Image default
Πρώτο Θέμα

Τι περιμένει, και τι ελπίζει η Ελλάδα από τη νίκη Τραμπ

Τι περιμένει, και τι ελπίζει η Ελλάδα από τη νίκη Τραμπ

Πριν από αυτήν την εβδομάδα, η Ελλάδα περίμενε πως θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτό που θα ήταν ο αποχαιρετιστήριος γύρος του θριάμβου του προέδρου Ομπάμα, καθώς προσγειώθηκε την Τρίτη στην Αθήνα για να ξεκινήσει την τελική παγκόσμια περιοδεία του.

Ο κ. Ομπάμα έχει υποστηρίξει τις προσπάθειες της Ελλάδας να βάλει σε τάξη τα οικονομικά της, και την απόπειρα της Ευρώπης να κρατήσει την Ελλάδα σταθερή. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήλπιζε πως ο κ. Ομπάμα, ο οποίος ταξιδεύει στο Βερολίνο την Πέμπτη, θα μπορούσε ακόμη και να πείσει τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να προσφέρει κάποια ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του έτους.

Όμως αυτή η πιθανότητα έχει σχεδόν εξαφανιστεί με τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.

Αντί αυτού, ο κ. Ομπάμα φτάνει στην Αθήνα με την κληρονομιά του να κινδυνεύει και τη μόχλευσή του δραστικά μειωμένη. Η επίσκεψή του έχει μετατραπεί σε μια ακόμη υπενθύμιση των τρόπων με τους οποίους η ανάδειξη του κ. Τραμπ αλλάζει τους υπολογισμούς των ηγετών σε όλη την Ευρώπη. Και ο κ. Τσίπρας είναι ανάμεσα στους πιο ευάλωτους από αυτούς.

«Η προσδοκία ήταν πως ο Ομπάμα θα μετέφερε το μήνυμα για το πόσο εντυπωσιασμένος είναι με την πρόοδο της Ελλάδας» είπε ο Γενς Μπάστιαν, οικονομικός σύμβουλος στην Αθήνα και πρώην μέλος της ομάδας εργασίας της Ευρωπαϊκής Κομισιόν για την Ελλάδα. «Όμως με δεδομένο πως ο Τραμπ θα αναλάβει την προεδρία, όλα τα στοιχήματα είναι ανοιχτά.»

Πράγματι, ο κ. Τραμπ έχει καλέσει την Ευρώπη να λύσει μόνη της τα προβλήματά της, και υπονόησε κατά το ζενίθ της ελληνικής κρίσης πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δε θα έπρεπε να είχαν παρέμβει.

«Θα είχα σίγουρα μείνει πίσω» είπε σε συνέντευξή του πέρυσι στο Fox Business Network. «Η Γερμανία είναι πολύ ισχυρή. Θα άφηνα τη Γερμανία να το διαχειριστεί.»

«Έχουμε αρκετά προβλήματα» είπε, προσθέτοντας πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να παρέμβει για να «σώσει την ημέρα εάν δεν το κάνει η Γερμανία».

Για την Ελλάδα, στη χειρότερη περίπτωση, η αποτυχία να εξασφαλίσει ελάφρυνση χρέους πριν από την ορκωμοσία του κ. Τραμπ μπορεί να σημαίνει νέο γύρο πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, με επιπτώσεις στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και πριν από τη νίκη του κ. Τραμπ, τα προβλήματα για τον κ. Τσίπρα αυξάνονταν όλον τον χρόνο. Η δημοτικότητά του βυθίστηκε αφότου η κυβέρνησή του επέβαλε νέες περικοπές συντάξεων και φορολογικές αυξήσεις για να ευχαριστήσει τους πιστωτές της χώρας, εξοργίζοντας ακόμη περισσότερο τους ταλαιπωρημένους έλληνες.

Ο κίνδυνος ώρα είναι πως η Ελλάδα θα μπορούσε να αναδειχθεί εκ νέου σε αδύναμο κρίκο της ευρωζώνης, καθώς κρίσιμες εκλογές σε μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών τον επόμεν χρόνο μπορεί να μεταφέρει το επίκεντρο από τη σταθεροποίηση της Ελλάδας.

