Image default
Πρώτο Θέμα

Το ΔΝΤ ζητά μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας για την ενίσχυση της απασχόλησης

Το ΔΝΤ ζητά μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας για την ενίσχυση της απασχόλησης

Η παρατεινόμενη αδυναμία της παγκόσμιας οικονομίας έχει υπογραμμίσει την ανάγκη για χαμηλότερους φόρους στην απασχόληση και υψηλότερες δημόσιες δαπάνες για να βρεθεί εργασία για τους ανέργους, είπε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Εκφράζοντας ανησυχίες για την ισχνή ανάπτυξη στη δύση μετά την πτώση του 2008-09, το ΔΝΤ είπε πως είναι καιρός τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και η ποσοτική χαλάρωση να συνοδευτούν από ένα εύρος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Το ΔΝΤ εξέδωσε τη συμβουλή του στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας έκθεσης World Economic Outlook, η οποία θα εκδοθεί πλήρως την επόμενη εβδομάδα.

Οι Ρομέιν Ντιβάλ και Νταβίντ Φουρσερί, οικονομολόγοι του ερευνητικού τμήματος του ΔΝΤ, ανέφεραν: «Στο παρόν περιβάλλον επίμονα αδύναμης οικονομικής δραστηριότητας σε πολλές προηγμένες οικονομίες, υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα υπέρ των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και εργασίας, συνοδευόμενες από τη στήριξη της μακροοικονομικής πολιτικής, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης.»

Το σχετικό κεφάλαιο της WEO ανέφερε πως παράδειγμα μεταρρύθμισης της αγοράς προϊόντων θα ήταν η διευκόλυνση εισόδου των νέων εταιρειών στις αγορές όπως η λιανική και οι επαγγελματικές υπηρεσίες.

Οι μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας συμπεριλαμβάνουν τις υψηλότερες δημόσιες δαπάνες για να βοηθηθούν οι άνεργοι στην εύρεση εργασίας, η μείωση των επιδομάτων ανεργίας για να ενθαρρυνθούν οι άνεργοι να δεχτούν πιο χαμηλόμισθες θέσεις, η μείωση των φόρων της απασχόλησης, και η διευκόλυνση των εργοδοτών στην πρόσληψη και την απόλυση μόνιμου προσωπικού.

Οι Ντιβάλ και Φουρσερί είπαν πως υπάρχουν βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα οφέλη από τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων. «Αυτές ενισχύουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις προσλήψεις καθώς νέες επιχειρήσεις μπαίνουν στην αγορά, και αυτό το φαινόμενο δεν εξαρτάται σημαντικά από τις γενικές οικονομικές συνθήκες. Για παράδειγμα, η διευρυμένη απορρύθμιση στις εναέριες μεταφορές και στις τηλεπικοινωνίες που πραγματοποιήθηκε σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες κυρίως τη δεκαετία του 1990 οδήγησε σε αυξήσεις στην παραγωγή, την παραγωγικότητα και την ποιότητα των υπηρεσιών.»

Ωστόσο, προσέθεσαν πως κάποιες από τις προτεινόμενες αλλαγές στις αγορές εργασίας μπορούν να αποδώσουν μόνο υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Οι πολιτικοί παράγοντες θα πρέπει να επιλέξουν προσεκτικά τις προτεραιότητές τους, να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις με τη σωστή ακολουθία και να εξασφαλίσουν πως αυτές συνοδεύονται από επαρκή οικονομική ενίσχυση για τη μεγιστοποίηση των κερδών.

Οι περικοπές των φόρων την εργασία και οι μεγαλύτερες δαπάνες για να βοηθηθούν οι άνεργοι να εργαστούν, είχαν μεγαλύτερη επίδραση όταν οι οικονομίες αντιμετώπιζαν δυσκολίες.

«Αντίθετα, οι μεταρρυθμίσεις στις ρυθμίσεις για την προστασία της απασχόλησης και τα συστήματα επιδομάτων ανεργίας έχουν θετικές επιπτώσεις σε καλές εποχές, όμως μπορεί να εξασθενίσουν τη συνολική ζήτηση και να χαμηλώσουν ακόμη περισσότερο την παραγωγή σε κακές εποχές.»

Όπου είναι δυνατόν, είπαν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ, τα λιγότερο γενναιόδωρα επιδόματα ανεργίας και η χαμηλότερη προστασία απασχόλησης θα πρέπει να συνοδεύονται από άλλες πολιτικές που θα αντισταθμίσουν τα βραχυπρόθεσμα κόστη.

«Εναλλακτικά, μπορούν να ενεργοποιηθούν τώρα αλλά να τεθούν σε ισχύ όταν η ανάκαμψη θα είναι πιο δυναμική, ή να χρησιμοποιηθούν μόνο σε έναν περιορισμένο αριθμό δικαιούχων» συμπλήρωσαν. 

Σχετικα αρθρα

Σταθεροποίηση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα το 2014

admin

DW: Εντατικές διαβουλεύσεις για μια συνολική συμφωνία

admin

Ερντογάν – Τραμπ: μια δύσκολη σχέση

admin

Οι ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων γίνονται όλο και πιο άσχημες

admin

Ισπανία και Ιράκ απογοητεύουν τους αυτονομιστές τους

admin

«Πάρτι» εμβολίων στην Wall St.

admin

Όλα όσα μπορούν να πάνε στραβά το 2016

admin

Πώς να τα χάσετε όλα σε 2 εβδομάδες με προϊόντα UBS και Citigroup!

admin

Αύξηση 4,4% παρουσίασε η ελληνική αγορά τεχνολογικών καταναλωτικών προϊόντων το τρίτο τρίμηνο του 2016

admin

Η διαφθορά της Λατινικής Αμερικής δεν μπορεί να εκκαθαριστεί από ξένους

admin

Λεφτά υπάρχουν. Αλλά για ποιους;

admin

Τέλος παιχνιδιού για το Brexit

admin

Σάρκα και οστά παίρνει το “Μικρό Βίζεγκαντ”

admin

Ευρωζώνη και Βρετανία φλερτάρουν με την ύφεση

admin

Ελλάδα, η γη της επαγγελίας για Κινέζους επενδυτές ακινήτων

admin

Tageszeitung: Να παραιτηθεί ο Σόιμπλε, δεν προτίθεται πια να βοηθήσει την Ελλάδα

admin

DW: Πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο ύφεσης στη Γερμανία;

admin

Επίσκεψη Μέρκελ: Επιστροφή στην κανονικότητα

admin