Image default
Πρώτο Θέμα

Οι μετανάστες ψάχνουν νέους δρόμους προς τα Βαλκάνια μετά το κλείσιμο των συνόρων

Οι μετανάστες ψάχνουν νέους δρόμους προς τα Βαλκάνια μετά το κλείσιμο των συνόρων

Έχοντας περάσει μήνες παγιδευμένοι στα κλειστά σύνορα στη βόρεια Ελλάδα, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αναζητούν νέους, παράτυπους δρόμους για να μπουν στην ΠΓΔΜ, περνώντας μέσα από δάση και πάνω από λόφους, κρυμμένοι μέσα στο σκοτάδι.

Καθώς έπεφτε το σούρουπο την Κυριακή, μάρτυρας του - είδε μια ομάδα 70 ανθρώπων να μπαίνει στην ΠΓΔΜ από την Ελλάδα, σε σημείο όπου δεν υπάρχει περίφραξη μεταξύ των δύο χωρών. Εξόρμησαν μέσα από το δάσος, κρυμμένοι από τις αρχές.

Ήταν περίπου 20 χιλιόμετρα, ή περπάτημα τεσσάρων ωρών από την Ειδομένη, μια εξαπλωμένη πόλη σκηνών που φιλοξενεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν παγιδευτεί εκεί ύστερα από μια σειρά κλειστών συνόρων σε όλα τα Βαλκάνια τον Φεβρουάριο.

Άλλοι στον καταυλισμό εξετάζουν επίσης τις επιλογές τους για να αφήσουν την Ειδομένη και να βρουν διατρητά σημεία κατά μήκος των συνόρων για να περάσουν τα Βαλκάνια, που είναι η προτιμώμενη οδός προς τη δυτική Ευρώπη.

«Δεν υπάρχει άλλη λύση» είπε ο Μουτάς, σύρος από το Χαλέπι.

«Ας βάλουν οι άλλοι τον εαυτό τους στη θέση μου, τι θα έκαναν με αυτή τη ζωή που ζούμε; Θα ήταν εντάξει, με αυτά που συμβαίνουν και με όσα θα έβλεπε;»

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν πως οι συνθήκες διαβίωσης στην Ειδομένη είναι αποκρουστικές.

Ο επίσης σύρος Εϊάς από τη Δαμασκό είπε πως θα επιχειρήσει να διασχίσει τα αλβανικά σύνορα για να συνεχίσει δυτικά. «Υπάρχει πιθανότητα να καταφέρεις να περάσεις από την ΠΓΔΜ, όμως ο σκοπιανός στρατός θα σε στείλει πίσω» εξήγησε.

«Κάποιοι επιχειρούν το πέρασμα μόνοι τους. Άλλοι χρησιμοποιούν λαθραίους διακινητές, οι οποίοι χρεώνουν μεταξύ 350 και 600 δολάρια ανά άτομο για να τους βοηθήσουν να περάσουν τα σύνορα.

Ένα εκατομμύριο μετανάστες, με πολλούς από αυτούς να διαφεύγουν από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και άλλες χώρες σε αναταραχή στη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική, έχουν εισέλθει στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας από πέρυσι.

Υπάρχουν περισσότεροι από 10.200 άνθρωποι κατασκηνωμένοι σε σκηνές στα χωράφια της Ειδομένης. Οι ελληνικές αρχές έχουν επανειλημμένα παρακινήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να μεταφερθούν σε οργανωμένα κέντρα υποδοχής αλλού στη χώρα.

Τον περασμένο μήνα, η ΕΕ και η Τουρκία έκλεισαν μια αμφιλεγόμενη συμφωνία με σκοπό να σταματήσουν τη ροή των παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα από την Τουρκία, σε αντάλλαγμα για οικονομικές και πολιτικές ανταμοιβές για την Άγκυρα.

Υπάρχει πλέον αυξανόμενη ανησυχία πως οι μετανάστες θα χρησιμοποιήσουν όλο και περισσότερο την Ιταλία ως σταθμό προς την Ευρώπη μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, με περισσότερα σκάφη να φτάνουν από τη βόρεια Αφρική – ή ακόμη και από την άλλη πλευρά της Αδριατικής, ύστερα από το κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια.   

Σχετικα αρθρα

Πικρός συμβιβασμός για τη Μέρκελ

admin

Τι προεξοφλεί το Χρηματιστήριο

admin

Χ.Α: Αντέδρασε από τα χαμηλά και περιορίστηκαν σημαντικά οι απώλειες

admin

Νέο ελληνικό ομόλογο: Το δημοφιλέστερο χρέος της ευρωζώνης

admin

Ο μαζικός τουρισμός εξοντώνει την Πορτογαλία

admin

Η μάχη των αριθμών πριν τη μάχη της διαπραγμάτευσης

admin

Γιατί η Apple και η Microsoft είναι πιο υγιείς από το Facebook

admin

Η γερμανική οικονομία και όσα θα συμβούν το 2020

admin

Πως «στήνουν» την αγορά forex

admin

Το Brexit επιστρέφει στο προσκήνιο

admin

ΙΟΒΕ: Σε υψηλά 19 ετών το οικονομικό κλίμα τον Φεβρουάριο

admin

Wall st: Νεα πτώση υπο τον φόβο 2ου κύματος λοιμώξεων

admin

Η ΕΚΤ σφίγγει κι άλλο τον κλοιό…

admin

Πώς έχασαν τις περιουσίες τους 15.000 ιδιοκτήτες ακινήτων

admin

Πόσο κινδυνεύουν οι ελληνικές τράπεζες

admin

Το νόμισμα που μετρά περισσότερο είναι το αμερικανικό δολάριο

admin

Forthnet: Ο κίνδυνος φιάσκου και ο νέος «μνηστήρας»

admin

Οι εργασιακοί κλάδοι με τις υψηλότερες αμοιβές και τη μεγαλύτερη ζήτηση εργαζομένων στην Ελλάδα

admin