Η νομισματική ένωση της Ευρώπης πλησίασε ήδη τη διάσπαση πέρυσι, όταν ο κ. Τσίπρας στράφηκε προς την αποχώρηση από το ευρώ. Από τότε, η ευάλωτη κυβέρνησή του διαχειρίζεται μια ετοιμοθάνατη οικονομία κάτω από ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης με αυστηρούς όρους λιτότητας.

Υπό τη συμφωνία, ο κ. Τσίπρας απέσπασε υποσχέσεις από τους πιστωτές να μειώσουν μέρος του ογκώδους ελληνικού χρέους, και επιδιώκει να πετύχει μια συγκεκριμένη συμφωνία στις αρχές του Δεκεμβρίου.

«Ο κίνδυνος είναι πως εάν αυτό παραταθεί ως τον επόμενο χρόνο, το ζήτημα παραμείνει ανοιχτό, και αυτό είναι εφιάλτης για την ελληνική κυβέρνηση» είπε ο Νίκος Μαλκουτζής του Macropolis, ιστοσελίδα πολιτικής ανάλυσης. «Θα οδηγήσει σε τεταμένη αβεβαιότητα και νέες εικασίες για το εάν η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη.»

Παρ’ ότι η ευρωζώνη έχει αντέξει παρά τα προβλήματα της Ελλάδας, ο κ. Τραμπ έχει επίσης αφήσει να εννοηθεί πως βλέπει το κοινό νόμισμα ως πιθανή απειλή. «Μην ξεχνάτε πως όλη η κατάσταση του ευρώ δημιουργήθηκε για να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες» είπε σε συνέντευξη στο Fox Business. «Όλα αυτά έγιναν για να βλάψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.»

Το κατά πόσο ο κ. Τραμπ θα πάρει αυτήν την άποψη μαζί του στον Λευκό Οίκο είναι κάτι που θα πρέπει να περιμένουμε να το δούμξε. «Τραβάει κόκκινη γραμμή» είπε ο κ. Μπάστιαν. «Το πόσο έντονη είναι αυτή η κόκκινη γραμμή δεν το ξέρει κανείς.»

Με τη δημοτικότητα του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα να βυθίζεται, επιμένει πως η Ελλάδα ετοιμάζεται για μια στέρεη δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους στις 5 Δεκεμβρίου, όταν οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν την κατάσταση της Ελλάδας.

Το Διεθνές Νομισματικό Υαμείο, στο οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι το μεγαλύτερο μέλος, ζήτησε παό τους πιστωτές της Ελλάδας να είναι ευέλικτοι, προειδοποιώντας πως η χώρα δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους της δημοσιονομικής λιτότητας εάν δε μειωθεί το βάρος του χρέους της. Η Γερμανία παραμένει διστακτική για την παροχή μεγαλύτερων περιθωρίων στην Αθήνα.

Ο κ. Ομπάμα έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει την ανάγκη για ελάφρυνση χρέους και μια μετακίνηση από τη λιτότητα, και οι έλληνες αξιωματούχοι πίστευαν πως η Χίλαρι Κλίντον θα είχε υιοθετήσει την ίδια στάση.

Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Δημήτρης Τζανακόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του πως το θέμα του χρέους θα λυθεί προτού αναλάβει ο κ. Τραμπ, και προσέθεσε πως η κυβέρνηση δεν ανησυχεί για την αλλαγή στάσης από την  Ουάσινγκτον για το ζήτημα του ελληνικού χρέους. «Δεν πιστεύουμε πως θα υπάρξει κάποια ασυνέχεια» είπε.

Άλλοι έχουν πιο αρνητική άποψη.

«Η πολιτική του Τραμπ σίγουρα θα είναι διαφορετική από του Ομπάμα» είπε ο Γιώργος Κύρτσος, ευρωβουλευτής για τη Νέα Δημοκρατία, σε ραδιοφωνική συνέντευξη μετά τη νίκη του κ. Τραμπ. «Σε ότι αφορά το χρέος της Ελλάδας, δεν πιστεύω πως η Ουάσινγκτον θα ασκήσει οποιαδήποτε πίεση για αναδιάρθρωση.»

