Image default
Πρώτο Θέμα

Οι ελληνικές τράπεζες περιμένουν ενίσχυση από την εκλογή Τραμπ

Οι ελληνικές τράπεζες περιμένουν ενίσχυση από την εκλογή Τραμπ

Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να πυροδοτήσει διάσπαρτη οικονομική ανάπτυξη που θα βγάλει την Ελλάδα από την ύφεση, βοηθώντας τις καταβεβλημένες τράπεζες της χώρας στον δρόμο προς την ανάκαμψη, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργο Χατζηνικολάου.

«Εάν το επιθετικό αίσθημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ με την εκλογή του νέου προέδρου αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, πιστεύω πως το υπόλοιπο της παγκόσμιας οικονομίας θα αισθανθεί θετικές επιδράσεις που θα ωφελήσουν ακόμη και την Ελλάδα» είπε ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας σε συνέντευξή του από την έδρα της τράπεζας στην Αθήνα.

Οι ελληνικές τράπεζες πασχίζουν να περιορίσουν τις επιπτώσεις της μεγαλύτερης οικονομικής πτώσης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους στην ιστορία. Έχουν δεσμευτεί να εκκαθαρίσουν τους ισολογισμούς τους μέσω διαγραφών, πωλήσεων και συμφωνίες εξυπηρέτησης με διαχειριστές επισφαλούς χρέους στο διάστημα των επόμενων τριών ετών.

Η επιτυχία ή αποτυχία αυτών των προσπαθειών θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει, σύμφωνα με τον Χατζηνικολάου.

«Ακήμη κι αν χρησιμοποιήσουμε αυτό το καινοτόμο σύστημα για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εάν η ελληνική οικονομία δεν αποδίδει, δε θα μας επιτρέψει να φτάσουμε πολύ μακριά» είπε ο Χατζηνικολάου. «Συνεπώς, για εμάς η μεγαλύτερη ανησυχία είναι πού πηγαίνει η ελληνική οικονομία.»

Η Τράπεζα Πειραιώς παρουσίασε καθαρά κέρδη 14 εκατομμυρίων ευρώ στους εννέα μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο, έναντι 621 εκατομμυρίων σε απώλειες την ίδια περίοδο πέρυσι. Ο Χατζηνικολάου είπε πως η τράπεζα βρίσκεται στον σωστό δρόμο για να κλείσει τη χρονιά στο μαύρο και να πιάσει τους στόχους που έχει θέση η Τράπεζα της Ελλάδος για τη μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Έχουμε μεγάλη αυτοπεποίθηση πως θα πιάσουμε τους στόχους που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα και ο Ενιαίος Επιτηρητικός Μηχανισμός, νωρίτερα από τον ορίζοντα των 3 ετών μέσα στον οποίο δουλεύουμε» είπε. «Η σιγουριά μας βασίζεται σε μια πολύ λεπτομερή εξέταση των υποκείμενων περιουσιακών στοιχείων, κυριολεκτικά κατά εταιρεία.»

1

Η τράπεζα διοικείται από μια προσωρινή διοικητική ομάδα από τον Ιανουάριο λόγω διαφωνίας ανάμεσα στους μετόχους της Πειραιώς. Ο Άνθιμος Θωμόπουλος, ο γενικός διευθυντής που είχε τη στήριξη της Paulson & Co., αναγκάστηκε να αποχωρήσει εν μέσω διαφωνιών με τον επικεφαλής Μιχάλη Σάλλα, ο οποίος έχει παραιτηθεί από τότε. Αξιωματούχοι που εκπροσωπούν τους ρυθμιστές είπαν πως η Paulson, ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος στην τράπεζα, και οι αξιωματούχοι του διοικητικού συμβουλίου με σχέσεις με τον Σάλλα, μπλοκάρουν οι υπονομεύουν υποψήφιους που στηρίζει η άλλη πλευρά.

«Έχουμε ένα έργο μπροστά μας, να εξασφαλίσουμε πως θα έχουμε έναν νέο CEO, κάτι που αποτελεί σημαντικό κομμάτι ολόκληρης της προσπάθειας για τη βελτίωση των σωστών διοικητικών προτύπων» είπε ο Χατζηνικολάου. Αρνήθηκε να δώσει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής. «Έχουμε περιγράψει το χρονοδιάγραμμά μας στον Εποπτικό Μηχανισμό και ο Εποπτικός Μηχανισμός είναι πολύ σίγουρος για αυτό» είπε.

Σχετικα αρθρα

Άγριος πόλεμος ΝΔ – ΠΑΣΟΚ λόγω τρόικας

admin

Spiegel: Μακρόν, η καλύτερη εκδοχή του Σόιμπλε

admin

Έχει πεθάνει το σχέδιο της May για το Brexit;

admin

Bloomberg: Οι εκλογές θα εγκαινιάσουν μια νέα εποχή για την Ελλάδα -Στο πράσινο οι οικονομικοί δείκτες

admin

FAZ: Η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε διέξοδο με τον Μητσοτάκη

admin

Σταθερά έσοδα μετά από 9 χρόνια ο ΟΤΕ το 2016

admin

Ο Covid-19 στέλνει την Τουρκία στην… αγκαλιά του ΔΝΤ;

admin

Έρχεται η νέα μεγάλη σύγκρουση Σαουδικής Αραβίας – Ρωσίας για το πετρέλαιο

admin

Τα μεγάλα αστέρια των hedge funds που έπεσαν

admin

Με «κομμένη» την ανάσα οι τράπεζες …

admin

Ο ιταλικός προϋπολογισμός είναι πρόβλημα της Ευρώπης

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: Συμβιβαστική πρόταση Μισέλ – Τι προβλέπει για όρους και εκταμίευση

admin

Το κυνήγι -των αποδόσεων- του κόκκινου Οκτώβρη

admin

Πιάνει δουλειά ο Κυριάκος Μητσοτάκης…

admin

Συμφωνία για εξάμηνη παράταση του Brexit

admin

Φουντώνει ο «πόλεμος» του γάλακτος

admin

Αναφορές αμερικανικών μέσων ενημέρωσης για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό

admin

Τι πήρε και τι έχασε η Ελλάδα στο Eurogroup

admin