Image default
Πρώτο Θέμα

Οι επενδυτές αδιαφορούν για τη δυσαρέσκεια στην Ελλάδα

Οι επενδυτές αδιαφορούν για τη δυσαρέσκεια στην Ελλάδα

Η απεργία του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα δεν κάνει πολλά για να μειώσει την αισιοδοξία των επενδυτών για τη συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους της χώρας.

Οι ελληνικές αγορές σημειώνουν ράλι χάρη σε προσδοκίες πως οι επενδυτές μπορεί επιτέλους να μειώσουν το βάρος του χρέους της χώρας. Οι ελληνικές μετοχές κατευθύνονται προς τον καλύτερο μήνα τους μετά τον Μάρτιο, ενώ οι τραπεζικές μετοχές έχουν ανέβη περίπου 30% από τις 15 Νοεμβρίου. Η αντιπολίτευση στο εσωτερικό – συμπεριλαμβανομένης της απεργίας της Πέμπτης – δεν έχει διαβρώσει την πεποίθηση πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα περάσει τα απαραίτητα μέτρα για να ολοκληρώσει την τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης, σε αντάλλαγμα για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.

«Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των πιστωτών» είπε ο Γεώγιος Παγουλάτος, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Οι εγχώριες εντάσεις είναι αναμενόμενες καθώς πλησιάζει η συμφωνία, όμως είναι ήρεμες σε σχέση με άλλες περιόδους. Ο Τσίπρας έχει ήδη διασχίσει τον Ρουβίκωνα των προηγούμενων αξιολογήσεων του προγράμματος, οπότε οι έλληνες ξέρουν τι να περιμένουν.»

1

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη χαλάρωση των όρων αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, το οποίο ξεπερνά το 170% της οικονομικής παραγωγής, κατά τη διάρκεια συνάντησης στις 5 Δεκεμβρίου. Για να συνεχίζει να συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – βασική απαίτηση χωρών όπως η Γερμανία και η Ολλανδία – μια τέτοια συμφωνία θα πρέπει να καθησυχάσει τις αμφιβολίες του ταμείου για τη βιωσιμότητα των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας.

Παρ’ όλα αυτά, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, κάθετος αντίπαλος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, διέψευσε την Τετάρτη αναφορά της Sueddeutsche Zeitung πως οι πιστωτές θα συναντηθούν στο Βερολίνο την Παρασκευή για να βρουν λύση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Η αναφορά ακολούθησε τη λήξη των συζητήσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς των πιστωτών χωρίς συμφωνία σε αρκετούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας και των δημοσιονομικών μέτρων μετά το 2018.

Οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα έχουν προγραμματίσει 24ωρη απεργία και διαδηλώσεις την Πέμπτη, απορυθμίζοντας τα σχολεία και τις κρατικές υπηρεσίες. Το συνδικαλιστικό όργανο του δημόσιου τομέα, η ΑΔΕΔΥ, συγκάλεσε την απεργία ως αντίδραση κατά της υποχώρησης που υποστηρίζει πως θα πραγματοποιήσει η κυβέρνηση στις απαιτήσεις του ΔΝΤ, κάνοντας πιο εύκολο για τις επιχειρήσεις να απολύουν εργαζομένους. Η κυβέρνηση έχει πει πως δεν πρόκειται να απελευθερώσει τις αγορές εργασίας.

Ο Τσίπρας χρειάζεται κάποιου είδους νίκη να πουλήσει στους έλληνες για να διαφυλάξει τη θέση του στην εξουσία, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νέα Δημοκρατία θα κέρδιζε με άνεση εάν γίνονταν εκλογές τώρα. Έρευνα της 7ης Νοεμβρίου για τις προθέσεις των ψηφοφόρων έδειξε τη Νέα Δημοκρατία στο 30%, έναντι του 15% για το κόμμα του Τσίπρα, τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εάν οι αναφορές για τη συνάντηση των πιστωτών πριν από τις 5 Δεκεμβρίου για να συζητήσουν το ελληνικό χρέος αποδειχθούν αληθείς, «τότε αυτό θα σημαίνει πως βλέπουν προϋποθέσεις επιτυχίας», σύμφωνα με τον Παγουλάτο. Ένα καλό αποτέλεσμα για τον Τσίπρα μπορεί να συμπεριλαμβάνει περισσότερη βραχυπρόθεσμη μείωση χρέους απ’ ότι αναμένεται και έναν υψηλό βαθμό συγκεκριμενοποίησης της μεσοπρόθεσμης ελάφρυνσης, ακόμη κι αν εξαρτάται από τη συνεχή συμμόρφωση της Ελλάδας με το πρόγραμμα διάσωσης, είπε.

