Image default
Πρώτο Θέμα

Γκρίζος καπνός για την αξιολόγηση

Γκρίζος καπνός για την αξιολόγηση

Χωρίς αποτέλεσμα έκλεισε και ο νέος κύκλος των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, με το κουαρτέτο να αποχωρεί το απόγευμα της Κυριακής ύστερα από μια συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας που δεν κράτησε ούτε μία ώρα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης, η συνάντηση επικεντρώθηκε στο ασφαλιστικό, αλλά και στο χρονοδιάγραμμα των διαβουλεύσεων.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι το απόγευμα θα αναχωρήσουν από την Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών και αναμένεται να επιστρέψουν μετά από τις διακοπές του Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου). Κατά πάσα πιθανότητα η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα γίνει στις 4 Απριλίου.

Ασφαλείς πληροφορίες απ’ τους δανειστές πάντως αναφέρουν ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου για «την επίτευξη συμφωνίας όσο το δυνατόν το γρηγορότερο», χωρίς ωστόσο να θέτουν συγκεκριμένο στόχο ή χρονοδιάγραμμα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι στιγμής έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος στη μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος και σε βασικές πτυχές του συνταξιοδοτικού, όχι όμως και στο σύνολο του. Την ίδια ώρα το χάσμα για τα «κόκκινα δάνεια» παραμένει ενώ και όλα τα υπόλοιπα ζητήματα της ατζέντας παραμένουν ανοικτά.

Οι δε συζητήσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ακόμα και μέσα στην περίοδο του Πάσχα των Καθολικών.

Λίγο αργότερα εκπρόσωπος Τύπου της Ευρ. Επιτροπής έκανε την κάτωθι δήλωση:

«Η αποστολή υπήρξε παραγωγική. Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος ως προς τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος. Επιπλέον πρόοδος σημειώθηκε και σχετικά με βασικές πτυχές της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού. Οι εργασίες είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια των διακοπών του Καθολικού Πάσχα. Οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου για επανάληψη των συνομιλιών με σκοπό την ολοκλήρωσή τους το συντομότερο δυνατόν».

Όπως φάνηκε και σήμερα η διαφορά για τις επικουρικές συντάξεις παραμένει αγεφύρωτη καθώς το ΔΝΤ παρά τη θετική ανταπόκριση δεν έχει αποσαφηνίσει αν δέχεται τη μερική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ώστε να μη μπει βαθύτερα το μαχαίρι στις επικουρικές.

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι η προστασία των κύριων συντάξεων και η διατήρηση του ύψους της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ για την 20ετία έχουν γίνει αποδεκτά από τους θεσμούς.

Για την προσωπική διαφορά ζητούν περισσότερα τεχνικά στοιχεία από τα ταμεία ενώ παραμένει η απόκλιση στα ποσοστά αναπλήρωσης.

Η ηγεσία του υπουργείου Eργασίας επιμένει στην εφαρμογή ενός αναδιανεμητικού συστήματος που θα ενισχύει τους χαμηλόμισθους με λίγα χρόνια ασφάλισης παρά την αντίθεση των δανειστών που ζητούν μεγαλύτερη αναλογία εισφορών- παροχών.

«Αυτά είναι εκτός συμφωνίας. Αφού πιάνουμε τους στόχους, το πόσο αναδιανεμητικό είναι το σύστημα είναι θέμα της πολιτικής της κυβέρνησης» φέρεται ότι είπε ο κ. Κατρούγκαλος στους θεσμούς .

Πάντως αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι κυβερνητική πηγή σε ερώτηση μετά τη σημερινή συνάντηση με τους θεσμούς εάν φαίνεται πως η ελληνική πλευρά μπορεί να αξιοποιήσει τυχόν διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων για να αποφύγει την πίεση για το αφορολόγητο ή περικοπές συντάξεων και άμεση απελευθέρωση των «κόκκινων δανείων», έλεγε πως «δεν φαίνεται να είναι τόσο μεγάλες μεταξύ τους αυτές οι διαφορές». Μία δήλωση όμως που τελικά δείχνει ότι δεν υπάρχει επί της ουσίας «ρήγμα» μεταξύ των θεσμών, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις της κυβέρνησης!

Τα τεχνικά κλιμάκια θα παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι την Πέμπτη και θα επεξεργάζονται τις αντιπροτάσεις της κυβέρνησης.

Σχετικα αρθρα

Αποτοξινώνοντας τη διαμάχη απόσχισης της Ισπανίας

admin

ΕΚΠΑ:Κίνδυνος λουκέτου για 200.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις

admin

Η ΕΚΤ αποδεικνύει ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι κακοί καπιταλιστές

admin

Ανύπαρκτη πλέον η πολιτική πρόθεση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους

admin

Η ευρωζώνη χρειάζεται δημιουργικές μεταρρυθμίσεις

admin

Τα φτηνά τσιγάρα καίνε την ελληνική οικονομία

admin

Ποιες είναι οι τρεις προκλήσεις για το τραπεζικό σύστημα

admin

Ο ΕΝΦΙΑ και το δίδυμο Τσίπρα – Καμμένου

admin

Η καπιταλιστική απειλή για τον καπιταλισμό

admin

Μέρκελ: Παρά την κούραση, οι Έλληνες πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις

admin

Γερμανία: τελειώνει η περίοδος των παχιών αγελάδων

admin

Η Brexit-ική “έξοδος” των τραπεζιτών από το City του Λονδίνου έχει αρχίσει

admin

Brexit: Δεδομένη θεωρείται η ήττα της Μέι στη βουλή

admin

Τι συμφωνήθηκε και τι όχι στο ολονύκτιο Eurogroup

admin

Επαφές ΤΧΣ-Τσακαλώτου για την εγγύηση κόκκινων δανείων

admin

Ιησούν ή Βαραβάν;

admin

O Donald Trump πετά μια φορολογική βόμβα στον Emmanuel Macron

admin

Η Ελλάδα σε ένα… βάζο με ελιές και ούζο

admin