Image default
Πρώτο Θέμα

Μέρκελ: η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει κούρεμα χρέους μέσα στην ευρωζώνη

Μέρκελ: η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει κούρεμα χρέους μέσα στην ευρωζώνη

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε την τρίτη πως το κούρεμα χρέους είναι αδύνατον για την Ελλάδα, όσο παραμένει μέλος της ευρωζώνης, προσθέτοντας πως η Γερμανία επιθυμεί μια γρήγορη λύση στην αξιολόγηση της διάσωσης.

Η Μέρκελ μίλησε αφού συναντήθηκε με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Το ΔΝΤ έχει εκφράσει την πρόθεσή του να μη συμμετέχει στη διάσωση χωρίς μια στέρεα δέσμευση από την ΕΕ για ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.

Η Γερμανία, η οποία επίσης επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ, έχει ξεκαθαρίσει πως η ελάφρυνση δεν μπορεί να συζητηθεί μέχρις ότου η Αθήνα έχει επιδείξει τη συμμόρφωσή της στους όρους της διάσωσης.

«Δεν είναι απαίτηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να μην υπάρχει κούρεμα χρέους, είναι η άποψή μας πως είναι νομικά αδύνατον μέσα στην ευρωζώνη» είπε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο αφού συναντήθηκε με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και άλλους παγκόσμιους οικονομικούς ηγέτες.

«Η γερμανική θέση είναι πως το ΔΝΤ θα πρέπει να συμμετέχει σε μια συμφωνία… Επιθυμούμε μια γρήγορη ολοκλήρωση αυτών των συζητήσεων» προσέθεσε η Μέρκελ.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ελπίζει σε μια επιτυχή αξιολόγηση, η οποία θα απελευθερώσει περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα της διάσωσης, θα ανοίξει τον δρόμο για τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους και θα πείσει τους εξαντλημένους από τη λιτότητα έλληνες πως οι θυσίες τους αποδίδουν.

Τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ χρειάζονται για να αποπληρωθούν δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ληξιπρόθεσμα ομόλογα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και απλήρωτες εγχώριες οφειλές.

Η Ελλάδα υπέγραψε ένα πρόγραμμα αξίας 86 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2015, την τρίτη της γραμμή διεθνούς βοήθειας από το 2010, το οποίο την επανέφερε από τα πρόθυρα της εξόδου από την ευρωζώνη. Ως τώρα, έχει λάβει 21,4 δισεκατομμύρια από μια αρχική δόση 26 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Λαγκάρντ είπε πως το ΔΝΤ είναι «αποφασισμένο να συνεχίσει να βοηθά» την Ελλάδα.

Την Κυριακή, αρνήθηκε πως το προσωπικό το ΔΝΤ επιθυμεί να σπρώξει την Ελλάδα προς μια χρεοκοπία ύστερα από τη διαρροή πρακτικών στα οποία αξιωματούχοι του ΔΝΤ έθεσαν επί τάπητος τακτικές εκφοβισμού για να εξασφαλίσουν μια συμφωνία.

«Είμαστε προσηλωμένοι, συνεργαζόμαστε, είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση νωρίτερα σήμερα με την καγκελάριο, και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να βοηθάμε» είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ στο Βερολίνο.

Η Λαγκάρντ είπε πως αυτό που χρειάζεται στην Ελλάδα είναι «μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, και η βιωσιμότητα του χρέους για την Ελλάδα θα έχει σημασία για τους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα.

Ξεκάθαρα, δε βρισκόμαστε εκεί που θα θέλαμε και συγκεκριμένα εκεί που θα έπρεπε να είναι η Ελλάδα για να είναι σταθερή, για να είναι ευδόκιμη, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού» προσέθεσε.   

Σχετικα αρθρα

Χρ. Σταϊκούρας: Παρουσίασε σχέδιο έξι αξόνων στους επενδυτές

admin

Η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη επιστρέφει σε επίπεδα προ κρίσης

admin

Ύφεση 4,7% εως 7,9% -‘Ελλειμα εως 2,8%

admin

H «παράταση και η προσποίηση» με την Ελλάδα

admin

Έχει τελειώσει η τέλεια καταιγίδα για τις αγορές;

admin

Τι να μην περιμένουμε το 2018

admin

Επιμένουν οι φήμες για έξοδο στις αγορές

admin

Σε ανοδική τροχιά η ελληνική βιομηχανία μηχανών το 2014

admin

Κόντρα αναλυτών – ΔΝΤ για την Ευρώπη

admin

Δεν υπάρχει εύκολη λύση για το υψηλό γερμανικό πλεόνασμα

admin

Το φλερτάρισμα της Ευρώπης με το χρέος

admin

Ο Μακρόν δε θα ντραπεί να χρησιμοποιήσει γαλλική δύναμη

admin

Πώς βλέπει ο κόσμος την Ευρώπη

admin

Από 28 Μαΐου τα νέα χαρτονομίσματα 100 και 200 ευρώ

admin

Τραμπ, Ερντογάν και πώς πεθαίνουν οι δημοκρατίες

admin

Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Ιανουάριο

admin

ΙCAP: Οι leaders της ελληνικής οικονομίας -Οι εταιρείες με τη μεγαλύτερη κερδοφορία το 2017

admin

Φόβοι για… μαύρο Σεπτέμβρη στα ελληνικά ομόλογα

admin