Image default
Πρώτο Θέμα

Το υπουργείο Οικονομίας κατηγορεί το ΔΝΤ για αναποφασιστικότητα

Είναι καιρός το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να πάρει τις αποφάσεις του για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας της χώρας.

Ο δρόμος προς την ανάκαμψη περνά διαδοχικά μέσα από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης, την ελάφρυνση του χρέους και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είπε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, οικονομολόγος που έγινε μέλος της κυβέρνησης αυτόν τον μήνα, ύστερα από μια καριέρα παρουσίασης εναλλακτικών για τη μακροοικονομική που στηρίζει το ΔΝΤ. Τώρα, το ταμείο με έδρα στην Ουάσινγκτον θα πρέπει να αποφασίσει εάν η ελληνική ανάκαμψη θα γίνει με ή χωρίς αυτό, είπε σε συνέντευξή του.

«Το ΔΝΤ έχει αλλάξει γνώμη πολλές φορές» είπε ο Παπαδημητρίου, 70, που πέρασε σχεδόν πέντε δεκαετίες στις ΗΠΑ, απ’ όπου βρίσκεται σε άδεια ως πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Levy του Bard College. «Είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουμε εάν θέλουν να συμμετάσχουν ή να φύγουν. Πιστεύω πως θέλουν να συμμετάσχουν, κι εμείς θέλουμε να συμμετάσχουν.»

Οι ελληνικές αγορές έχουν σημειώσει ράλι αυτόν τον μήνα περιμένοντας πως οι πιστωτές μπορεί τελικά να μειώσουν το χρέος της χώρας στη συνάντηση στις 5 Δεκεμβρίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Για να παραμείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πρόγραμμα – βασική απαίτηση για χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία – μια τέτοια συμφωνία θα πρέπει να καθησυχάσει τις αμφιβολίες του ταμείου για τη βιωσιμότητα των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας. Η οικονομία της χώρας έχει συρρικνωθεί κατά ένα τέταρτο περίπου από το ξεκίνημα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008.

Αξιωματούχοι που εκπροσωπούν τους ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας και το ΔΝΤ άφησαν την Αθήνα την Τρίτη χωρίς να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση του προγράμματος της χώρας. Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Δημήτρης Τζανακόπουλος άφησε να εννοηθεί πως το ΔΝΤ δημιουργεί εμπόδια για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η κυβέρνηση και το ΔΝΤ παραμένουν σε διαφωνία για την αγορά εργασίας, την οποία το ταμείο θέλει να απελευθερώσει περισσότερο, ενώ η κυβέρνηση θέλει να επαναφέρει κάποιες συλλογικές συμβάσεις.

«Εμμένουμε σταθερά επειδή εν τέλει αυτές οι μεταρρυθμίσεις δε δημιουργούν στην πραγματικότητα κάποια ανάπτυξη» είπε ο Παπαδημητρίου, υποστηρίζοντας πως η επιμονή του ΔΝΤ έχει γίνει δογματική για το ταμείο. «Εάν κοιτάξετε τις προβλέψεις που έχουν κάνει, πάντα έκαναν λάθος. Και μιλάμε για μεγάλα λάθη. Ωστόσο, εάν έχεις ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία για τόσες πολλές χώρες, είναι πολύ δύσκολο να την αλλάξεις.»

Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να δείχνει «σοβαρή δέσμευση» για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης, είπε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ σε ομιλία του στην Αθήνα τη Δευτέρα. Όλοι οι μέτοχοι του προσαρμοστικού ελληνικού προγράμματος αντιλαμβάνονται πως υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους, είπε.

Ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ηγείται του Eurogroup των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, είπε την Πέμπτη πως οι αξιωματούχοι που εκπροσωπούν τους ευρωπαίους πιστωτές και το ΔΝΤ έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις με την Αθήνα, αλλά εξετάζονται επιπλέον μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τις ιδιωτικοποιήσεις. Το Eurogroup έχει έτοιμα επιπλέον μέτρα χαλάρωσης χρέους, «εάν χρειαστούν», για όταν το ελληνικό πρόγραμμα φτάσει στο τέλος του το 2018, είπε.

«Στο τέλος, πάντα υπάρχει συμφωνία» είπε ο Παπαδημητρίου σε συνέντευξη την Πέμπτη. «Δεν είναι μια συμφωνία που αρέσει σε όλους, όμως πιστεύω πως είναι μια συμφωνία με την οποία μπορούν να ζήσουν όλες οι πλευρές, δεδομένων των ειδικών αναγκών τους.»

