Image default
Πρώτο Θέμα

Αγορά ομολόγων προς τους πολιτικούς της περιφέρειας: δεν έχετε σημασία

Αγορά ομολόγων προς τους πολιτικούς της περιφέρειας: δεν έχετε σημασία

Την περασμένη Πέμπτη, η Ιρλανδία πούλησε το 10ετές χρέος της στην αγορά με την πρωτοφανή χαμηλή απόδοση του 0,817%.

Σε έναν κόσμο αρνητικών επιτοκίων και αγορών από την κεντρική τράπεζα αυτό μπορεί να μην αποτελεί μεγάλη έκπληξη, υπάρχουν, ωστόσο, δύο παράγοντες που θα περίμενε κανείς να λάβει υπόψη η αγορά ομολόγων προτού αποτιμήσει το ιρλανδικό χρέος.

Πρώτον, υπάρχει ο κίνδυνος για την ιρλανδική οικονομία από το επερχόμενο δημοψήφισμα για το Brexit. Πιθανώς, η αγορά ομολόγων να μπορεί να συγχωρεθεί που δεν συνυπολόγισε αυτόν τον κίνδυνο στο ιρλανδικό χρέος, καθώς έως τώρα έχει αποτύχει να αποτυπώσει οποιαδήποτε αντίδραση στο κρατικό χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι πιο θεμελιώδης, και ένας που χρειάζεται επεξήγηση. Η Ιρλανδία δεν έχει ενεργή κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, και αυτό ισχύει από τις εκλογές του Φεβρουαρίου. Επιπλέον, με τις συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης να μην πηγαίνουν πουθενά, μια νέα εκλογική αναμέτρηση φαίνεται πλέον πιθανή. Μία τέτοια πολιτική αβεβαιότητα θα έπρεπε να οδηγήσει σε αναταραχές στην αγορά ομολόγων, σωστά; Λάθος:

1

Πράγματι, η Ιρλανδία δεν είναι μοναδική σε αυτόν τον τομέα. Άλλη μία χώρα της ευρωζώνης, η Ισπανία, διεξήγαγε εκλογές τον Δεκέμβριο και δεν έχει καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση από τότε. Η χώρα αντιμετωπίζει πλέον το ενδεχόμενο νέων εκλογών και για μία ακόμη φορά, η αγορά των ομολόγων δεν ενδιαφέρεται.

2

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι πως η σχετική επίδοση του χρέους των χωρών που βρίσκονται σε πολιτική κρίση δεν είναι χειρότερη από αυτές της ευρωζώνης με σταθερή κυβέρνηση. Ακολουθεί η διαφορά μεταξύ των ιρλανδικών και των γερμανικών δεκαετών ομολόγων μέχρι τώρα το 2016:

3

Η προφανής απάντηση είναι πως οι αγορές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι το αίτιο πίσω από τις καλοήθεις συνθήκες στην αγορά των ομολόγων. Όμως όπως όλα δείχνουν, συμβαίνει κάτι πολύ πιο θεμελιώδες.

Για να εξηγήσουμε τι είναι αυτό, μπορούμε να στραφούμε σε μια ιδέα που παρουσίασε ο Τόμας Λ. Φρίντμαν στο βιβλίο του που δημοσιεύτηκε το 1999, «The Lexus and the Olive Tree», και να επεκταθούμε στον Ντάνι Ρόντρικ, τον καθηγητή διεθνούς πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και στην εργασία του τού 2000, «Πόσο μακριά θα φτάσει η διεθνής οικονομική ενοποίηση;».

Στο πιο θεμελιώδες επίπεδο, η ιδέα είναι πως η αύξηση της παγκοσμιοποίησης, ή όπως το αποκαλεί ο Ρόντρικ «διεθνής οικονομική ενοποίηση», αφήνει τα εθνικά κράτη με ένα «τρίλημμα». Για να πετύχουν τη διεθνή οικονομική ενοποίηση, τα κράτη πρέπει να παραχωρήσουν πολιτική εξουσία.

