Image default
Πρώτο Θέμα

Ο Ομπάμα προειδοποιεί κατά του εθνικισμού και του λαϊκισμού

Ο Ομπάμα προειδοποιεί κατά του εθνικισμού και του λαϊκισμού

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, κεντρισμένος από την αναπάντεχη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές την περασμένη εβδομάδα, προειδοποίησε την Τρίτη κατά της ανόδου του εθνικισμού και είπε πως η αντίδραση κατά της παγκοσμιοποίησης έχει ενισχύσει τα λαϊκιστικά κινήματα στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Ο Ομπάμα είπε πως η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις ελίτ και τους κυβερνητικούς θεσμούς ενίσχυσε κατά τις εκλογές των ΗΠΑ τον Γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος ανταγωνίστηκε τη Χίλαρι Κλίντον σε έναν παρατεταμένο πρώτο γύρο για τους Δημοκρατικούς, και τον Τραμπ, έναν πρώην αστέρα reality εκπομπών, ο οποίος υπερίσχυσε της πρώην υπουργού Εξωτερικών στην προεδρική μάχη των ΗΠΑ.

«Όταν βλέπουμε τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Μπέρνι Σάντερς, πολύ αντισυμβατικούς υποψηφίους, να έχουν σημαντική επιτυχία,τότε προφανώς υπάρχει κάτι εκεί που έχει αξιοποιηθεί: μια υποψία κατά της παγκοσμιοποίησης, μια επιθυμία περιορισμού της έκτασής της» είπε ο Ομπάμα στην Ελλάδα, στο ξεκίνημα της τελικής του περιοδείας στην Ευρώπη.

Παρ’ ότι απέρριψε άμεση σύγκριση ανάμεσα στις εκλογές των ΗΠΑ και το δημοψήφισμα του Brexit της Βρετανίας, ο Ομπάμα είπε πως παίζει ρόλο το κοινό μοτίβο της αντιπάθειας προς την παγκοσμιοποίηση, ωθώντας τα λαϊκιστικά κινήματα της αριστεράς και της δεξιάς στην Ευρώπη.

Ο Τραμπ συγκέντρωσε στήριξη υποσχόμενος να χτίσει τείχος στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, να απαγορέψει προσωρινά την είσοδο μουσουλμάνων στις Ηνωμένες Πολιτείες και να ανατρέψει εμπορικές συμφωνίες που σύμφωνα με τον ίδιο βλάπτουν τους αμερικανούς εργαζόμενους.

Ο Ομπάμα, ο οποίος εκστράτευσε με θέρμη υπέρ της Κλίντον, αντιτέθηκε σε αυτές τις θέσεις και πασχίζει να διασώσει τα επιτεύγματά του στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την κλιματική αλλαγή και την πυρηνική διπλωματία, παρά τις υποσχέσεις του Τραμπ να τα ανατρέψει.

Μετά τις εκλογές, ωστόσο, ο Ομπάμα έχει υποσχεθεί να εξασφαλίσει μια ομαλή και ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας, κάνοντας πίσω σε μεγάλο βαθμό από την κριτική του κατά του Τραμπ ως ακατάλληλου να υπηρετήσει ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Ενώ επανέλαβε τη δέσμευση για την ομαλή μεταβίβαση την Τρίτη, ο Ομπάμα φάνηκε να ανανεώνει κάποια από την κριτική του για κάποιες προεκλογικές τακτικές του Τραμπ, προειδοποιώντας για τα σχίσματα σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Πιστεύω, ξέχωρα και μακριά από οποιαδήποτε συγκεκριμένη εκλογή ή κίνημα, πως θα πρέπει να βρισκόμαστε σε επιφυλακή για την άνοδο μιας ακατέργαστης μορφής εθνικισμού ή εθνικής ταυτότητας ή τριμπαλισμού, η οποία χτίζεται γύρω από ένα ‘εμείς’ και ‘αυτοί’» είπε.

«Δε θα απολογηθώ ποτέ που λέω πως το μέλλον της ανθρωπότητας και το μέλλον του κόσμου θα καθοριστεί από αυτά που έχουμε κοινά και όχι από τα πράγματα που μας χωρίζουν» προσέθεσε.

Η ενότητα στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει δημιουργήσει πέντε δεκαετίες πρωτοφανούς ειρήνης και ευημερίας, είπε.

«Στις Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουμε τι συμβαίνει όταν αρχίζουμε να χωριζόμαστε ανάλογα με τη φυλή, τη θρησκεία ή την εθνικότητα. Είναι επικίνδυνο» συμπλήρωσε.   

Σχετικα αρθρα

Γερμανία – η μεγάλη κερδισμένη των χαμηλών επιτοκίων

admin

Έχουν σειρά οι τράπεζες της Κίνας;

admin

Η Τερέζα Μέι απευθύνεται σε όλους, αλλά δεν υπόσχεται τίποτα

admin

Το μεγάλο «ποντάρισμα» των hedge funds

admin

Καταρρέει η λίρα, αναταράξεις στην Τουρκία

admin

Θρήνος για την Παναγία των Παρισίων

admin

Η δημοκρατική επανάσταση του Εμμανουέλ Μακρόν

admin

Προθεσμία της Κομισιόν για τους πρόσφυγες

admin

Ένας κόσμος χρέους υπονομεύει το οικονομικό μέλλον

admin

Αντιστροφή ρόλων: Η Ελλάδα βασίλισσα των αγορών και η Μ. Βρετανία ο νέος ασθενής

admin

Δυνατή χρονιά παγκοσμίως το 2017 για τη σύναψη επιχειρηματικών συμφωνιών

admin

Handelsblatt: Συγκρούονται τα σχέδια Τσίπρα και δανειστών

admin

Η Ευρώπη φοβάται την έκθεση στον προστατευτισμό του Τραμπ

admin

Πως ο… Τσίπρας πετάει τους ΑΝΕΛ από το τρένο

admin

«Αριστερό» deadline… η 28η Οκτωβρίου

admin

Οι συντάξεις δεν εξαρτώνται πλέον από τη γενναιοδωρία των πολιτικών

admin

Ευρώπη:Το επίκεντρο της επόμενης κρίσης;

admin

Η Ευρώπη συνομιλεί με τον …εαυτό της

admin