Εάν οι πιστωτές αποφασίσουν πως η Ελλάδα δεν έχει κάνει αρκετά για να ικανοποιήσει τους όρους της διάσωσης, και αναβάλουν την απόφαση για την ελάφρυνση χρέους μέχρι τον επόμενο χρόνο, οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας γίνονται ακόμη μικρότερες.

Οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξεκινήσουν το 2017, απορροφώντας τη διάθεση των ευρωπαίων ηγετών να ασχοληθούν για μία ακόμη φορά με τα προβλήματα της Ελλάδας.

Επιπλέον, εκλογές θα διεξαχθούν σε Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία, όπου η άνοδος του κ. Τραμπ έχει πυροδοτήσει φιλοδοξίες σε δεξιόστροφα κόμματα που βλέπουν τη νίκη του ως ευκαιρία για τους ίδιους, και τα οποία έχουν ελάχιστη υπομονή με την οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα.

Ένας παρόμοιος πονοκέφαλος περιμένει τον κ. Τσίπρα, εν μέσω ανησυχιών πως η νίκη του κ. Τραμπ θα ενθαρρύνει τη νεοναζιστική πολιτική ομάδα της Χρυσής Αυγής, η οποία παραμένει το τρίτο πιο δημοφιλές κόμμα της Ελλάδας, παρ’ ότι οι αρχηγοί της βρίσκονται σε διαδικασία δίκης για μια σειρά εγκλημάτων, μεταξύ αυτών επιθέσεις κατά μεταναστών.

Η Χρυσή Αυγή χαιρέτησε την εκλογή του κ. Τραμπ ως νίκη κατά της «παράνομης μετανάστευσης» και υπέρ των «εθνικά καθαρών κρατών».

Με τόσο αβεβαιότητα να κατακλύζει την Ευρώπη, η κυρία Μέρκελ μπορεί να επιλέξει να προσπαθήσει να διατηρήσει όσο περισσότερη σταθερότητα στην ήπειρο μπορεί, για όσο μπορεί.

«Η Μέρκελ μπορεί να θελήσει να εξασφαλίσει πως, σε μια περίοδο που τόσα πολλά έχουν γίνει απρόβλεπτα, η σταθερότητα θα είναι εγγυημένη, κάτι που θα σημαίνει συμφωνία για την Ελλάδα» είπε ο Μουζτάμπα Ραχμάν, διευθύνων σύμβουλος για την Ευρώπη στην Eurasia Group, συμβουλευτική εταιρεία πολιτικού ρίσκου.  

Σχετικα αρθρα

Πλησιάζει η πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια;

admin

Ο γεωπολιτικός αντίκτυπος του φθηνού πετρελαίου

admin

Το χρήμα χάνει πλέον κάθε έννοια νοήματος

admin

Αξίζει να μιλάμε για την επόμενη κρίση;

admin

ΕΤΕΑΝ :«Περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις»

admin

Παγκόσμια οικονομία: Η άνοιξη σπάει την πολιτική καταιγίδα;

admin

Η ΕΚΤ «δυσκολεύει» τις ελληνικές τράπεζες

admin

Bloomberg: Η Ελλάδα κρύβει έναν θησαυρό που μπορεί να γίνει τζακπότ

admin

ΔΝΤ:Μήνυμα για μείωση πλεονασμάτων

admin

Η Ευρώπη θα πρέπει τώρα να ανησυχήσει για τις υψηλότερες αποδόσεις στις ΗΠΑ

admin

Συμβιβασμός Ιταλίας – Ε.Ε. με υποσημειώσεις

admin

Άνοιγμα Μακρόν στη γαλλική Κεντροδεξιά

admin

Η Ιταλία στέλνει στις «καλένδες» τα ελληνικά ομόλογα

admin

Tageszeitung: Σόιμπλε, ο αιώνιος υπουργός – Πώς θα διαχειριστεί την Ελλάδα η νέα γερμανική κυβέρνηση;

admin

Η ώρα της αλήθειας για την Deutsche Bank!

admin

Η κρίσιμη χρονιά του Brexit

admin

Το Bitcoin είναι ο νέος χρυσός

admin

Κινδυνεύει όντως η ανάπτυξη στη Γερμανία;

admin