Image default
Πρώτο Θέμα

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να εξετάσει το χρέος

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να εξετάσει το χρέος

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο έλληνας πρωθυπουργός, ανακοίνωσε μιαν επίσημη κοινοβουλευτική εξέταση του τρόπου που το συντηρητικό και το σοσιαλιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης συσσώρευσαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε μη εξυπηρετούμενο χρέος όσο βρίσκονταν στην κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που οδήγησαν τη χώρα σε μια καταστροφική χρηματοπιστωτική κρίση.

Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης σε κοινοβουλευτική διαβούλευση για φερόμενες κυβερνητικές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, ο αριστεριστής πρωθυπουργός είπε πως μια ειδική επιτροπή θα διερευνήσει τα χρέη που οφείλονται από πολιτικά κόμματα καθώς και ελληνικές εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης, και θα ενημερώσει τη Βουλή για τα ευρήματά της μέχρι το τέλος του Μαΐου.

«Θα εξετάσουμε τα πάντα μέχρι την τελευταία ραδιοκεραία… Αυτό το παιχνίδι του να αφήνουμε τους υπεύθυνους να γλιτώνουν θα πρέπει να σταματήσει – είτε πρόκειται για πολιτικά κόμματα είτε για μέσα ενημέρωσης» είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική σε νόμο που πέρασε το 2013 η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ, ο οποίος παρείχε μια συνολική εξαίρεση από διώξεις σε διευθυντικά συμβούλια ελληνικών τραπεζών, ακόμη και εάν συνέχιζαν να παρέχουν δάνεια σε πολιτικά κόμματα και μέσα ενημέρωσης που είχαν ήδη τεράστια χρέη.

Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε να κόψει τους δεσμούς μεταξύ των ελλήνων τραπεζιτών, των πολιτικών και των μέσων ενημέρωσης, τη λεγόμενη διαπλοκή, η οποία θεωρείται από τους πιστωτές της Ελλάδας ως πηγή διευρυμένης διαφθοράς στη δημόσια ζωή και ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την εκπλήρωση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο, στα μάτια πολλών ελλήνων, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να πέσει στην ίδια παγίδα με τους πολιτικούς προκατόχους της. Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε πέρυσι την εξουσία, ως η πρώτη αριστερή κυβέρνηση της χώρας, αρκετοί κυβερνητικοί υπουργοί και ανώτεροι αξιωματούχοι του κόμματος έχουν δημιουργήσει δεσμούς με κάποιες από τις πιο ισχυρές επιχειρηματικές ομάδες της Ελλάδας.

Τα πασχίζοντα ελληνικά μέσα ενημέρωσης υπολογίζεται πως έχουν ένα σύνολο μη εξυπηρετούμενων δανείων που ξεπερνά τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο οφείλεται στις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας.

Η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία οφείλει 214 εκατομμύρια ευρώ, κυρίως στην πρώην κρατική Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, σε δάνεια που δεν έχουν εξυπηρετηθεί εδώ και σχεδόν μία δεκαετία. Το ΠΑΣΟΚ χρωστά περισσότερα από 120 εκατομμύρια ευρώ, σχεδόν όλα στην Αγροτική Τράπεζα.

Τα δύο κόμματα διαδέχτηκαν το ένα το άλλο στην κυβέρνηση επί μία δεκαετία, προτού συνεργαστούν το 2012 για να σχηματίσουν μια συγκυβέρνηση για να εκπληρώσουν το δεύτερο πρόγραμμα διεθνούς διάσωσης της Ελλάδας, από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και τα δύο κόμματα παραμέρισαν τις προτάσεις των πιστωτών για επιδιόρθωση της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και για να γίνει πιο διαφανής.

Υπό νέα ηγεσία, το ΠΑΣΟΚ έδιωξε το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του και πραγματοποίησε έλεγχο των λογαριασμών του κόμματος, όμως δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει το συσσωρευμένο χρέος του.

