Image default
Πρώτο Θέμα

Endeavor Greece: Μεγάλος πονοκέφαλος το brain drain της χώρας

Endeavor Greece: Μεγάλος πονοκέφαλος το brain drain της χώρας

H Endeavor Greece ξεκίνησε τη λειτουργία της στην Ελλάδα το 2012, μέσα στην καρδιά της κρίσης. Ήταν η πρώτη φορά που η Endeavor επένδυε σε μια θεωρητικά ανεπτυγμένη αγορά.

Το «πείραμα» φαίνεται ότι πέτυχε και από το 2012 μέχρι σήμερα επέκτεινε την ευρωπαϊκή παρουσία της και στην Ισπανία, τη Βουλγαρία και την Ιταλία.

Σήμερα έχουμε παρουσία σε 25 χώρες, από την Βραζιλία και το Περού, μέχρι την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες.

Κατά τη διάρκεια της πορείας μας, εντάξαμε στο δίκτυο της Endeavor 21 εταιρείες από την Ελλάδα, έχοντας αξιολογήσει περισσότερες από 850. Ο μέσος όρος του κύκλου εργασιών των εταιρειών μας στην Ελλάδα είναι περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο δείχνει ότι η κύρια εστίασή μας παραμένουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μόνο κατ’ εξαίρεση τα startup. Οι εταιρείες του δικτύου μας στην Ελλάδα έχουν δημιουργήσει περίπου 12.000 θέσεις εργασίας. Είναι σημαντικό ότι το 80% των θέσεων αυτών είναι εκτός Αθηνών, στηρίζοντας την ελληνική περιφέρεια. Στόχος μας είναι να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας σε 15.000 τον επόμενο χρόνο.

Οι εταιρείες αυτές κατά την περίοδο 2012-2016 με πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας στη χώρα έχουν υπερδιπλασιάσει τις θέσεις εργασίας τους, ενώ μετά την ένταξή τους στο δίκτυο Endeavor παρουσιάζουν κατά μέσο όρο αύξηση της απασχόλησης κατά 57%. Ο κύκλος εργασιών τους αυξήθηκε κατά 131% για το ίδιο διάστημα, ενώ παρουσιάζουν 60% αύξηση μετά την ένταξή τους στην Endeavor. Έχουν πολύ έντονη παρουσία στο εξωτερικό καθώς εξάγουν ή έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα σε 96 χώρες. Καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα κλάδων – τουρισμό, τρόφιμα και ποτά, τεχνολογία, ενέργεια, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, υγεία.

Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα οι εταιρείες του δικτύου μας έχουν, επίσης, καταφέρει να προσελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια συνολικού ύψους 96,5 εκατομμυρίων ευρώ, με αυξανόμενη τη συμμετοχή θεσμικών επενδυτών από το εξωτερικό, όπως για παράδειγμα η Thirdpoint που συμμετείχε στη χρηματοδότηση της Hellas Direct. Επιπλέον, μία από τις νεότερες εταιρείες του δικτύου μας, η Avocarrot, προχώρησε πρόσφατα σε συμφωνία εξαγοράς της από τη γερμανική πολυεθνική εταιρεία Glispa Global Group. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα εξαγορά ελληνικού startup με προοπτική μάλιστα να δημιουργηθούν 70 επιπλέον θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

Οι επιχειρηματίες του δικτύου μας στην Ελλάδα πιστεύουν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα έρθει σε 2-5 χρόνια. Θεωρούν τη γεωγραφική θέση/μορφολογία και το υψηλό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού τα κύρια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας ενώ δεν θεωρείται τόσο σημαντικό το χαμηλό κόστος του ανθρώπινου δυναμικού. Η ασταθής φορολογική πολιτική αποτελεί βασικό εμπόδιο για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, περισσότερο από το ύψος της φορολογίας, ενώ η γραφειοκρατία είναι επίσης κυρίαρχος ανασταλτικός παράγοντας. Σε νούμερο ένα ‘πονοκέφαλο’ εξελίσσεται το brain drain. Οι επιχειρηματίες του δικτύου μας βλέπουν ευκαιρίες σε πολλούς τομείς με πρώτο τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τους πιο «προφανείς» για την Ελλάδα τομείς, όπως τουρισμός, τρόφιμα και ενέργεια να ακολουθούν.