Στο Bard College, ο Παπαδημητρίου έχει μετατρέψει το Ινστιτούτο Levy σε πνευματικό καταφύγιο για τους οικονομολόγους της ετερόδοξης, μετα-κεϋνσιανής σχολής σκέψης, όπως ο Γουΐν Γκούντλι, ο οποίος προέβλεψε την κρίση του ευρώ το 1992, και ο Χάιμαν Μίνσκι, γνωστός για την υπόθεσή του της χρηματοπιστωτικής αστάθειας.

Ο Παπαδημητρίου βοήθησε αυτές οι ιδέες να βρουν απήχηση όταν η χρηματοπιστωτική κρίση συντάραξε την ορθοδοξία στην μακροοικονομία, σύμφωνα με τον Στίβεν Κινσέλα, λέκτορας οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίμερικ. Χρησιμοποιημένα αντίγραφα του βιβλίου του Μίνσκι του 1986, «Σταθεροποιώντας μια ασταθή οικονομία», πωλούνταν με 300 δολάρια στο Amazon προτού το επανεκδώσει ο Παπαδημητρίου.

«Είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα πνευματικού επιχειρηματία» είπε ο Κινσέλα. «Είναι το είδος του ανθρώπου που μπορεί να κάνει πράγματα και να φέρει έξυπνους ανθρώπους κοντά, και πολλοί τον ευχαριστούν που έφερε τις ιδέες του Μίνσκι στην επιφάνεια, πολύ περισσότερο απ’ ότι θα ήταν διαφορετικά.»

Ο Παπαδημητρίου είπε πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον έφερε στην κυβέρνηση για να αναπτύξει μια στρατηγική ώστε η χώρα να πετύχει «βιώσιμη και περιεκτική ανάπτυξη». Αυτό σημαίνει ανάπτυξη που δε θα αυξήσει την ανισότητα, και επίσης σημαίνει τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ευνοϊκού για τις επιχειρήσεις, κάτι που ο Παπαδημητρίου λέει πως κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις φήμες για το αντίθετο.

«Δεν είμαι μέλος του κόμματος οπότε μπορώ να πω ‘υπέρ των επιχειρήσεων’ χωρίς να ανησυχώ ή να απολογηθώ για αυτό» είπε. «Όλοι αναγνωρίζουν πως οι επενδύσεις είναι το πιο σημαντικό ζήτημα, δεδομένου του γεγονός πως βρισκόμαστε στην ευρωζώνη και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο από το να σεβαστούμε τους κανόνες της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

Σχετικα αρθρα

Ο κ. Τσίπρας περνά τον Ρουβίκωνα….

admin

«Ελβετική βόμβα» 3 δισ. € στα θεμέλια της Eurobank

admin

Τι θα κάνει τώρα ο Τσίπρας;

admin

Αδιέξοδο : ΔΝΤ με νέα μέτρα ή ESM με 4ο μνημόνιο

admin

Πρόκληση για την Ιταλία οι εκλογές του 2018

admin

Γιατί ο κ. Τσίπρας πάει σε εκλογές …

admin

Πώς αποτιμά η Moody’s τις ελληνικές τράπεζες

admin

Το τελευταίο χαρτί Σαμαρά

admin

«Φοροκαταιγίδα» εξευμενισμού των Ευρωπαίων

admin

HARD Brexit:40 δισ.$ το πιθανό κόστος για τις εξαγωγές της Ευρώπης!

admin

Ντομπρόβσκις: η συμφωνία είναι εφικτή

admin

Προκαλώντας τις ΗΠΑ, η Αργεντινή στρέφεται προς την Κίνα πριν από την πτώχευση

admin

Στο «κενό» το γαλλο-γερμανικό σχέδιο μεταρρύθμισης της ευρωζώνης

admin

Πως ο κ. Μ. Τσαμάζ οδηγεί τον ΟΤΕ στον 21ο αιώνα

admin

Πως το δολάριο θα υπερασπιστεί τον παγκόσμιο αποθεματικό του ρόλο έναντι της ΕΕ και της Κίνας

admin

Από το καλοκαίρι και μετά θα συζητηθεί η βιωσιμότητα του χρέους

admin

Οι αφίξεις των μεταναστών πέφτουν κατακόρυφα μετά την ευρωπαϊκή συμφωνία

admin

Σένγκεν και ευρωπαϊκή ασφάλεια

admin