Image default
Πρώτο Θέμα

Η ψήφος για την έξοδο από την ΕΕ μπορεί να ρίξει το ΗΒ σε ύφεση

Η ψήφος για την έξοδο από την ΕΕ μπορεί να ρίξει το ΗΒ σε ύφεση

Η ψήφος υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να ρίξει το Ηνωμένο Βασίλειο σε ύφεση. Αυτή δεν είναι πλέον μια ακαδημαϊκή πιθανότητα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον βρετανικό λαό διχασμένο για το αν θέλει να παραμείνει στην ΕΕ ή να την εγκαταλείψει, οι αποδόσεις των στοιχημάτων δείχνουν πως υπάρχει μία πιθανότητα στις τρεις να κυριαρχήσει το μέτωπο υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Μία τέτοια ψήφος θα πυροδοτούσε την πολιτική αναταραχή και τις τεταμένες συζητήσεις του διαζυγίου. Οι επενδύσεις θα πάγωναν καθώς οι επιχειρήσεις θα περίμεναν μέχρι να υποχωρήσει η ομίχλη. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών μπορεί επίσης να δεχτεί χτύπημα.

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ψήφου υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ θα ήταν επίσης επιζήμιες. Άλλωστε, η ΕΕ αντιπροσωπεύει το μισό του εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου. Θα ήταν αδύνατο να διατηρήσει πλήρη πρόσβαση σε αυτή την αγορά εάν το μέτωπο υπέρ της εξόδου πετύχει τον στόχο του να δώσει τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ και να σταματήσει τις δημοσιονομικές εισφορές στις Βρυξέλλες. Αυτό «δεν έχει συμβεί ποτέ στην Ευρώπη» φέρεται να είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, στις συναντήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η βρετανική κυβέρνηση προβλέπει πως η οικονομία θα είναι κατά 6% μικρότερη μέχρι το 2030 απ’ ότι εάν παρέμενε στην ένωση.

Όμως είναι οι βραχυπρόθεσμες συνέπειες της ψήφου υπέρ του Brexit αυτές που απασχολούν περισσότερο τους επενδυτές. Και αυτές θα είναι δυσάρεστες.

Για αρχή, ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος πραγματοποιεί εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, θα υποχρεωνόταν μάλλον να παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού. Ο Μπόρις Τζόνσον, ο δημοφιλής δήμαρχος του Λονδίνου που εκστρατεύει υπέρ της εξόδου, θα ήταν σε προνομιακή θέση για να τον διαδεχθεί.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, είπε στον βρετανό ομόλογό του Τζορτζ Όσμπορν, στις συνεδριάσεις του ΔΝΤ, πως οι συζητήσεις του διαζυγίου θα είναι σκληρές. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι να το θεωρήσει κανείς αυτό.

Ένας είναι πως οι εταίροι του Ηνωμένου Βασιλείου δε θα θέλουν άλλες χώρες της ΕΕ να πιστέψουν πως είναι εύκολο να αποχωρήσουν. Διαφορετικά, ολόκληρη η ένωση μπορεί να αποσυντεθεί αν, ας πούμε, οι γάλλοι πουν πως δε θέλουν να ακολουθήσουν τον νόμο περί ανταγωνισμού, οι ιταλοί πουν πως δε θέλουν να τηρήσουν τους δημοσιονομικούς στόχους, και ούτω καθεξής.

Ένας ακόμη λόγος είναι ότι κάποιες χώρες θα θελήσουν να χρησιμοποιήσουν το Brexit για να αναλάβουν δουλειές που μέχρι τώρα διεξάγονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο γάλλος υπουργός Οικονομίας έχει ήδη υποσχεθεί να στρώσει κόκκινο χαλί για τους τραπεζίτες. Ο τρόπος για να το πετύχει αυτό θα ήταν με το να μην έχει η Βρετανία πλήρη πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ.

Ένας ακόμη λόγος είναι το εκλογικό χρονοδιάγραμμα. Οι γαλλικές προεδρικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο του επόμενου έτους, ενώ οι γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές θα γίνουν το επόμενο φθινόπωρο. Καμία από τις δύο κυβερνήσεις δε θα θελήσει να υποχωρήσει στο ελάχιστο απέναντι στη Βρετανία προτού περάσουν αυτές.

Το μέτωπο υπέρ του Brexit διαφωνεί. Υποστηρίζει πως η ΕΕ θα ήταν απελπισμένη για μια εμπορική συμφωνία επειδή έχει περισσότερες πωλήσεις προς το Ηνωμένο Βασίλειο παρά το αντίθετο. Το πρόβλημα είναι πως αυτό το επιχείρημα αγνοεί τις αναλογίες. Οι εξαγωγές προς την ΕΕ αντιπροσωπεύουν το 13% του ΑΕΠ του ΗΒ, οι εξαγωγές από την ΕΕ προς τη Βρετανία αποτελούν μόλις 3% του δικού της ΑΕΠ. Κατά συνέπεια, το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται περισσότερο την ΕΕ απ’ ότι η ένωση χρειάζεται τη Βρετανία.

