Image default
Must Read

Οι Έλληνες του… Παναμά

Οι Έλληνες του… Παναμά

Τετρακόσια ονόματα ελλήνων εμπεριέχονται στα περίφημα «Panama Papers», από καθηγητές πανεπιστημίου, μέχρι στελέχη κρατικών νοσοκομείων, ιδιοκτήτες νυχτεριών κέντρων και καταστημάτων με ξηρούς καρπούς. Μεταξύ αυτών, βρίσκονται και ονόματα των παλαιότερων λιστών υπόπτων φοροδιαφυγής του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και πρωταγωνιστές προηγούμενων ερευνών για offshore εταιρείες, αλλά και ιδιώτες που επεδίωκαν «υπεράκτια κάλυψη» στον Παναμά. 

Στην ίδια λίστα περιέχονται τα ονόματα δικηγόρων, γιατρών, υπευθύνων διαφόρων ιδιωτικών εταιρειών αλλά και πολλοί κοσμικοί, ορισμένοι από τους οποίους με μεγάλη φιλανθρωπική δραστηριότητα. Ανάμεσα στις υπεράκτιες εταιρείες εντυπωσιάζει και αυτή που έχει ιδιοκτήτης γνωστής αλυσίδας καταστημάτων με παίγνια και φέρει την ιδιότυπη ονομασία Karpathia Ltd.

Ένα από τα πρόσωπα κυρίου ενδιαφέροντος στη λίστα είναι η διευθύντρια φαρμακείου σε κρατικό νοσοκομείο η οποία ταυτόχρονα ήταν κύριο μέλος επιτροπής που είχε συσταθεί το περασμένο καλοκαίρι από το υπουργείο Υγείας για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης! Η διευθύντρια φέρεται το 2008 να δημιούργησε υπεράκτια εταιρεία στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους μέσω Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Στην ίδια offshore συμμετέχουν Ισπανοί αλλά και μια αλλοδαπή που διαμένει στην Πεντέλη.

Εμφανίζεται στη λίστα το όνομα καθηγητή Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο που είναι και επενδυτικός σύμβουλος. Φέρεται να συμμετέχει σε ένα πλέγμα δεκάδων offshore, κατά βάση στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, με τη συνδρομή κυρίως δικηγορικών γραφείων της Κύπρου.

Στον σχετικό κατάλογο παρουσιάζεται η σύζυγος, χωρίς επαγγελματική ιδιότητα, καθηγητή του ΤΕΙ Λάρισας. Η συγκεκριμένη – πιθανολογείται ότι πίσω από αυτές τις συναλλαγές υποκρύπτεται ο σύζυγός της – εμφανίζεται από τον Ιούλιο του 2009 να συμμετέχει σε υπεράκτια εταιρεία στις Παρθένες Νήσους μέσω δικηγορικού γραφείου στην Κύπρο. Στην ίδια εταιρεία συμμετέχουν και ρώσοι ιδιώτες άγνωστης προέλευσης και σκοπών.

Ακόμη περιλαμβάνεται το όνομα πρώην προέδρου νοσοκομείου στη Θράκη, ο οποίος εμφανίζεται μαζί με τη σύζυγό του να συμμετέχουν από το 2005 σε offshore, με έδρα πάλι στο ίδιο σύμπλεγμα νησιών, την οποία χρησιμοποιούν και άλλοι 347 ιδιώτες και εταιρείες από όλον τον κόσμο.

Στη λίστα περιέχεται το όνομα αναφερόμενου για τις μετοχές-«φούσκες» της περιόδου 1999-2001 ιδιοκτήτη επενδυτικής εταιρείας που είχε απορροφήσει και κατασκευαστικές. Φέρεται και αυτός ιδιοκτήτης offshore στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους η οποία εμφανίζεται ως ιδιοκτήτρια ακινήτων.

Στον κατάλογο των εγγράφων από τον Παναμά υπάρχει το όνομα συνιδιοκτήτη ομίλου επιχειρήσεων ενδυμάτων, το όνομα του οποίου υπήρχε και στη λίστα Λαγκάρντ, ο οποίος φέρεται να είχε προχωρήσει σε κινήσεις 12 εκατ. ευρώ. Μάλιστα προ μερικών ετών είχε ανακύψει θόρυβος επειδή ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε κατηγορηθεί πως είχε «μετακινήσει» στη σχετική σειρά της λίστας το όνομα του εν λόγω επιχειρηματία. Τώρα στα έγγραφα του δικηγορικού γραφείου Mossack Fonseca εμφανίζεται την περίοδο 2005-2010 με offshοre με δικαιοδοσία στις Μπαχάμες.

