Image default
Πρώτο Θέμα

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο, στη σκιά των διαρροών

Υπό τη σκιά των αποκαλύψεων του  Wikileaks σχετικά με τις συνομιλίες Τόμσεν-Βελκουλέσκου και με ανοιχτά ακόμη μείζονος σημασίας ζητήματα αρχίζει ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν προγραμματίσει να αναχωρήσουν στις 12 Απριλίου, όπου αρχίζει η εαρινή σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα θα πρέπει να γεφυρωθούν οι αποστάσεις μεταξύ των δύο πλευρών έτσι ώστε μέχρι το Eurogroup της 22ης Απριλίου να καταστεί δυνατή η συμφωνία.

Στους στόχους της κυβέρνησης είναι το κλείσιμο της συμφωνίας πριν το Πάσχα και με τα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι διαρροές της τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο στελεχών του ΔΝΤ η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης θεωρείται προτεραιότητα για να αρχίσει αμέσως μετά η συζήτηση για το χρέος. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκη η διαπραγμάτευση

του χρέους είναι μέρος του πλαισίου συμφωνίας και νομίζω ότι μπορεί και πρέπει να προχωρήσει με λελογισμένο τρόπο προκειμένου μαζί με τη συμφωνία και την πρώτη αξιολόγηση να είμαστε σε βιώσιμη στρατηγική εξόδου από την κρίση.

Τα μνημονιακά μέτωπα που πρέπει να κλείσει η κυβέρνηση αφορούν στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό ενώ στο θέμα των κόκκινων δανείων η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει μεγάλη με τους δανειστές να ζητούν την πώληση όλων των δανείων και η κυβέρνηση να επιδιώκει την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και των μικρών επιχειρηματικών δανείων. Μεταξύ των θεμάτων που εκκρεμούν περιλαμβάνονται οι συστασεις του ΟΟΣΑ για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, απλούστευση των τελωνειακών διαδικασιών, η επικαιροποίηση του σχεδίου δράσης για τη διευκόλυνση του εμπορίου και την προώθηση των εξαγωγών, η υιοθέτηση μιας συνολικής στρατηγικής για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων.

Στην αξιολόγηση εντάσσονται και οι παρεμβάσεις στο Δημόσιο με την ανάπτυξη μιας τριετούς στρατηγικής για τη δημόσια διοίκηση, αλλά και για την εισαγωγή του νέου προγράμματος κινητικότητας στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με την πλατεία Συντάγματος, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που θα έχει απέναντί του την Δευτέρα την Ντέλια Βελκουλέσκου, αναμένεται να ζητήσει εξηγήσεις για τις συνομιλίες της με τον Πωλ Τόμσεν. Ιδίως δε στο απόσπασμα όπου ακούγεται να σχεδιάζουν την κωλυσιεργία στην αξιολόγηση της Ελλάδας, ως τον Ιούλιο, με διττό στόχο: Να απειληθεί με πιστωτική ασφυξία η χώρα και να δεχτεί τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ και να πιεστούν οι Ευρωπαίοι να δεχτούν την μείωση του χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τηλεόρασης του Alpha οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ESM, Ντέκλαν Κοστέλο, Νικολά Τζιαμαρόλι και Ράσμους Ρέφερ που βρίσκονται στο Χίλτον, είχαν την Κυριακή αλλεπάλληλες συσκέψεις με αντικείμενο της αποκαλύψεις του Wikileaks. Οι Θεσμοί αισθάνονται πως οι αποκαλύψεις έχουν φέρει το κουαρτέτο σε δύσκολη θέση.

Παράλληλα, η Ντέλια Βελκουλέσκου έχει μπει «στη γωνία» και βρέθηκε σε θέση απολογούμενης, με τους υπολοίπους να ζητούν εξηγήσεις και φυσικά να αναζητούν κοινή θέση με την οποία θα καθίσουν τη Δευτέρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Έλληνες υπουργούς.

Σχετικα αρθρα

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin

XA:Τεστ κοπώσεως

admin

Το παγκόσμιο ρίσκο μετά το εμβόλιο – O.Blanchard/Jean Pisani-Ferry

admin

Κίνα:Ανάκαμψη 18%(!) το πρώτο τρίμηνο

admin

ΕΕ εναντίον οργανωμένου εγκλήματος

admin

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ρωσίας

admin

Εξασφάλιση ισχυρότερης και δικαιότερης παγκόσμιας ανάκαμψης-M.A El Erian

admin

ΤτΕ: Αναγκαία η διατήρηση μετά την πανδημία των μέτρων επιλεκτικής οικονομικής στήριξης

admin

Alpha Bank: Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων – Η συγκυρία και η μεσοπρόθεσμη προοπτική

admin

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων

admin

ΧΑ:Προσοχή στο κενό

admin

Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων

admin