήμερα το πρωί στις 9:00 δεν απομακρυνθεί από την κυβέρνηση ο Γιάννης Μουζάλας.

Σύμφωνα με πληροφορίες και από τα δύο επιτελεία, οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος επανήλθαν στην πρωινή τους συμφωνία: το θέμα της παραμονής του Γιάννη Μουζάλα στην κυβέρνηση είναι ανοικτό και οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες και του Πάνου Καμμένου από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τελικά «τόσο το ότι ο Πάνος Καμμένος ακύρωσε το ταξίδι, όσο και ότι μάζευε τα πράγματά του από το υπουργείο Αμύνης» ήταν απειλές προς τον πρωθυπουργό. Στην πρωινή τους συνάντηση πάντως της Τετάρτης -σύμφωνα με διαρροές από την πλευρά του κ. Καμμένου- υπήρξε ένταση, καθώς ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επέμεινε ότι «υπουργός που έχει αποκαλέσει τα Σκόπια “Μακεδονία” και αυτό υπάρχει καταγεγραμμένο στην κάμερα, δεν μπορεί να παραμείνει στην κυβέρνηση». Το επιχείρημα του πρωθυπουργού ότι ζήτησε ο ίδιος συγγνώμη δημοσίως και ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει διά της εκπροσώπου στο ότι πρόκειται για γλωσσικό ολίσθημα που δεν αλλάζει την πάγια θέση της χώρας δεν έπεισε τον κ. Καμμένο.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ πάντως μετά τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν χθες το βράδυ, ότι υποχώρησε για μία ακόμη φορά, έκανε νέο tweet στο οποίο αναφέρει ότι θα επιμείνει στην αποπομπή Μουζάλα από την κυβέρνηση ως προϋπόθεση για την δική του παραμονή:  «Ότι έχω δημόσια δηλώσει ισχύει, δεν αλλάζω θέσεις αύριο (σ.σ. σήμερα) η ΚΟ των ΑΝΕΛ παραίτηση Μουζάλα προϋπόθεση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο σημείο που έχουν φθάσει τα πράγματα αναίμακτη λύση στο θέμα δεν υπάρχει, είτε ο κ. Καμμένος θα κάνει έναν ακόμη ελιγμό, είτε ο πρωθυπουργός θα υποχωρήσει στον εκβιασμό θυσιάζοντας ένα στέλεχος το οποίο εκτιμά. Μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης πάντως από το Μέγαρο Μαξίμου διέρρεε ότι «δεν υπάρχει θέμα απομάκρυνσης του κ. Μουζάλα», και ότι την Δευτέρα θα ήταν στην βουλή για να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών. Ήταν δε αυτή η διαρροή που έκανε τον Πάνο Καμμένο να αυξήσει την πίεση.

Είχε προηγηθεί «σκληρό ροκ» ανάμεσα στους δύο συμμάχους. Ο πρωθυπουργός απαντώντας στο τελεσίγραφο- Καμμένου ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε αποφασισμένος να μην κάνει πίσω διαμηνύοντας προς τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ ότι «Δεν υποχωρώ. Όποιος έριξε κυβέρνηση πήγε στο 1%».

Μάλιστα οι πιο στενοί συνεργάτες των δύο αρχηγών, Νίκος Παππάς και Τέρενς Κουίκ βρέθηκαν στο σπίτι του Πάνου Καμμένου, αναζητώντας λύση με βάση τις τελευταίες εξελίξεις και προσπαθώντας να αλλάξουν τη θέση του προέδρου των ΑΝΕΛ να αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα.

Σε δύσκολη θέση όμως βρίσκεται και ο Πάνος Καμμένος. Μετά την υποστολή της αντιμνημονιακής σημαίας και την υποχώρηση από τις θέσεις του στο προσφυγικό -από το θα γεμίσουμε την Ευρώπη τζιχαντιστές και δεν θα δημιουργηθούν hot spots στα νησιά-, έφθασε να κινητοποιεί τον στρατό και τη ΜΟΜΑ για να δημιουργηθούν δομές για τους μετανάστες, οι θέσεις του στα εθνικά και στο Μακεδονικό είναι το «φύλλο συκής». Είναι δε το τελευταίο πεδίο με το οποίο απευθύνεται στην συρρικνούμενη εκλογική του βάση πριν εξανεμιστεί πολιτικά. Αντίθετα εάν πετύχει την απομάκρυνση του Γιάννη Μουζάλα θα έχει πιστωθεί στην εκλογική του βάση ότι παραμένει στις εθνικές του θέσεις και ότι απομάκρυνε έναν υπουργό που με τις διαλλακτικές κεντροαριστερές του θέσεις στα εθνικά και στο προσφυγικό δεν είναι δημοφιλής στο δεξιό ακροατήριο. Ο κ. Καμμένος όμως έχει παράπονα ότι μετά τις επικρίσεις που είχε δεχθεί δημοσίως από τον κ. Μουζάλα και ενώ κινητοποίησε τον στρατό, που τελικά έσωσε την παρτίδα στο προσφυγικό, την πολιτική προβολή κερδίζει ο Δημήτρης Βίτσας ως επικεφαλής του Συντονιστικού.