Στα ίδια αρχεία από τον Παναμά εμφανίζεται το όνομα συνεργάτη καταζητουμένου για το σκάνδαλο της Proton Bank, ο οποίος φέρεται να έχει δημιουργήσει το 2009 υπεράκτια εταιρεία με έδρα σε «φορολογικό παράδεισο» της Καραϊβικής, η οποία έχει σχέσεις και με τη Ρωσία.

Στη λίστα είναι ακόμη ιδιοκτήτης τεχνικής εταιρείας στο Χαλάνδρι που είχε βρεθεί το 2013 στην επονομαζόμενη «λίστα Ράιχενμπαχ» με τους 1.600 υπόπτους για πλουτισμό. Τώρα διαπιστώνεται ότι μέσω δικηγορικού γραφείου στην Κύπρο είχε δημιουργήσει από το 2005 ως το 2015 offshore στον Παναμά διασυνδεόμενη με την Ελβετία.

Στα Panama Papers εντοπίζονται νέα στοιχεία για πρόσωπα και σύστημα υπεράκτιων εταιρειών που σχετίζονται με ομιχλώδη αγορά έκτασης και δημιουργία εμπορικού κέντρου στη λεωφόρο Κηφισού με τη συμμετοχή γερμανού πολιτικού μηχανικού που διέμενε στη Γλυφάδα. Το 2013 είχε αποκαλυφθεί ότι το εμπορικό κέντρο μεταβιβάστηκε τέσσερις φορές και έτσι αποσπάστηκαν δάνεια επταπλάσια από τη δηλωμένη αξία του.

Στη λίστα που δημοσιοποιήθηκε βρίσκονται και τα ονόματα δύο ιδιωτών οι οποίοι είχαν συσχετισθεί με τη δραστηριότητα του τμήματος private banking του υποκαταστήματος της ΒΝP Paribas στη Σιγκαπούρη.

Ακόμη στους «400» Ελληνες της λίστας του Παναμά συμπεριλαμβάνονται υπεράκτιες εταιρείες που έχουν ιδρύσει οι αντιπρόσωποι εταιρείας η οποία εξειδικεύεται στις υπηρεσίες αποστολής χρημάτων στο εξωτερικό (τη χρησιμοποιούν εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαποί που ζουν στη χώρα μας), όπως και πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του Ταμείου Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας και εταιρείας πληροφορικής, που είχαν συνδεθεί και προ διετίας με έναν παρόμοιο κύκλο υπεράκτιων εταιρειών, με άξονα αυτών των ελεγχόμενων οικονομικών δραστηριοτήτων γραφείο κύπριας δικηγόρου αλλά και με τη συμμετοχή ιδιοκτήτη κατασκευαστικής εταιρείας αλλά και γνωστής κοσμικής.

Σχετικα αρθρα

Δημοκρατία και καπιταλισμός: ένα παράξενο ζευγάρι

admin

Ν.Roubini:10 λόγοι για την επικείμενη «τέλεια» ύφεση

admin

Οι πέντε μεγαλύτερες απειλές για την Ευρωπαϊκή Ένωση

admin

Η ανισότητα των Εθνών

admin

Η ευκαιρία της Ευρώπης το 2018

admin

Η «περίεργη» σχέση των χρηματιστηρίων με τον Covid

admin

Γερμανία:Η ευρωζώνη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις…

admin

Πριν 44 χρόνια ο Dow Jones πέρασε τις 1.000 μον.

admin

Το χρονικό του χρέους

admin

Γιατί ο Trump κήρυξε οικονομικό πόλεμο στην Τουρκία

admin

Ο Mario Draghi παίρνει ξανά στα χέρια του το μπαζούκα…

admin

M.Draghi: Αν ο ηθικός κίνδυνος μπορεί να περιοριστεί … διαγράψτε ιδιωτικά δάνεια!

admin

Το μυστήριο του εξαφανισμένου πληθωρισμού

admin

Η Ευρώπη «τελειώνει» το 2017;

admin

Ο πόλεμος των telecom και η συντριβή της Vodafone

admin

Η πικρή αλήθεια για την οικονομία της Γερμανίας…

admin

Σε επενδυτική καραντίνα το ελληνικό Χρηματιστήριο!

admin

Ο «κρυφός» νομισματικός πόλεμος € vs $

admin