Image default
Πρώτο Θέμα

Αύξηση 4,4% παρουσίασε η ελληνική αγορά τεχνολογικών καταναλωτικών προϊόντων το τρίτο τρίμηνο του 2016

Αύξηση 4,4% παρουσίασε η ελληνική αγορά τεχνολογικών καταναλωτικών προϊόντων το τρίτο τρίμηνο του 2016

Αύξηση 4,4% παρουσίασε η αγορά τεχνολογικών καταναλωτικών προϊόντων (TCG) στην Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο 2016, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015, με το συνολικό τζίρο να ανέρχεται σε 470 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της GFK TEMAX.

Ο τομέας με την καλύτερη επίδοση ήταν αυτός των Τηλεπικοινωνιών (TC), οποίος ενισχύθηκε κατά 11,5%. Τέσσερεις ακόμα τομείς βελτιώθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2016.

Αναλυτικότερα, το τρίτο τρίμηνο του 2016, ο τομέας των ηλεκτρονικών καταναλωτικών αγαθών (CE) αυξήθηκε κατά 4,7%, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2015. Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι που επιβλήθηκαν στο τραπεζικό σύστημα τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους είχαν ως αποτέλεσμα την σχετική αύξηση στο τρίτο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι πωλήσεις των τηλεοράσεων διατήρησαν την αυξανόμενη τάση για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, στην οποία συνετέλεσε η σημαντική μείωση της μέσης τιμής πώλησης ενώ η άφιξη των νέων μοντέλων “παιχνιδομηχανών” διατήρησε σταθερή την κατηγορία όσον αφορά στην αξία των πωλήσεων, μετά από δύο συνεχόμενα αρνητικά τρίμηνα.

Ένας από τους τομείς που συμπιέστηκε το τρίτο τρίμηνο ήταν τα Φωτογραφικά Είδη (PH) –μείωση κατά 3,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η συνεχιζόμενη πτώση στις πωλήσεις των φωτογραφικών μηχανών με σταθερούς φακούς είχε τη μεγαλύτερη επίδραση στη μείωση του τομέα συνολικά. Αντίθετα, τόσο οι SLR, όσο και οι mirrorless (χωρίς καθρέφτη) φωτογραφικές μηχανές κατέγραψαν θετικά αποτελέσματα.

Στο τρίτο τρίμηνο του 2016 παρατηρήθηκε αύξηση του τομέα των Μεγάλων Οικιακών Συσκευών (MDA) –αύξηση 4,6%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.

Οι πωλήσεις των πλυντηρίων συνέβαλαν στη θετική τάση, χάρη στη συνεχώς αυξανόμενη σημαντικότητα των πλυντηρίων/στεγνωτηρίων και των συσκευών με μεγαλύτερη χωρητικότητα.

Η αύξηση στις πωλήσεις εντοιχιζόμενων συσκευών οφείλεται εν μέρει στην αντικατάσταση παλαιότερων συσκευών. Επίσης, η ενεργειακή απόδοση ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στην απόφαση των καταναλωτών για αναβάθμιση των συσκευών τους.

Συνολικά, ο τομέας των μικρών οικιακών συσκευών (SDA) ενισχύθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2016, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, με την αύξηση να ανέρχεται σε 7%.

Θετική αύξηση καταγράφηκε στις κατηγορίες “πρωινού” –βραστήρες, φρυγανιέρες, αποχυμωτές και τοστιέρες–, χάρη στην ανταγωνιστική τιμολόγηση και τις προσφορές από τους εμπόρους λιανικής.

Η βελτίωση των πωλήσεων των μηχανών καφέ και ροφημάτων (κατά 8,4%) οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη θετική επίδοση των μηχανών καφέ με κάψουλα ενώ αυξημένες πωλήσεις καταγράφηκαν επίσης στις κατηγορίες της σκούπας και των σίδερων.

Ο τομέας των Προϊόντων Πληροφορικής (IT) παρουσίασε πτώση στο τρίτο τρίμηνο του 2016 –κατά 7,9% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2015. Παρόλα αυτά, σε σύγκριση με τα προηγούμενα τρίμηνα υπήρξε μία επιβράδυνση της πτωτικής τάσης.

Οι οθόνες, οι σταθεροί υπολογιστές, τα ποντίκια και τα πληκτρολόγια καθώς και τα gaming περιφερειακά παρουσίασαν θετικό πρόσημο, ενώ οι ταμπλέτες παρουσίασαν σημαντική πτώση τιμής.

Ο τομέας των τηλεπικοινωνιών (TC), μετά από την αρνητική επίδοση στο δεύτερο τρίμηνο του 2016, κατέγραψε αύξηση το τρίτο τρίμηνο –κατά 11,5%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Σημειώνεται ότι όλες οι κατηγορίες του τομέα τηλεπικοινωνιών παρουσίασαν αύξηση. Τα wearables ανήλθαν σε διπλάσια αξία (106,1% αύξηση), χάρη στις προωθητικές ενέργειες που τα συνδύαζαν σε πακέτο με κινητά ή ακουστικά.

Όσον αφορά στα Είδη Εξοπλισμού Γραφείου & Αναλώσιμα (OE), η επίδραση του “back-to-school” σε συνδυασμό με τους κεφαλαιακούς ελέγχους την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, επηρέασαν θετικά τόσο τα πολυμηχανήματα όσο και τους εκτυπωτές. Τα πολυμηχανήματα και οι εκτυπωτές αυξήθηκαν κατά 8,9% και 8,4% αντίστοιχα το τρίτο τρίμηνο του 2016, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2015. Συνολικά, ο τομέας των ειδών εξοπλισμού γραφείου και αναλώσιμων ενισχύθηκε κατά 8,8%.

Σχετικα αρθρα

Ευρώπη:Η στιγμή της αλήθειας!

admin

Τουρκία: στα ύψη ο πληθωρισμός, στα βάθη η λίρα

admin

Οι Podemos, o ΣΥΡΙΖΑ και οι τριγμοί στην Ε.Ε.

admin

Το τελευταίο τανγκό στο Παρίσι

admin

Το πιστόλι της ΕΚΤ στον κρόταφο της Αθήνας

admin

Ανάλυση: Η 9η ετήσια σύνοδος των BRICS και η παγκοσμιοποίηση

admin

Ο σίφουνας Σούλτς δεν σαρώνει πλέον

admin

Ο εμπορικός «πόλεμος» της Ευρώπης με τις ΗΠΑ και την Κίνα μόλις ξεκίνησε….

admin

Μικρότερη οικονομική ανάπτυξη για το 2013

admin

Το ΔΝΤ απειλεί να ρίξει την διαπραγμάτευση στα «βράχια»

admin

Οι λίγες ώρες που έμειναν και ο «Ντράγκος»…

admin

Οι Γερμανοί προτιμούν ακόμα τα μετρητά

admin

Η επικίνδυνη παγίδα του νέου ευρω-δανείου

admin

Πόσο κοντά είναι η διόρθωση στις αγορές;

admin

ΔΝΤ: Αν το πλεόνασμα το 2018 είναι 2,2%, τότε δεν θέλουμε νέα μέτρα

admin

Μετεκλογική δοκιμασία για τη Μέρκελ

admin

ΕΚΤ: Τελευταία συνεδρίαση υπό τον Ντράγκι – Ποια τα πέντε βασικά ερωτήματα

admin

Η επιστροφή του δολαρίου

admin