Ο κ. Μουζάλας όμως είναι δημοφιλής στο αριστερό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ που έχει αυξημένη ευαισθησία για τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων  ενώ αντιμετωπίζει με “ρεαλισμό” το Μακεδονικό. Ο κ. Μουζάλας θεωρείται και επιτυχημένος υπουργός, ενώ έχει κερδίσει και καλά σχόλια στις Βρυξέλλες για τους χειρισμούς του στο προσφυγικό τους τελευταίους μήνες. Ήδη μία σειρά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτη την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου έχουν εκφράσει δημόσια την στήριξή τους στον κ. Μουζάλα. Μέσω twitter δήλωσε: «Το αίτημα για παραίτηση, παρά τη “συγγνώμη”, προκρίνει το κομματικό ακροατήριο, υπονομεύοντας τη χώρα ολόκληρη ενόψει της κρίσιμης συνόδου». Για ψηφοθηρία, αντιπολιτευτική σκοπιμότητα και πατροδοκαπηλεία έκανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του ΕΚ Δημήτρης Παπαδημούλης σε συνέντευξή του στον Real Fm. Στήριξη όμως παρείχαν και ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης. Ανακοίνωσή εξέδωσε και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ότι  «είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε προσπάθεια ή σκέψη για απομάκρυνση του συντρόφου Μουζάλα».

Η σύγκρουση των δύο κυβερνητικών εταίρων πυροδότησε πολιτικά σενάρια. Στο τραπέζι μπήκε το ενδεχόμενο ενός μεγάλου ανασχηματισμού που θα δώσει λύση στο αδιέξοδο. Παράλληλα άνοιξαν οι συζητήσεις για μία διαφορετική κυβέρνηση στην περίπτωση αποχώρησης των ΑΝΕΛ με την συμμετοχή ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού. Στον Γιάννη Μουζάλα πρόσφερε στήριξη ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Φώφη Γεννηματά, οι οποίοι επανειλημμένως στο παρελθόν έχουν συγκρουστεί με τον κ. Καμμένο και έχουν επικρίνει τον Αλέξη Τσίπρα για την συνεργασία μαζί του. Παρότι όμως σε παρασκηνιακό επίπεδο οι συζητήσεις άνοιξαν και τελούν σε συνάρτηση με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση και με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δεν είναι εύκολο να προχωρήσουν, αφού υπεισέρχονται πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες αλλά και εσωκομματικές παράμετροι.   

Σχετικα αρθρα

Πόσο κινδυνεύουν οι ελληνικές τράπεζες

admin

Στρατηγική σύγκρουσης επιλέγει ο κ. Σαμαράς

admin

Μαντέλα: Πηγή έμπνευσης για την ανθρωπότητα

admin

Η Μέρκελ αντιμέτωπη με επανάσταση στο κόμμα της για την προσφυγική κρίση

admin

Τα 3 δεδομένα στο ελληνικό αδιέξοδο

admin

Ιδιωτικά τζετ, σούπερ γιοτ και επαύλεις αγοράστηκαν με δισεκατομμύρια “μαύρου” χρήματος

admin

Πώς να τα χάσετε όλα σε 2 εβδομάδες με προϊόντα UBS και Citigroup!

admin

Αυτοί είναι οι 500 κροίσοι του πλανήτη -Κανένας Ελληνας, σαρώνουν οι Ασιάτες δισεκατομμυριούχοι

admin

Φουκουσίμα, 7 χρόνια μετά

admin

3η δέσμη μέτρων: 800 Ε σε 1.400.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

admin

Η αμερικανική απειλή για την Δημοκρατία

admin

Ελληνική χρεοκοπία: Ίσως , Grexit όχι…

admin

Més que un Club: γιατί η Barça είναι μια δύναμη καταλανικού εθνικισμού

admin

Η ασθένεια της μόνιμης ανεργίας στην Ευρώπη διαδίδεται

admin

Bruegel: Πώς ο Covid19 βαθαίνει το ρήγμα Βορρά- Νότου

admin

DW: Παροχολογία ενόψει εκλογών στην Ιταλία

admin

Που το πάει το Podemos;

admin

Γιατί πήγε το πετρέλαιο στα $75

admin