Image default
Πρώτο Θέμα

Χωρίς χρήματα, με πολλούς πρόσφυγες…

Χωρίς χρήματα, με πολλούς πρόσφυγες...

Η Ελλάδα και οι πιστωτές της ολοκλήρωσαν τον τελευταίο γύρο συζητήσεων την Κυριακή χωρίς να φτάσουν σε συμφωνία για τους όρους που συνοδεύουν τη διάσωση της χώρας, την ίδια στιγμή που η πιο υπερχρεωμένη χώρα της Ευρώπης αντιμετωπίζει την πρόκληση της διαχείρισης του μεγαλύτερου κύματος παράνομης μετανάστευσης που έχει γνωρίσει ποτέ η ήπειρος.

Οι εργασίες θα συνεχιστούν κατά τις διακοπές του καθολικού Πάσχα και οι επιτηρητές του προγράμματος θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου, με στόχο να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν, ανέφερε σε e-mail εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κομισιόν. «Σημαντικό πρόοδος έχει γίνει σε θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, όπως οι μεταρρυθμίσεις του φορολογικού και του ασφαλιστικού» σύμφωνα με τον ολλανδό υπουργό Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Οι συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών υπήρξαν παραγωγικές από το ξεκίνημα της αποστολής μετά το προηγούμενο Eurogroup» ανέφερε σε δήλωση μέσω e-mail ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ηγείται επίσης των συναντήσεων των ομολόγων του στην ευρωζώνη.

Η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας για την εκταμίευση της επόμενης δόσης έκτακτων δανείων από την ευρωζώνη αυξάνει τις πιέσεις στην Ελλάδα, καθώς η οικονομία της πασχίζει υπό τους κεφαλαιακούς ελέγχους που επιβλήθηκαν πέρυσι και καθώς οι υποδομές για τη διαχείριση της κρίσης λυγίζουν ύστερα από την άφιξη περισσότερων από ένα εκατομμύριο προσφύγων μέσα σε 15 μήνες. Η χώρα, η οποία ζήτησε διάσωση για πρώτη φορά το 2010, χρειάζεται να εξασφαλίσει συμφωνία με τους πιστωτές σε ένα πλήθος θεμάτων πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της φορολογίας, της διαχείρισης των επισφαλών τραπεζικών δανείων και των δημοσιονομικών μέτρων, σε αντάλλαγμα για την εκταμίευση περισσότερων πόρων και επιπλέον ελάφρυνση χρέους.

Η αβεβαιότητα για την αφοσίωση της χώρας στους όρους της διάσωσής της έχει επιβαρύνει τις ελληνικές αγορές. Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει χάσει περίπου 13% φέτος. Οι αποδόσεις των διετών κρατικών χρεογράφων αυξήθηκαν κατά 14 μονάδες βάσης, φτάνοντας στο 9,04%, στις 9:45 το πρωί της Δευτέρας.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έχει κατηγορήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την καθυστέρηση, λέγοντας πως οι θέσεις της Ελλάδας συγκλίνουν με αυτές των ευρωπαίων πιστωτών. Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε σε e-mail προς δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα πως η επιμονή του ΔΝΤ για μείωση του ορίου για τον φόρο εισοδήματος ήταν σοκαριστική και πως το ταμείο δεν διαπραγματεύεται με την πρέπουσα σοβαρότητα.

Η μεταναστευτική κρίση έχει προστεθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, με περισσότερους από 50.000 πρόσφυγες να έχουν εγκλωβιστεί στις προσωρινές εγκαταστάσεις στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης. Η συμφωνία που πέτυχε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα όλοι οι παράνομοι μετανάστες που θα φτάνουν στα ελληνικά νησιά από τις 20 Μαρτίου και μετά να επιστρέφονται στην Τουρκία. Ωστόσο, το καταβεβλημένο σύστημα αιτήσεων ασύλου της Ελλάδας θα συνεχίσει να επεξεργάζεται τις αιτήσεις για διεθνή προστασία σε βάση ανά περίπτωση.

1

«Η εφαρμογή της συμφωνίας θα χρειαστεί τεράστιες επιχειρησιακές προσπάθειες από όσους εμπλέκονται, και κυρίως από την Ελλάδα» ανέφερε η Ευρωπαϊκή Κομισιόν στη δήλωση στην ιστοσελίδα της στις 19 Μαρτίου. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα παρέχουν στήριξη, όπως συνοριοφύλακες, ειδικούς ασύλου και μεταφραστές, σύμφωνα με τη δήλωση. «Οι συνθήκες υποδοχής της Ελλάδας και τα συστήματά της για την αξιολόγηση των αιτήσεων ασύλου και την αντιμετώπιση των ατόμων που γίνονται δεκτά ως πρόσφυγες θα πρέπει να ενισχυθούν γρήγορα» σύμφωνα με την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, την UNHCR.

Η προσφυγική κρίση έχει βοηθήσει το κόμμα της αντιπολίτευσης, τη Νέα Δημοκρατία, να προηγηθεί στις δημοσκοπήσεις. Η συντηρητική αξιωματική αντιπολίτευση έχει στήριξη 21,1%, έναντι 17,3% του ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco. Ο τρόπος διαχείρισης της κρίσης από την κυβέρνηση θεωρείται μη ικανοποιητικός από 67% των ερωτηθέντων. Στη δημοσκόπηση ερωτήθηκαν 1.000 ενήλικες, μεταξύ 15 και 17 Μαρτίου.

«Υπάρχει ένα επίμονο αίσθημα deja vu» έγραψε τη Δευτέρα ο αναλυτής της - Intelligence Μαξίμ Σμπαχί. «Ωστόσο, η οικεία κατάσταση δεν είναι τόσο ανησυχητική όσο φαίνεται, και ο κίνδυνος ενός Grexit είναι πολύ μικρότερος απ’ ότι ήταν πέρυσι.» 

Σχετικα αρθρα

Τα ευρωομόλογα ξανά στο προσκήνιο

admin

«Τοξικά» δώρα Σόιμπλε στον Α. Σαμαρά!

admin

4% έως 6,5% το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ

admin

Έχει πεθάνει το σχέδιο της May για το Brexit;

admin

Από ρεκόρ σε ρεκόρ ο ελληνικός τουρισμός

admin

Η Μέρκελ μπορεί να κερδίσει τις εκλογές, αλλά να χάσει τον ΥΠΟΙΚ της

admin

Berenberg: Έξι λόγοι που κάνουν σημαντική τη συμφωνία των Ευρωπαίων

admin

Η τιμή του πετρελαίου το 2015

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε το 2018 η μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών, κατρακύλα 32% από το 2008

admin

Alpha Bank: Ενισχύεται η αναπτυξιακή δυναμική στην Ελλάδα εν μέσω διεθνών αβεβαιοτήτων

admin

Έλληνες εφοπλιστές – Kινέζικα ναυπηγεία

admin

Το αλαλούμ με τον ΕΝΦΙΑ και το «άδειασμα» της Σαββαΐδου

admin

Πως ξαναμοιράζεται η τράπουλα στα Media

admin

Ρίχνει λάδι στη φωτιά η ισπανική δικαιοσύνη;

admin

Η παγκόσμια οικονομία το 2020

admin

Η Ελλάδα «σκοτώνει» την οικονομία της…

admin

Γερ. Τύπος: Η Καταλονία, ο Σόιμπλε και το ελληνικό παράδειγμα

admin

Ανάπτυξη 2% βλέπει το ΔΝΤ το 2018 για την Ελλάδα

admin