Image default
Πρώτο Θέμα

Οι ελπίδες της Ελλάδας για την επίσκεψη Ομπάμα

Οι ελπίδες της Ελλάδας για την επίσκεψη Ομπάμα

Η Ελλάδα ελπίζει πως η επίσκεψη από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, η οποία ξεκινά την Τρίτη, θα αυξήσει την πίεση στους πιστωτές να προσφέρουν ελάφρυνση χρέους σε μια οικονομία που έχει ταλαιπωρηθεί από χρόνια ύφεσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν πιέσει για την αναδιάρθρωση του παραλυτικού χρέους της Ελλάδας, όμως δέχονται αντίσταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα τη Γερμανία, της οποίας οι τράπεζες θα εκτίθονταν περισσότερο από μια τέτοια κίνηση.

Ο Ομπάμα, στο τελευταίο του ταξίδι στην Ευρώπη προτού παραδώσει την εξουσία στον Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο, θα συζητήσει το θέμα του χρέους και τη μεταναστευτική κρίση της ηπείρου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όμως η επίσκεψή του θα πυροδοτήσει επίσης διαδηλώσεις από αριστεριστικές ομάδες και συνδικαλιστικές οργανώσεις, που βλέπουν τις Ηνωμένες Πολιτείες ως μια «ιμπεριαλιστική» δύναμη.

«Η επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είναι υψίστη σημασίας» είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Πιστεύω πως θέλει να ολοκληρώσει την οκταετή προεδρία του με λύσεις σε μια σειρά ζητημάτων στην εξωτερική και οικονομική πολιτική.»

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, ο Ομπάμα είπε πως θα «συνεχίσει να πιέζει τους δανειστές της Ελλάδας να κάνουν τα απαραίτητα βήματα για να εξασφαλίσουν πως η Ελλάδα είναι σε θέση να επιστρέψει σε μια υγιή οικονομική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της παροχής της απαραίτητης ελάφρυνσης χρέους».

Η Ελλάδα έχει υιοθετήσει σκληρά μέτρα λιτότητας σε αντάλλαγμα για τρεις διεθνείς διασώσεις μέσα σε έξι χρόνια, όμως τώρα έχει εναποθέσει τις ελπίδες της για ανάκαμψη στην ελάφρυνση του χρέους. Στο 177% της εθνικής παραγωγής, το χρέος της παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη.

Η κυβέρνηση του Τσίπρα, η οποία βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις, ελπίζει πως η ελάφρυνση του χρέους θα βοηθήσει να πειστούν οι οργισμένοι ψηφοφόροι πως οι θυσίες τους πιάνουν τόπο.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σχεδιάζουν διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ομπάμα εναντίον της πολιτικής των ΗΠΑ στη Συρία, προηγούμενες ενέργειες των ΗΠΑ στην Ελλάδα και τα μέτρα λιτότητας της αριστερής κυβέρνησης.

«Ο Ομπάμα έρχεται ως φορέας ιμπεριαλιστικών συμφερόντων» ανέφερε σε δήλωσή της η ΑΔΕΔΥ.

Περιέγραψε την επίσκεψη του Ομπάμα, τρεις ημέρες πριν από την επέτειο της αιματηρής φοιτητικής εξέγερσης του 1973 που συνέβαλε στην ανατροπή της στρατιωτικής χούντας που είχαν στηρίξει οι ΗΠΑ, ως «πρόκληση».

Η αστυνομία έχει απαγορεύσει τις δημόσιες συγκεντρώσεις σε μεγάλο μέρος της κεντρικής Αθήνας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, εξαιρώντας την περιοχή όπου οι διαδηλωτές συνήθως μαζεύονται για τις πορείες τους. Οι διαδηλωτές αναμένεται να προχωρήσουν, επίσης, προς την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα, ο οποίος θα ταξιδέψει στο Βερολίνο ύστερα από δύο ημέρες παραμονής στην Αθήνα, είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται την Ελλάδα μετά τον Μπιλ Κλίντον το 1999.

Οι έλληνες, όπως και άλλοι ευρωπαίοι, είναι ανήσυχοι για το πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον Τραμπ, έναν δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία χωρίς προηγούμενη εμπειρία σε δημόσια θέση. Ο Τραμπ έχει ασκήσει κριτική στη συμμαχία του ΝΑΤΟ και έχει πει πως τα ευρωπαϊκά έθνη θα πρέπει να δαπανήσουν περισσότερα για τη δική τους άμυνα.

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Μέτρα Έμφυλου Χάσματος, Επιπτώσεις της Πανδημικής Κρίσης και Προτάσεις Πολιτικής

admin

‘Ολα τα Μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και διευκόλυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων

admin

Aξίζει ή όχι να μπει κανείς στην ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς;

admin

Η Ευρώπη παίρνει τα “σκήπτρα” απο την Γερμανία στην παγκόσμια αγορά ομολόγων

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx (IV)

admin

Γερμανικός Τύπος: Το “πείραμα της Ρόδου” και το μεγάλο στοίχημα

admin

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin

XA:Τεστ κοπώσεως

admin

Το παγκόσμιο ρίσκο μετά το εμβόλιο – O.Blanchard/Jean Pisani-Ferry

admin

Κίνα:Ανάκαμψη 18%(!) το πρώτο τρίμηνο

admin

ΕΕ εναντίον οργανωμένου εγκλήματος

admin

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ρωσίας

admin