Η Νέα Δημοκρατία στράφηκε σε ιδιώτες χορηγούς για να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία του κόμματος όσο παρέμενε στην κυβέρνηση, αγνοώντας με παρόμοιο τρόπο το χρέος της.

Η διαβούλευση της Τρίτης προκλήθηκε από ισχυρισμό εισαγγελέως αυτόν τον μήνα πως δέχτηκε πίεση από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, για να αφήσει μια υπόθεση που διερευνούσε τη σχέση επιφανούς έλληνα επιχειρηματία με την κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας το 2013, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος είπε πως ζήτησε από την εισαγγελέα, τη Γεωργία Τσατάνη να παραδώσει τον φάκελο της υπόθεσης επειδή δεν ήταν αρμόδια να διευθετήσει την έρευνα. Το ανώτατο δικαστήριο της Ελλάδας εξετάζει γιατί εγκαταλείφθηκε η υπόθεση ύστερα από διαμαρτυρία από το υπουργείο Δικαιοσύνης της Κύπρου.

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος, ο επιχειρηματίας που εμπλέκεται στην έρευνα, είναι ιδρυτής και επικεφαλής της αθηναϊκής Marfin Investment Group, παλαιότερα ο μεγαλύτερος μέτοχος της Λαϊκής Τράπεζας. Έχει αρνηθεί επανειλημμένως οποιαδήποτε αδικοπραγία.

Ο κ. Τσίπρας δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη Λαϊκή Τράπεζα στην ομιλία του στη Βουλή, όμως απέρριψε τα αιτήματα για παραίτηση του κ. Παπαγγελόπουλου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εκλέχθηκε αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας τον Ιανουάριο, είπε στο κοινοβούλιο πως είναι προτεραιότητά του να μειώσει τις δαπάνες του κόμματος και να αναδιαρθρώσει το χρέος του. Υποστήριξε πως η κίνηση του πρωθυπουργού να διερευνήσει τη χρηματοδότηση των κομμάτων και των μέσων ενημέρωσης είναι «τακτική αντιπερισπασμού», μια προσπάθεια να στρέψει την προσοχή του κοινού από τα συνεχή οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας και τη δυσκολία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση, με περισσότερους από 50.000 αιτούντες ασύλου να έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα ύστερα από το κλείσιμο του βαλκανικού μεταναστευτικού διαδρόμου.

Σχετικα αρθρα

Θα πρέπει η Γερμανία να φύγει από το ευρώ;

admin

ΑΠΕΙΛΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

admin

Ο Τραμπ απέναντι στα συντρίμμια της πολιτικής του

admin

ΔΝΤ:Πρώτα σύννεφα πάνω από την παγκόσμια ανάπτυξη

admin

Γιατί οι ξένοι λένε… «αντίο» στις τράπεζες;

admin

Άνοδο στις τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα βλέπει ο οίκος Moody’s

admin

Περί διάσωσης του ευρώ

admin

Ψάχνει στηρίγματα το ελληνικό χρηματιστήριο

admin

Η ελληνική τραγωδία που μπορεί να γυρίσει σε φάρσα

admin

Κόντε: Μην επαναλάβετε τα λάθη με την Ελλάδα

admin

Φουντώνει ο νομισματικός πόλεμος

admin

Γιατί η αγορά έκανε νέο ρεκόρ μετά τα σχόλια Τραμπ για το Ιράν

admin

Εισαγόμενες πιέσεις και πτώση 1,55% στο Χ.Α

admin

Γερμανία: Στο 48% Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι σύμφωνα με δημοσκόπηση

admin

Ο Ντράγκι φτάνει στα μισά της θητείας του, αλλά παραμένει μακριά από τον στόχο

admin

Η απειλή της μικροσκοπικής Ελλάδας και το €

admin

Η ΕΚΤ μάς παρασύρει βαθύτερα στην τρέλα

admin

Παγιδευμένη σε τέλμα η οικονομία της Ευρωζώνης

admin