Image default
Πρώτο Θέμα

Η ευρωζώνη έτοιμη να ολοκληρώσει την ελληνική συμφωνία την επόμενη εβδομάδα

Η ευρωζώνη έτοιμη να ολοκληρώσει την ελληνική συμφωνία την επόμενη εβδομάδα

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να διεξάγουν μια έκτακτη συνάντηση την επόμενη εβδομάδα, εάν οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της Ελλάδας ολοκληρωθούν, είπε την Τετάρτη ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, σχολιάζοντας πως οι συζητήσεις παραμένουν δύσκολες.

Οι συζητήσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των διεθνών δανειστών που ξαναξεκίνησαν αυτήν την εβδομάδα στην Αθήνα με στόχο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση περισσότερων χρημάτων διάσωσης για την Ελλάδα.

«Εάν υπάρξει τόση πρόοδος που η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα είναι λογικά προσδοκώμενη, τότε υποθέτω πως θα υπάρξει Eurogroup κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα» είπε ο ανώτερος αξιωματούχος.

Οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα, ωστόσο, δεν εξελίσσονται ομαλά, σύμφωνα με έλληνες και ευρωπαίους αξιωματούχους.

«Ελπίζω αλλά δεν περιμένω να τα τελειώσουν όλα πριν από το Eurogroup της Παρασκευής» προσέθεσε η πηγή, αναφερόμενη στην τακτική συνάντηση των υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης που θα διεξαχθεί στο Άμστερνταμ στις 22 Απριλίου.

Μία επιλογή είναι οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν στην Αθήνα μετά το Eurogroup αυτής της εβδομάδας, για να επιτευχθεί μια τεχνική συμφωνία η οποία στη συνέχεια θα επικυρωθεί από την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την επόμενη εβδομάδα, είπε ο αξιωματούχος.

Το κύριο εμπόδιο στις συζητήσεις στην Αθήνα αφορά δημοσιονομικά ζητήματα, καθώς οι δανειστές της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεχίζουν να αντιμάχονται για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, με το ΔΝΤ να θεωρεί τα στοιχεία της ΕΕ πολύ αισιόδοξα.

Αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης ανέφερε την Τετάρτη πως η αριστερή κυβέρνηση και οι δανειστές της συμφώνησαν να αυξήσουν τον φόρο προστιθέμενης αξίας στο 24% από το 23%, ως μέρος των φορολογικών μεταρρυθμίσεων που έχουν σκοπό να αποφέρουν εξοικονομήσεις 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Οι συμμετέχοντες συνεχίζουν να διαφωνούν για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 8.000 ευρώ από τα 9.545 ευρώ, όπως απαιτούν οι δανειστές. Η Αθήνα έχει αντιπροτείνει μια μείωση έως τα 9.000 ευρώ περίπου.

Άλλα ανοιχτά ζητήματα παραμένουν η διαχείριση των επισφαλών δανείων και οι μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού, από τις οποίες η Αθήνα σχεδιάζει να εξοικονομήσει άλλο 1% του ΑΕΠ.

Οι συζητήσεις περιπλέκονται από την ανάγκη εύρεσης συμφωνίας για το πώς και πότε θα μειωθεί το τεράστιο δημόσιο χρέος της Ελλάδας.

Το ΔΝΤ επιθυμεί έναν συμβιβασμό σε αυτό το ζήτημα πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ οι χώρες της ευρωζώνης, και συγκεκριμένα η Γερμανία, θέλουν πρώτα να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση και μετά να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για μια πιθανή ελάφρυνση του χρέους για την Αθήνα.

«Υπάρχουν τεράστιες διαφορές στη στάση απέναντι στα σχετικά με το χρέος μέτρα ανάμεσα στους θεσμούς, τα κράτη μέλη και ούτω καθεξής, και το εύρος είναι αρκετά μεγάλο» είπε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Επαναλαμβάνοντας τις γερμανικές θέσεις, ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ είπε την Τετάρτη πως υπάρχουν ελάχιστα περιθώρια ελιγμών για την ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας.

«Θα ξεπεράσουμε αυτό το δύσκολο σημείο καμπής και μια σημαντική συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους θα ξεκινήσει» είπε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας στους έλληνες βουλευτές την Τετάρτη.

Σχετικα αρθρα

Γιατί το ΝΑΤΟ πρέπει να διώξει την Τουρκία – και γιατί δεν θα το κάνει

admin

Φοβούνται… «φυλακή» για την αύξηση της Eurobank

admin

DBRS: Αναβάθμιση της Ελλάδας, «καμπανάκι» για αναδρομικά, κατώτατο μισθό, «κόκκινα» δάνεια

admin

Αποκάλυψη: Τι είπε η Μέρκελ στον Σαμαρά για το χρέος!

admin

Μια κρίση στην Κίνα είναι θέμα χρόνου

admin

Too big too fail – το δράμα συνεχίζεται με νέα επεισόδια

admin

Το bitcoin και τα ευρωπαϊκά ομόλογα έχουν πολλά κοινά

admin

Η ακόμη μεγαλύτερη του 2008 ύφεση στην Αμερική θα κρατήσει χρόνια

admin

Πρέπει να φοβούνται οι αγορές την Ουκρανία;

admin

DW: Δεν υπάρχει δικαίωμα στην απόσχιση της Καταλονίας

admin

JP Morgan: Ο «Ηρακλής» και το ενδιαφέρον «come back» των ελληνικών τραπεζών

admin

Εικόνα κατάρρευσης στο Χ.Α. (-7,58%), με τις τράπεζες στο -13,94%

admin

Αυτές είναι οι πιο μίζερες οικονομίες του κόσμου

admin

Θα είναι βίαιο το τέλος του bull market;

admin

Όταν οι εργολάβοι ρίχνονται στην αρένα

admin

Τους δίνεις την ευκαιρία η όχι;

admin

Η Moody’s αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο κατά δυο βαθμίδες

admin

Φάντασμα ύφεσης «πλανάται» το 2019 πάνω από την παγκόσμια οικονομία

admin