4

Ή, όπως το θέτει ο Φρίντμαν, «Μόλις η χώρα φορέσει τον ‘Χρυσό Ζουρλομανδύα’, οι πολιτικές της επιλογές περιορίζονται σε Pepsi ή Coca Cola – στις μικρές αποχρώσεις των προτιμήσεων, τις μικρές αποχρώσεις της πολιτικής, τις μικρές διαφοροποιήσεις στον σχεδιασμό ακολουθώντας τις τοπικές παραδόσεις, κάποια χαλάρωση εδώ ή εκεί, αλλά ποτέ καμία μεγάλη απόκλιση από τους πυρηνικούς χρυσούς κανόνες».

Για την Ιρλανδία και την Ισπανία αυτή τη στιγμή, ο «χρυσός ζουρλομανδύας» είναι το ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τόσο μέσω των προγραμμάτων αγορών όσο και των κανόνων με τους οποίους τα συνοδεύει για να κρατήσει τις χώρες στη γραμμή, ελέγχει το πόσο σφικτός είναι ο μανδύας. Μια ματιά στην Ελλάδα δείχνει τι συμβαίνει όταν μια χώρα που έχει φορέσει τον μανδύα προσπαθεί να τον βγάλει.

Αυτή τη στιγμή, με τα χαμηλά επιτόκια και τις αγορές των περιουσιακών στοιχείων, αυτός ο μανδύας δεν είναι πολύ άβολος, όμως ο καθηγητής Ρόντρικ προειδοποιεί πως «ο χρυσός ζουρλομανδύας μπορεί μερικές φορές να γίνει πολύ περιοριστικός και οι εγχώριες πολιτικές μπορεί να καταφέρουν να τον διαρρήξουν… Η εγχώρια πολιτική απειλή θα προκύψει όταν και αν η ΕΚΤ σπρώξει τα επιτόκια προς τα πάνω, παρά τις σημαντικές ελλείψεις σε αυτές τις πιο αδύναμες οικονομίες».

Συνεπώς, ίσως η αγορά των ομολόγων μπορεί να αγνοήσει τα εθνικά πολιτικά δράματα στην ευρωζώνη μόνο προς το παρόν.  

Σχετικα αρθρα

Τουρισμός και εισαγόμενη κατανάλωση τροφοδοτούν τον τζίρο του λιανεμπορίου

admin

Η ΕΕ σε μετάβαση και η Ελληνική Προεδρία

admin

Οι νέοι νομισματικοί πόλεμοι

admin

Ο Σουλτς δεν έχει πολλές επιλογές παρά να συμβιβαστεί

admin

Γιατί ο Σαμαράς επέλεξε τον Σταύρο Δήμα;

admin

Ελλάδα: Case Study στα Capital Controls

admin

Η Ευρώπη εκφράζει επιφύλαξη για τις μεταρρυθμιστικές ιδέες του Μακρόν

admin

Το επενδυτικό πλάνο της Fraport Greece για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

admin

Μέρκελ: Το ονοματολογικό είναι ένα από τα εύφλεκτα ζητήματα

admin

Πόσο υγιές είναι το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα

admin

Τα στερεότυπα, η κρίση και η ευρωπαϊκή βαβέλ

admin

Citi: To 2022 σε επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα

admin

Η ΕΕ υπόσχεται 100.000 νέες θέσεις εργασίας

admin

Ιδιωτικά τζετ, σούπερ γιοτ και επαύλεις αγοράστηκαν με δισεκατομμύρια “μαύρου” χρήματος

admin

Η μείωση των συντάξεων και το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

admin

Βγαίνει στις αγορές η Ελλάδα τον Ιούλιο;

admin

Το κρυμμένο χρέος των αναδυόμενων αγορών

admin

Κατευθύνεται η Κίνα προς την ύφεση;

admin