Image default
Πρώτο Θέμα

Το ΔΝΤ ζητά περισσότερες δαπάνες για την ενίσχυση της ανάπτυξης

Το ΔΝΤ ζητά περισσότερες δαπάνες για την ενίσχυση της ανάπτυξης

Η συντονιστική επιτροπή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καλεί τα κράτη-μέλη να ενισχύσουν τις δαπάνες υπέρ της ανάπτυξης για να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της επιβραδυνόμενης παγκόσμιας ανάπτυξης.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε πως η μεγαλύτερη ηρεμία στις αγορές από τον Φεβρουάριο έχει μειώσει το επίπεδο του άγχους στις εαρινές συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, όμως οι προοπτικές είναι ακόμη γεμάτες κινδύνους πτώσης λόγω της αδύναμης ζήτησης, της πιθανής εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και των χαμηλών τιμών του πετρελαίου και των προϊόντων.

«Δεν υπήρχε το ίδιο ακριβώς επίπεδο άγχους, αλλά νομίζω υπήρχε ένα ίδιο επίπεδο ανησυχίας, και μια συλλογική προσπάθεια εντοπισμού της λύσης και των απαντήσεων στην κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας» είπε η Λαγκάρντ.

Περιέγραψε τις συναντήσεις, μαζί με τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και των κυβερνητών των κεντρικών τραπεζών των G20 την Παρασκευή, ως «ομαδική θεραπεία» για την αντιμετώπιση των δυσοίωνων προοπτικών. Το ΔΝΤ μείωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη την περασμένη εβδομάδα για τέταρτη φορά φέτος.

Η επιτροπή του ΔΝΤ ανέφερε στη δήλωσή της: «Οι κίνδυνοι πτώσης για την παγκόσμια οικονομική προοπτική έχουν αυξηθεί μετά τον Οκτώβριο, αυξάνοντας τις πιθανότητες για μια πιο γενικευμένη επιβράδυνση και μια ξαφνική υποχώρηση των κεφαλαιακών ροών».

Αντηχώντας το αίσθημα από τις δηλώσεις των G20, η 24μελής επιτροπή ανέφερε πως οι χώρες θα πρέπει να «απέχουν από όλες τις μορφές προστατευτισμού και ανταγωνιστικών υποτιμήσεων, και να επιτρέψουν στις συναλλαγματικές ισοτιμίες να αντιδράσουν στις αλλαγές των θεμελιωδών στοιχείων».

Η επιτροπή είπε πως χρειάζεται ένα πιο «ισχυρό και ισορροπημένο μείγμα πολιτικής» για να κινητοποιηθεί η ανάπτυξη και να αποφευχθεί ο πληθωρισμός, και υπογράμμισε πως από μόνη της η νομισματική πολιτική δεν είναι αρκετή.

«Χρειάζεται δημοσιονομική πολιτική υπέρ της ανάπτυξης σε όλες της χώρες» είπε, προσθέτοντας πως οι διευκολυντικές νομισματικές πολιτικές θα πρέπει να συνεχιστούν σε κάποιες αναπτυγμένες οικονομίες και θα πρέπει να πραγματοποιηθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με πολιτικές που θα στηρίξουν τη ζήτηση και θα βοηθήσουν τους εκτοπισμένους εργαζόμενους.

Ο επικεφαλής της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας, Τόμας Τζόρνταν, ανέφερε πως πιστεύει πως η ανάγκη για περισσότερη δημοσιονομική ενίσχυση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε Ευρώπη, Ιαπωνία και Κίνα γίνεται επιτέλους κατανοητή από τους πολιτικούς παράγοντες.

«Αυτό είναι πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη» επισήμανε σε συνέντευξη τύπου. «Αυτές οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολο να περάσουν από τα κοινοβούλια… υπάρχει ένας αναμφίβολος κίνδυνος πως αυτό θα αναβληθεί.»

Η επιτροπή κάλεσε το Ταμείο να επανεξετάσει τα δανειστικά εργαλεία του «για να διερευνήσει τρόπους για να ενισχύσει την προσέγγισή του με την οποία βοηθά τα μέλη του να διαχειριστούν τη μεταβλητότητα και την αβεβαιότητα – όπως και μέσω οικονομικής βοήθειας, αλλά και σε προληπτική βάση».

Σχετικα αρθρα

Politico: Kαταφύγιο στην Ελλάδα βρίσκουν oι «εχθροί» του Ερντογάν

admin

Τριγμοί στη Γερμανία λόγω Ελλάδας

admin

Πώς αντέδρασε η αγορά σε γεωπολιτικές κρίσεις του παρελθόντος

admin

Τράπεζες: Ρευστότητα 15 δισ. ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2020

admin

Ξέφρενο ΠΑΡΤΙ σε μετοχές και ομόλογα

admin

Υποχωρήσεις η «κολοτούμπες;»

admin

Φρανσουά Ολλάντ: ο Τζον Γουέιν των Ηλυσίων Πεδίων

admin

Συμφωνία στο… παρα 5 – Πόσο θα μειωθούν μισθοί και συντάξεις

admin

Ένας νέος δρόμος για τον οικονομικό φιλελευθερισμό

admin

Πώς μπορεί η Ευρώπη να ζήσει με την Κίνα

admin

Ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης

admin

Καζάνι που βράζει ο ΣΥΡΙΖΑ

admin

Οι δύο παγκόσμιες πανδημίες

admin

Ζυμώσεις για χρονική μετάθεση του Brexit

admin

Θα έχει οικονομικό όφελος η Ρωσία από το Μουντιάλ;

admin

Τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας ενισχύουν τη διαπραγματευτική της θέση

admin

Η διαβολοβδομάδα των αγορών

admin

Το Χ.Α., οι τράπεζες και οι ξένοι

admin