Image default
Πρώτο Θέμα

Η κυπριακή συμφωνία μπορεί να έλθει μέχρι το τέλος του έτους

Η κυπριακή συμφωνία μπορεί να έλθει μέχρι το τέλος του έτους

Η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει πως είναι πιθανό να υπάρξει φέτος πολιτικός συμβιβασμός για την Κύπρο, το νησί της Μεσογείου που παραμένει διχοτομημένο από τέσσερις δεκαετίες.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου συναντήθηκε με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι στην Ουάσινγκτον, και οι δύο διπλωμάτες φάνηκαν αισιόδοξοι για τις πιθανότητες μιας συμφωνίας.

«Έχουμε επίσης κάποια καλά νέα από την ανατολική πλευρά της Μεσογείου, εννοώ την Κύπρο» είπε ο Καβούσογλου πριν από τη συνάντηση.

«Ελπίζουμε να φτάσουμε σε έναν συμβιβασμό στην Κύπρο εντός του 2016. Η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη» προσέθεσε, επιβεβαιώνοντας για πρώτη φορά πως είναι πιθανό να υπάρξει συμφωνία μέσα στο τρέχον έτος.

Ο Καβούσογλου είπε πως οι συζητήσεις πάνω στο θέμα είχαν επιβραδύνει κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τις νομοθετικές εκλογές του Μαΐου στον ελληνόφωνο, ανεξάρτητο νότο του νησιού.

«Όμως μετά τις εκλογές ελπίζουμε να φτάσουμε σε έναν συμβιβασμό και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν την πλήρη στήριξή τους σε αυτή τη διαδικασία, όπως και η Τουρκία» προσέθεσε.

Ο Κέρι σημείωσε ότι «δε θα μπορούσε να συμφωνήσει περισσότερο».

«Είμαστε βαθιά αφοσιωμένοι και απασχολημένοι με τις συζητήσεις για την Κύπρο» είπε, προσθέτοντας πως τόσο εκείνος όσο και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν την επισκέφθηκαν πρόσφατα.

«Έχουμε συναντηθεί με ανθρώπους και στις δύο πλευρές και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε πάρα, πάρα πολύ για μια λύση στην κυπριακή κρίση.»

Τον Ιανουάριο, ο ελληνοκύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί συμφώνησαν πως είναι πιθανή μια συμφωνία μέσα στο 2016.

Η Κύπρος παραμένει διχοτομημένη από το 1974, όταν τουρκικά στρατεύματα κατέλαβαν το βόρειο τρίτο ως απάντηση σε εμπνευσμένο από την Αθήνα πραξικόπημα, σε προσπάθεια ενοποίησης με την Ελλάδα.

Οι επί καιρό αναβλημένες συζητήσεις ειρήνης, με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, επανεκκινήθηκαν τον Μάιο του 2015.

Στόχος είναι μια ενωμένη, ομοσπονδιακή Κύπρος, όμως οποιαδήποτε συζήτηση θα απαιτούσε και από τις δύο πλευρές να κάνουν υποχωρήσεις σε εδαφικά και περιουσιακά δικαιώματα.

Ενώ και οι δύο πληθυσμοί θα πρέπει να επικυρώσουν τη συνθήκη μέσω δημοψηφισμάτων.

Δημοψήφισμα του 2004 είδε μια πλειοψηφία τουρκοκύπριων να στηρίζουν την επανένωση, ενώ περισσότεροι από τα τρία τέταρτα ελληνοκυπρίων ψήφισαν κατά αυτής. 

Σχετικα αρθρα

Η Ευρώπη παίρνει τα “σκήπτρα” απο την Γερμανία στην παγκόσμια αγορά ομολόγων

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx (IV)

admin

Γερμανικός Τύπος: Το “πείραμα της Ρόδου” και το μεγάλο στοίχημα

admin

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin

XA:Τεστ κοπώσεως

admin

Το παγκόσμιο ρίσκο μετά το εμβόλιο – O.Blanchard/Jean Pisani-Ferry

admin

Κίνα:Ανάκαμψη 18%(!) το πρώτο τρίμηνο

admin

ΕΕ εναντίον οργανωμένου εγκλήματος

admin

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ρωσίας

admin

Εξασφάλιση ισχυρότερης και δικαιότερης παγκόσμιας ανάκαμψης-M.A El Erian

admin

ΤτΕ: Αναγκαία η διατήρηση μετά την πανδημία των μέτρων επιλεκτικής οικονομικής στήριξης

admin

Alpha Bank: Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων – Η συγκυρία και η μεσοπρόθεσμη προοπτική

admin