Image default
Πρώτο Θέμα

Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις αλλά όχι και συμφωνία

Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις αλλά όχι και συμφωνία

Η Ελλάδα και οι διεθνείς δανειστές της έχουν σημειώσει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, όπως είπε αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης την Πέμπτη, όμως η τελική συμφωνία που χρειάζεται για να ξεκλειδώσει τα απαραίτητα δάνεια διάσωσης δεν έχει επιτευχθεί ακόμη.

Οι συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού, τις αυξήσεις των φόρων, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη διαχείριση των επισφαλών δανείων ξαναξεκίνησαν αυτήν την εβδομάδα στην Αθήνα, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία σε ένα πακέτο προτού συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στο Άμστερνταμ την Παρασκευή για να αξιολογήσουν τις εξελίξεις.

«Υπήρξε σημαντική σύγκλιση, περισσότερη απ’ ότι τις προηγούμενες ημέρες» είπε ο αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης, προσθέτοντας πως αυτό αφορά ιδιαίτερα τις μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού και τα επισφαλή δάνεια.

Το κύριο σημείο διαφωνίας στις συζητήσεις, οι οποίες έχουν παραταθεί επί μήνες, αφορά τα δημοσιονομικά ζητήματα, καθώς οι θεσμοί της ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείου διαφωνούν για το κατά πόσο η χώρα θα μπορέσει να πιάσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2018. Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν συμπεριλαμβάνει τις πληρωμές των τόκων.

Το ΔΝΤ θεωρεί τις προβλέψεις της ΕΕ ως υπερβολικά αισιόδοξες και βλέπει την Αθήνα να πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% το 2018, εκτός και αν λάβει ελάφρυνση χρέους και εφαρμόσει περισσότερα μέτρα λιτότητας.

Για να φτάσουν σε συμβιβασμό, οι δανειστές έχουν προτείνει η Αθήνα να υιοθετήσει τα μέτρα που υποδεικνύουν οι θεσμοί της ΕΕ σήμερα και να συμφωνήσει να εφαρμόσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις, αξίας έως και 2% του ΑΕΠ, εάν δεν πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2018.

Ωστόσο, η εφαρμογή έκτακτων μέτρων θα ήταν δύσκολο έργο για την αριστεριστική κυβέρνηση, η οποία έχει μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και χρειάζεται να ολοκληρώσει την αξιολόγηση για να ξεκλειδώσει τα χρήματα της διάσωσης και να πληρώσει το χρέος προς το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο.

Οι διαπραγματεύσεις πιθανώς θα συνεχιστούν μετά το Eurogroup της Παρασκευής.

«Ένα καλό σημάδι θα είναι εάν το αυριανό Eurogroup ανακοινώσει πως θα υπάρξει δεύτερη συνάντηση» είπε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Λόγω των διαφορετικών προβλέψεών τους για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική επίδοση, οι διεθνείς δανειστές παραμένουν επίσης διχασμένοι μεταξύ τους για το αν η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους.

Το ΔΝΤ επιθυμεί έναν συμβιβασμό σε αυτό το ζήτημα προτού ολοκληρώσει την αξιολόγηση, ενώ οι χώρες της ευρωζώνης, και ιδιαίτερα η Γερμανία, θέλουν να τελειώσει η αξιολόγηση και μετά να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για πιθανή ελάφρυνση του χρέους για την Αθήνα.

Η Ευρωπαϊκή Κομισιόν είπε την Πέμπτη πως η Ελλάδα είχε πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα τον περασμένο χρόνο, ξεπερνώντας τον στόχο που έχει τεθεί στο πρόγραμμα διάσωσής της.

Η Ελλάδα πιστεύει πως τα θετικά στοιχεία μπορούν να συμβάλουν στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σηματοδοτώντας μια καλύτερη επίδοση το 2016 και επιβεβαιώνοντας τη θέση της πως θα μπορέσει να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2018 χωρίς να αναγκαστεί να νομοθετήσει έκτακτα μέτρα.

«Η Ελλάδα δε χρειάζεται επιπλέον μέτρα. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια ουσιαστική ελάφρυνση χρέους» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όμως η ανακοίνωση της Κομισιόν την Πέμπτη μπορεί να αλλάξει ελάχιστα. «Δεν έχει σχέση επειδή έχει προεξοφληθεί πλήρως από πριν» σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ευρωζώνης.

Περιπλέκοντας τα πράγματα ακόμη περισσότερο, το Ελεγκτικό Συνέδριο της Ελλάδας – ένα συμβουλευτικό σώμα – είπε πως οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού, οι οποίες θα ενοποιήσουν τους κανονισμούς για τους συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και θα συγχωνεύσουν τα ασφαλιστικά ταμεία, είναι αντισυνταγματικές.

Ο έλληνας υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος είπε πως η απόφαση ήταν μάλλον «παρεξήγηση» και πως θα κατατεθούν αναλογιστικές μελέτες στη Βουλή μαζί με το νομοσχέδιο αυτήν την εβδομάδα.  

Σχετικα αρθρα

16-3-2020:Η μέρα που παραλίγο να «πεθάνει» ο καπιταλισμός…

admin

Die Zeit: Κάτι αλλάζει στην Αθήνα(;)

admin

HSBC: Τι βλέπει για τις 4 ελληνικές τράπεζες

admin

Η δεκαετία που «εξαφάνισε» την μεσαία τάξη στην Ευρώπη

admin

ΕΠΙΣΗΜΟ: Τα μαύρα σύννεφα της ύφεσης πάνω από την Ευρώπη

admin

Τι είδε η εισαγγελέας στο Τ.Τ

admin

Bloomberg: Η Ευρώπη, η σοβαρότερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία

admin

Πώς η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα της μετανάστευσης

admin

Το «άλλο» μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας: η ναυτιλία

admin

Ο κυνισμός της Δύσης στη Συρία

admin

Τι να περιμένουμε από τον Boris Johnson και το Brexit

admin

12 προβλέψεις – κλειδιά για το πώς θα μοιάζουν οικονομίες και αγορές διεθνώς μετά τον κορονοϊό

admin

Οι στρατηγικές επιλογές της Ευρώπης για το Brexit

admin

Εθνική Τρ.:H Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε διεθνές κέντρο ανώτατης εκπαίδευσης, με πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία

admin

Η ανάπτυξη της ευρωζώνης σε υψηλά 10 ετών

admin

Η Ελλάδα δείχνει πως οι επενδυτές δε θα πρέπει να εμπιστεύονται απόλυτα τις δημοσκοπήσεις

admin

Σε χαμηλό 22 μηνών υποχωρούν οι ευρωπαϊκές μετοχές

admin

Ο λαϊκισμός αποτυγχάνει, αλλά είναι νωρίς για πανηγυρισμούς

admin