Image default
Πρώτο Θέμα

Οι 8 χώρες της ΕΕ στη ζώνη δημοσιονομικού κινδύνου

Οι 8 χώρες της ΕΕ στη ζώνη δημοσιονομικού κινδύνου

Σε ότι αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το τρία είναι ο μαγικός αριθμός.

Αυτό είναι το όριο ελλείμματος, 3% του ΑΕΠ, το οποίο πέντε κράτη της ΕΕ θα ξεπεράσουν φέτος, σύμφωνα με τους οικονομολόγους που συμμετέχουν στην έρευνα του - από τον Ιανουάριο.

Αυτοί οι πέντε – Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα και Κροατία – συμπεριλαμβάνουν τρεις από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης. Τρεις επιπλέον χώρες – Φινλανδία, Πολωνία και Ρουμανία – αναμένεται να έχουν ελλείμματα κοντά στο όριο.

Η ΕΕ ορίζει πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει να περιορίζουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα στο 3% του ΑΕΠ και να μειώνουν το χρέος τους έως το 60% του ΑΕΠ, ή να βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα (παρ’ ότι κανένα δεν έχει επιβληθεί λόγω των συνεχών παραβάσεων). Από τη στιγμή που έγινε η Συμφωνία Σταθερότητας και Ανάπτυξης το 1998, με σκοπό να ενισχύσει την παρακολούθηση των προϋπολογισμών, 25 από τα 28 μέλη της ΕΕ έχουν ξεπεράσει το όριο του ελλείμματος. Η Σουηδία, η Εσθονία και το Λουξεμβούργο είναι οι μόνες χώρες που έχουν αποφύγει την καταπάτησή του.

1

Η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για αυτό το κακό ιστορικό, καθώς οι κυβερνήσεις ξεκίνησαν δυναμικά προγράμματα ενίσχυσης. Η ΕΕ έφτασε από παραβιάσεις από δύο μέλη το 2007 (Ελλάδα και Ουγγαρία) σε 22 το 2009, συμπεριλαμβανομένων των συντηρητικών, δημοσιονομικά, χωρών, όπως η Γερμανία και η Αυστρία. Κατά την περίοδο αυτή, το μέσο έλλειμμα για την ΕΕ ανήλθε στο 6,7% του ΑΕΠ από μόλις 0,9%. Το 2010, η Ιρλανδία σημείωσε ατομικό ρεκόρ με ένα εντυπωσιακό κενό 32,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κομισιόν.

Η φετινή ομάδα των αναμενόμενων σπάταλων θα είναι η μικρότερη των τελευταίων εννέα ετών. Για την υπερχρεωμένη Ελλάδα και τη Γαλλία της στάσιμης ανάπτυξης, αυτό δε θα είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικό καθώς θα σημειώσουν το 21ο και το 9ο, αντίστοιχα, συνεχές έτος υπερβολικών ελλειμμάτων. Και οι δύο έχουν λάβει προειδοποιήσεις και παρατάσεις από την Ευρωπαϊκή Κομισιόν, με τη Γαλλία να έχει επιπλέον περιθώριο μέχρι το 2017 για να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν είπε πως περιμένει το έλλειμμα να τεθεί υπό έλεγχο μέχρι τη νέα προθεσμία, παρ’ ότι η τελευταία έρευνα του - δεν είναι το ίδιο αισιόδοξη. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν έλλειμμα 3,2% για το επόμενο έτος, το οποίο θα υποχωρήσει στο 3% το 2018.

Εκτός της Γαλλίας, μόνο η Κροατία αναμένεται να ξεπερνά το όριο τον επόμενο χρόνο, βγαίνοντας από εξαετή ύφεση. Η Ισπανία θα έχει έλλειμμα 2,8%, με την Ελλάδα να ακολουθεί στο 2,4% και το Ηνωμένο Βασίλειο στο 2,2%.

Όσο για τις χώρες με την καλύτερη διαχείριση των προϋπολογισμών τους, το Λουξεμβούργο είναι ο νικητής για το 2016, με αναμενόμενο πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ, ενώ ακολουθούν η Εσθονία και η Γερμανία, οι κυβερνήσεις τον οποίων θα καταφέρουν να δαπανήσουν λιγότερα από όσα βγάζουν για τρίτη συνεχή χρονιά.

Σχετικα αρθρα

Τα «κρυφά» χαράτσια στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Η καταστροφή στην Καταλονία μπορεί ακόμη να αποφευχθεί

admin

Μια «καλή» λύση για το χρέος επιδιώκει η Αθήνα

admin

Από …ιστορικό ρεκόρ σε ρεκορ τα ελληνικά ομόλογα- Αναταράξεις στις διεθνείς αγορές

admin

Ξέφρενο ΠΑΡΤΙ σε μετοχές και ομόλογα

admin

Γιατί το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ εξακολουθεί να διογκώνεται

admin

«Μαύρα σύννεφα» στην Wall street τρομάζουν την Ευρώπη

admin

Στο κενό το αίτημα για το 1,2 δις € – Σφίγγει κι άλλο ο κλοιός

admin

ΕΕ: Συμφωνία με Ιταλία, μέτρα για το σκληρό Brexit

admin

Το Βερολίνο ίσως «κουρέψει»…

admin

Wirtschaftswoche: Η Ελλάδα «τελειώνει» με τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών

admin

Ιταλία: Εφιαλτικό το σενάριο να γίνει πρωθυπουργός ο Σαλβίνι

admin

Κάμψη πωλήσεων και περιορισμός ζημιών για τα πετρελαιοειδή το 2014

admin

«Χαλάρωση» χρέους κατά 60 δισ. € με 12 νομοσχέδια εξπρές

admin

Πρωτιά για τα Πέντε Αστέρια στις δημοσκοπήσεις

admin

Στην παράταση το Brexit

admin

Μπαράζ road shows από τις εισηγμένες

admin

ΗΠΑ και Ευρώπη παλεύουν με το φάντασμα της ανάκαμψης

admin