H δική μας θέση για το 2017 είναι ότι η κατάσταση στον τραπεζικό τομέα θα παραμείνει εξαιρετικά προβληματική, οδηγώντας τις υγιείς εταιρείες σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, αλλά και αυξημένη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών. Το brain drain θα συνεχιστεί με έντονους ρυθμούς. Ωστόσο, παρά τη δύσκολή συγκυρία – θα υπάρξουν σημαντικές ευκαιρίες για ορισμένες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε διαφορετικούς κλάδους. Πρόκειται για εταιρείες που ήδη καταλαμβάνουν το χώρο που αφήνουν ελεύθερο οι πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες κατά κανόνα από-επενδύουν, αλλά και οι μέχρι πρότινος ισχυροί εγχώριοι παίκτες, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό πιέζονται λόγω δανεισμού και δομών.

Παραμένουμε εξαιρετικά αισιόδοξοι για την μέσο/μακροπρόθεσμη προοπτική της χώρας, και κρίνουμε εξαιρετικά θετική την αυξανόμενη υποστήριξη και του μέσου Έλληνα στην υγιή επιχειρηματικότητα. Η επιχειρηματικότητα από συνώνυμο της διαφθοράς και της διαπλοκής, εξελίχθηκε σταδιακά σε βασική επιλογή καριέρας για τη νέα γενιά και σιγά σιγά αναγνωρίζεται από όλους ως ο κυρίαρχος μοχλός για την περιβόητη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Το επόμενο βήμα είναι αυτή η συνειδητοποίηση να μετουσιωθεί σε ουσιαστικές πολιτικές στήριξης της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Βλέπουμε σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες σε πολλούς κλάδους, και πιστεύουμε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για ανάληψη επιχειρηματικής δράσης, η οποία θα αρχίσει να αποφέρει καρπούς σε διάστημα 2-5 ετών και θα επιταχύνει την αποκλιμάκωση της ανεργίας σε περίπου 5 χρόνια από σήμερα.

**του Χάρη Μακρυνιώτη, διευθύνοντα συμβούλου Endeavor Greece

Σχετικα αρθρα

Goldman Sachs: Oι πρόωρες εκλογές «απογειώνουν» ομόλογα και την οικονομία

admin

Η Όπρα Γουίνφρεϊ επόμενη πρόεδρος των ΗΠΑ;

admin

Παραγωγική και οικονομική ανασυγκρότηση…

admin

Πετρέλαιο και Κοροναϊός: Ο OPEC+ έχει μία και μόνη λύση για να αποφύγει την καταστροφή

admin

Κόκκινη κάρτα από MarketWatch στα ελληνικά ομόλογα

admin

Το «τσουνάμι» που λέγεται Airbnb…

admin

Ούριος άνεμος πνέει για την αιολική ενέργεια

admin

Ιταλία και ΕΕ: Δεν θα βγει τίποτα καλό από την μεταξύ τους κόντρα

admin

Το bitcoin και τα ευρωπαϊκά ομόλογα έχουν πολλά κοινά

admin

Το μεγάλο «ποντάρισμα» των ξένων

admin

Διαλύοντας έναν μύθο για τη μεταβλητότητα των αγορών

admin

Η λιτότητα και όχι η τύχη έκανε το ETF της Ιρλανδίας τριπλάσιο των ευρωπαϊκών ομολόγων του

admin

Πτώση των πωλήσεων στους 18 από τους 24 βιομηχανικούς κλάδους το 2013

admin

ΕΕ-ΕΚΤ: Οι εκτιμήσεις των επενδυτών για τις αποφάσεις της την ερχόμενη Πέμπτη

admin

Ο δρόμος προς το Grexit και μετά

admin

Οι αγορές και ο Trump «τελειώνουν» την Τουρκία

admin

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων πρέπει να σκεφτεί μακροπρόθεσμα

admin

BofA:Θετική εξέλιξη οι εκλογές

admin