Επιπλέον, στη χειρότερη περίπτωση, η ΕΕ μπορεί να οπισθοχωρήσει στους εμπορικούς όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Αυτοί περιορίζουν τους δασμούς που μπορεί να επιβάλει η Βρετανία στις εισαγωγές αγαθών από την ΕΕ. Δυστυχώς, το συγκριτικό πλεονέκτημα του ΗΒ βρίσκεται στις υπηρεσίες, όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, και ο ΠΟΕ δεν κάνει σχεδόν τίποτα για να προστατέψει τις εξαγωγές αυτών.

Εάν η εκστρατεία υπέρ της εξόδου προετοίμαζε το εκλογικό σώμα για τις μελλοντικές δυσκολίες, αυτό θα ήταν αρκετά κακό. Όμως οι εξωφρενικές υποσχέσεις της για το πόσο εύκολο θα είναι να κλείσει μια συμφωνία με την ΕΕ σημαίνουν πως οι διαπραγματεύσεις μπορεί να αποδειχτούν εξαιρετικά τεταμένες.

Η βρετανική μετα-Brexit κυβέρνηση θα έμοιαζε κατά κάποιον τρόπο με το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ανέλαβε την εξουσία στην Ελλάδα τον περασμένο χρόνο. Θα έχει δώσει υποσχέσεις που δε θα μπορεί να κρατήσει. Και, καθώς θα ήταν δύσκολο να πει στον βρετανικό λαό πως ξεγελάστηκε, η νέα κυβέρνηση μάλλον θα απαντήσει υιοθετώντας μια συγκρουσιακή στάση απέναντι στην ΕΕ, κατηγορώντας τους πρώην εταίρους.

Μία τέτοια κυβέρνηση θα δεχόταν και ισχυρή πίεση χρόνου. Η διαδικασία διαζυγίου της ΕΕ καθορίζεται από το Άρθρο 50 της Συνθήκης. Αυτό προβλέπει πως θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία μέσα σε δύο χρόνια από την εφαρμογή του άρθρου, ή, διαφορετικά, η Βρετανία θα πρέπει να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία.

Εάν δεν έχουν επιτευχθεί πολλά τον πρώτο χρόνο λόγω των γαλλικών και των γερμανικών εκλογών, η πίεση θα αυξηθεί εκθετικά. Η προθεσμία μπορεί να παραταθεί με ομόφωνη έγκριση από τις υπόλοιπες 27 χώρες. Όμως όπως έχουν ανακαλύψει οι έλληνες, η διαπραγμάτευση με την πλάτη στον τοίχο δεν είναι ευχάριστη.

Όπως αναμενόταν, το ΔΝΤ προβλέπει πως οι συζητήσεις του διαζυγίου «μάλλον θα είναι παρατεταμένες… έχοντας ως αποτέλεσμα μια μακρά περίοδο έντονης αβεβαιότητας που θα έχει βαριές συνέπειες στην εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις». Παρομοίως, 31 από τους 35 οικονομολόγους που ερωτήθηκαν από το - πιστεύουν πως το Brexit θα βλάψει την οικονομία. Κανένας από αυτούς δεν πιστεύει πως θα κάνει καλό. Και έχουν δίκιο.   

Σχετικα αρθρα

Πόσο θα παραμείνει ακόμη η Μέρκελ καγκελάριος;

admin

Η νέα “μαύρη λίστα” των ΗΠΑ που απειλεί το τεχνολογικό μέλλον της Κίνας

admin

Στον «αέρα» οι δημόσιοι διαγωνισμοί

admin

Θέμα πρωτογενούς πλεονάσματος ανοίγει το ΔΝΤ και για το 2018

admin

Handelsblatt: «Oχι» του FDP στην εκταμίευση της δόσης

admin

Bloomberg: Οι εκλογές θα εγκαινιάσουν μια νέα εποχή για την Ελλάδα -Στο πράσινο οι οικονομικοί δείκτες

admin

Ποιες είναι οι εταιρείες που τιμωρήθηκαν για το short selling

admin

Διαμάχη για τον αγωγό South Stream

admin

Ο Covid-19 στέλνει την Τουρκία στην… αγκαλιά του ΔΝΤ;

admin

ΔΝΤ για τα εισοδήματα στην Ελλάδα: Σε 10 χρόνια θα επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα

admin

Προς χρεοκοπία το Πουέρτο Ρίκο εντός του Σαββατοκύριακου

admin

Περισσότεροι τουρίστες, λιγότερα έσοδα το 2016

admin

Η ΕΕ δε θέλει να γίνει πιο δημοκρατική

admin

Ο Draghi αφήνει την Lagarde να βγάλει το φίδι από την τρύπα…

admin

Η Ευρώπη απειλείται με βαλκανική κρίση

admin

DW: Η Γερμανία αναζητεί ταυτότητα

admin

Αναλυτικά οι αλλαγές στον κατώτατο μισθό – Ποια επιδόματα επηρεάζονται – Υπεγράφη η απόφαση

admin

Μάριο Ντράγκι: Το τελευταίο μήνυμα για Ελλάδα και Ευρωζώνη

admin