Image default
Πρώτο Θέμα

Οι Βρυξέλλες σκέφτονται να δώσουν τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση των αμερικανών επισκεπτών στην ΕΕ

Οι Βρυξέλλες σκέφτονται να δώσουν τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση των αμερικανών επισκεπτών στην ΕΕ

Μια σιγοβράζουσα διαμάχη μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσινγκτον για τις βίζες ετοιμάζεται να βγει στην επιφάνεια την Τρίτη, όταν η Ευρωπαϊκή Κομισιόν θα αποφασίσει εάν θα αναγκάσει τους πολίτες των ΗΠΑ να ζητούν βίζα προτού ταξιδέψουν στην Ευρώπη.

Οι επίτροποι θα συναντηθούν για να συζητήσουν ποια μέτρα θα πάρουν, εάν θα πάρουν, κατά των ΗΠΑ εάν η Ουάσινγκτον αγνοήσει την απαίτηση των Βρυξελλών για απαλλαγή από τις βίζες για όλες τους πολίτες της ΕΕ.

Οι αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις – οι οποίες, υπό διάφορες μορφές, έχουν συνεχιστεί επί σχεδόν μία δεκαετία – ευελπιστούν πως μια πλήρους κλίμακας διπλωματική διαμάχη θα μπορέσει να αποφευχθεί, τη στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ είναι ήδη πιεσμένες λόγω ζητημάτων εμπορίου, φόρων, ακόμη και της Κίνας.

Παρ’ ότι οι περισσότεροι πολίτες της ΕΕ έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ χωρίς κανονική βίζα, η Ουάσινγκτον έχει αυστηρότερους κανόνες εισόδου για επισκέπτες από κάποια μέλη της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης.

Πολίτες από την Πολωνία, την Κροατία, την Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, χρειάζονται να βγάλουν βίζα προτού ταξιδέψουν στις ΗΠΑ για διακοπές ή δουλειά. Αυτές οι χώρες είναι που πιέζουν τις Βρυξέλλες να πάρουν σκληρά μέτρα κατά της Ουάσινγκτον εάν δεν αλλάξει τους τρόπους της, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η ΕΕ απαιτεί τα μέλη της να «δρουν από κοινού» σε ότι αφορά την πολιτική της βίζας, ιδιαίτερα όταν μια χώρα «υποβάλει τους πολίτες σε διαφορετική μεταχείριση».

Το 2014, είχαν δοθεί δύο χρόνια στις ΗΠΑ για να προσφέρουν σε όλους τους πολίτες της ΕΕ την ευκαιρία να επωφεληθούν από το πρόγραμμα απαλλαγής από τη βίζα, το οποίο χρησιμοποιείται από ένα σύνολο 30 ευρωπαϊκών χωρών.

«Η προθεσμία αφορά τις ανάγκες της συνόδου των επιτρόπων να αξιολογήσουν την κατάσταση» είπε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κομισιόν. «Θα συζητήσει τις οικονομικές συνέπειες, τις πολιτικές συνέπειες και τις συνέπειες για τις εξωτερικές σχέσεις με αυτές τις χώρες. Στη συνέχεια θα συζητήσει τα επόμενα πιθανά βήματα.»

Οι εθνικές πρωτεύουσες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχουν τον τελευταίο λόγο εάν θα ανασταλεί ή όχι το πρόγραμμα απαλλαγής από βίζες που απολαμβάνουν οι αμερικανοί επισκέπτες. Μία τέτοια απόφαση δε θα αφορά τη Βρετανία και την Ιρλανδία, οι οποίες έχουν εξαιρεθεί από την πολιτική βίζας της ΕΕ.

Αμερικανοί αξιωματούχου, ωστόσο, επιμένουν πως χώρες όπως η Ρουμανία πολύ απλά δεν ικανοποιούν τις προϋποθέσεις για το πρόγραμμα απαλλαγής από τη βίζα.

Οι διαπραγματεύσεις περιπλέχτηκαν από τους νέους κανονισμούς των ΗΠΑ που υποχρεώνουν όλους τους επισκέπτες που έχουν ταξιδέψει στο Ιράν, το Ιράκ, το Σουδάν ή τη Συρία να αιτούνται για βίζα – μια κίνηση που επίσης εξόργισε τις Βρυξέλλες.

Η διαμάχη για τις βίζες είναι ένα ακόμη παράδειγμα των ολοένα και πιο τεταμένων υπερατλαντικών σχέσεων. Από το ξεκίνημα του 2016, οι δύο πλευρές έχουν συγκρουστεί σε κάθε ζήτημα, από τη φορολογική μεταχείριση των μεγάλων αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών, μέχρι το αν η Κίνα θα πρέπει να θεωρείται «οικονομία αγοράς».

Αυτές οι διαφωνίες έρχονται τη στιγμή που οι δύο πλευρές βρίσκονται στη διαδικασία διαπραγμάτευσης μιας τεράστιας εμπορικής συμφωνίας, της λεγόμενης TTIP.

Ο Καναδάς αντιμετωπίζει την πιθανότητα να βρεθεί και εκείνος μπλεγμένος σε αυτή τη διαφωνία, λόγω της επιμονής της Οτάβα πως πολίτες από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία θα πρέπει να ζητούν βίζα προτού ταξιδέψουν στη χώρα.  

Σχετικα αρθρα

Το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια

admin

Έρχονται πρόστιμα για τους σορτάκηδες

admin

«Πάγωσαν» δημόσια έργα και αυτοκινητόδρομοι

admin

Τουρκία και Δύση: Τι να περιμένουμε το 2019

admin

Μεγάλη αντίδραση στο Χ.Α. (+4,58%), με εκρηκτικά κέρδη στις τράπεζες (+8,79%)

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: Συμβιβαστική πρόταση Μισέλ – Τι προβλέπει για όρους και εκταμίευση

admin

Το μεγάλο παζάρι των ξένων οίκων

admin

Η ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία υπό την απειλή υψηλότερων φόρων

admin

M.Draghi: Αν ο ηθικός κίνδυνος μπορεί να περιοριστεί … διαγράψτε ιδιωτικά δάνεια!

admin

Ανεβαίνουν οι τιμές των ακινήτων – Τι σπίτια αγοράζουν πλέον οι Ελληνες

admin

Τι θα βύθιζε τη Βενεζουέλα στο χάος

admin

12 προβλέψεις – κλειδιά για το πώς θα μοιάζουν οικονομίες και αγορές διεθνώς μετά τον κορονοϊό

admin

DW: Χάνει η Γερμανία σε λάμψη ως επενδυτικός προορισμός

admin

Η ισχνή ανάκαμψη της ευρωζώνης στήνει σκηνικό για περισσότερο QE

admin

Η Επιστροφή της Άνγκελα Μέρκελ στην Ευρώπη

admin

Γερμανικός Τύπος για τη Μόρια: Το χαμένο ηθικό πλεονέκτημα της Ευρώπης

admin

Alpha Bank: Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο για την παγκόσμια οικονομική μεγέθυνση

admin

ΗΠΑ: Το χρέος θα υπερβεί το ΑΕΠ το 2021 λόγω των πακέτων τόνωσης ελέω κορονοϊού

admin