Image default
Πρώτο Θέμα

Ντομπρόβσκις: η συμφωνία είναι εφικτή

Ντομπρόβσκις: η συμφωνία είναι εφικτή

Η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών δανειστών της σε ένα μεταρρυθμιστικό πακέτο που θα ξεκλειδώσει νέα δάνεια και θα ανοίγει τον δρόμο για τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους είναι εφικτή, είπε την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Από την άποψη της Ευρωπαϊκής Κομισιόν, βλέπουμε πως υπάρχει πρόοδος με την Ελλάδα και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι ξεκάθαρα πολύ κοντά» είπε ο Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του στα περιθώρια των συνεδριάσεων του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

Είπε πως η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στην υπολογισμό των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων που περιμένει από διάφορες μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει να φτάσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2018, όπως συμφωνήθηκε πέρυσι με τους δανειστές.

Οι μεταρρυθμίσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου συμπεριλαμβάνουν μεταρρύθμιση στις συντάξεις και στον φόρο ατομικού εισοδήματος, την ίδρυση ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και τη βελτίωση της συλλογής των φόρων, επισήμανε ο Ντομπρόβσκις, προσθέτοντας πως η Αθήνα έχει σημειώσει πρόοδο σε όλα τα μέτωπα.

«Έχει γίνει πολλή δουλειά τους τελευταίους μήνες. Τώρα, αν υπάρχει θέληση από όλες τις πλευρές, μπορεί να ολοκληρωθεί συγκριτικά σύντομα» είπε.

Οι συζητήσεις για την αξιολόγηση των ελληνικών μεταρρυθμίσεων παρατείνονται από πέρυσι, εν μέρει επειδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους σε κάποιες οικονομικές προβλέψεις και σενάρια για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η ελληνική οικονομία.

«Εργαζόμαστε εποικοδομητικά με το ΔΝΤ, υπάρχει σίγουρα μια διαφοροποίηση στη εκτίμηση της ποσότητας της δημοσιονομικής προσπάθειας που θα χρειαστεί για την επίτευξη των στόχων, όμως αυτές οι διαφορές είναι διευθετήσιμες» είπε ο Ντομπρόβσκις.

Η επίτευξη συμφωνίας για τις μεταρρυθμίσεις είναι ζωτικής σημασίας, καθώς χωρίς αυτήν η Ελλάδα δε θα λάθει τα νέα δάνεια που χρειάζεται για να αποπληρώσει το ληξιπρόθεσμο χρέος τον Ιούλιο. Η συμφωνία αποτελεί επίσης προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε την Πέμπτη πως δεν περιμένει κάποια σημαντική εξέλιξη στην Ουάσινγκτον αυτήν την εβδομάδα, όμως οι υπουργοί της ευρωζώνης θα επιδιώξουν μια συμφωνία την επόμενη εβδομάδα στο Άμστερνταμ.

Ανέφερε πως οι δανειστές στην ευρωζώνη είναι ανυποχώρητοι πως το κλειδί για τη συμφωνία είναι η τήρηση της υπόθεσης πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Το ΔΝΤ, ένας από τους δανειστές της Ελλάδας, θεωρεί πως η απαίτηση από την Αθήνα να διατηρήσει ένα πλεόνασμα αυτού του μεγέθους επί δεκαετίες μετά το 2018 – μια υπόθεση του προγράμματος της ευρωζώνης – είναι μη ρεαλιστική.

Το Ταμείο πιστεύει πως ο στόχος του πλεονάσματος – το δημοσιονομικό αποτέλεσμα πριν από την εξυπηρέτηση του χρέους – θα πρέπει να χαμηλώσει και πως οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, οι οποίες είναι ο βασικός πιστωτής της Ελλάδας, θα πρέπει να αναπληρώσουν προσφέροντας στη χώρα βαθύτερη ελάφρυνση χρέους.  

Σχετικα αρθρα

Ο «Χορός των Σκιών» των Μεγάλων Τραπεζών

admin

Η παγκόσμια οικονομία πετά με πολλαπλές μηχανές

admin

Οι έλληνες ερωτεύτηκαν το πλαστικό μετά τα capital controls

admin

Η Goldman Sachs προειδοποιεί για νέο ξεπούλημα

admin

Γιατί οι εκλογές φοβίζουν τους επιχειρηματίες

admin

Γερμανικά ΜΜΕ: Σε συμφωνία με την πΓΔΜ, ο Τσίπρας θα πρέπει να αναζητήσει άλλους συμμάχους

admin

Αισιόδοξα τα μηνύματα για την πορεία της απασχόλησης από τους Έλληνες εργοδότες

admin

Τι συμβαίνει με την Nova;

admin

500.000 νέοι εγκατέλειψαν την χώρα..

admin

Η Βραζιλία μετατρέπει το φιάσκο της σε νίκη

admin

Ήταν η ασφυξία το plan B;

admin

Μεγάλη αισιοδοξία για τη γερμανική οικονομία το 2018

admin

Η παγκόσμια οικονομία το 2067

admin

Η στασιμότητα είναι μεγαλύτερη απειλή για την ευρωζώνη από ό,τι το χρέος

admin

Η μυθολογία που παρεμποδίζει την πρόοδο στην Ελλάδα

admin

Τα βρήκαν Μητσοτάκης-Καραμανλής;

admin

Μήπως να αφήσουμε τον Joker και να πιάσουμε τον J.Walker ;

admin

Έρχονται τα «Draghinomics»…

admin