Η απόδοση του βασικού δεκαετούς ομολόγου δε μετακινήθηκε σημαντικά στο 6,92% την Τετάρτη, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2014, αφού έπεσε κάτω από το ορόσημο του 7% τη Δευτέρα – συμβολική κίνηση, καθώς πάνω από αυτό το επίπεδο θεωρείτο πως μια χώρα χρειαζόταν διάσωση στο ξεκίνημα της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει ανέβη κατά 7% τον Νοέμβριο, με τα κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank να πρωτοστατούν.

Το ράλι πυροδοτείται επίσης από τα σχετικά ισχυρά οικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία. Η επίδοση του προϋπολογισμού της Ελλάδας μέχρι τον Οκτώβριο έχει ξεπεράσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αναπτύχθηκε για δεύτερο συνεχές τρίμηνο στους τρεις μήνες μέχρι τον Νοέμβριο, και το ποσοστό της ανεργίας βρίσκεται σε τριετή καθοδική πορεία, παρ’ ότι παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη στο 23%.

2

Αυτοί οι αριθμοί οδήγησαν την κυβέρνηση να υποβάλει τον προϋπολογισμό για το 2017 στη Βουλή αυτήν την εβδομάδα προβλέποντας πρωτογενές πλεόνασμα, πριν από τις πληρωμές των τόκων, ύψους 2% για τον επόμενο χρόνο, υψηλότερα από τον στόχο του προγράμματος διάσωσης. Ο στόχος ανέρχεται σε 23,5% το 2018, και η δυνατότητα της Ελλάδας να το διατηρήσει σε αυτό το επίπεδο αποτελεί πηγή τριβής τριών μερών, ανάμεσα στην κυβέρνηση, τους ευρωπαίους πιστωτές και το ΔΝΤ. Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Δημήτρης Τζανακόπουλος άφησε να εννοηθεί την Τρίτη μιλώντας σε δημοσιογράφους πως το ταμείο δημιουργεί εμπόδια για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Το ΔΝΤ θα έπρεπε να έχει το θάρρος των πεποιθήσεών του» είπε. «Εάν πιστεύει πως τα πλεονάσματα που προβλέπονται για την ελληνική οικονομία είναι εξαιρετικά υψηλά, και πιστεύει πως νέα μέτρα λιτότητας θα προκαλούσαν ύφεση, κάτι που πιστεύει και η ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει να το πει ανοιχτά.»

Η πολιτική αναταραχή στην Ευρώπη λόγω της απόφασης της Βρετανίας στο δημοψήφισμα του Ιουνίου να εγκαταλείψει την ΕΕ έχει αυξήσει τα κίνητρα των πολιτικών παραγόντων να λύσουν το ζήτημα του ελληνικού χρέους ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν σε άλλα προβλήματα, όπως το δημοσιονομικό σχέδιο για την περιοχή, σύμφωνα με τον Αλμπέρτο Γκάλο, διαχειριστή χαρτοφυλακίου και επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής στην Algebris Investments.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε πολύ πιο δύσκολη θέση» είπε ο Γκάλο. «Το γεγονός πως υπάρχει το Brexit έχει πιέσει τον κόσμο να λύσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα γρήγορα αντί να το προσθέσουν στη λίστα των ανησυχιών.»

Σχετικα αρθρα

Τι φέρνει ο θρίαμβος Πούτιν;

admin

Οι εκλογές με τα μάτια των ξένων

admin

Το πολύπλοκο παιχνίδι των ιταλικών ομολόγων πριν από τη θύελλα

admin

Η πύρρειος νίκη της Γερμανίας

admin

Η επικίνδυνη… ακροβασία της Ευρωζώνης

admin

Η προεκλογική Ιταλία αποσιωπά την κρίση

admin

Έξι τράπεζες… σε μία Πειραιώς

admin

Πώς θα αντιδράσει η Γερμανία στον Macron;

admin

Η Ελλάδα τρομάζει την ΕΚΤ: Το κακό σενάριο των τραπεζιτών

admin

Η νίκη του Ερντογάν δεν είναι και νίκη για τη λίρα

admin

Όλα εξαρτώνται τώρα από τον Τσίπρα

admin

Ο Μακρόν ενισχύει τα σχέδια για τη στήριξη της ΕΕ

admin

Γερμανική συναίνεση για πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων

admin

Για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, η ανάπτυξη είναι ο εχθρός

admin

Γιατί η Apple και η Microsoft είναι πιο υγιείς από το Facebook

admin

ΥΠΟΙΚ: Αυτό είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

admin

Δεν επηρέασε τη μετανάστευση η απόφαση του Brexit

admin

Η προεδρία της Lagarde στην ΕΚΤ μπορεί να κάνει τη διαφορά;

admin