Image default
Πρώτο Θέμα

Αρνητικός ο Νοέμβριος για τον μεταποιητικό τομέα

Αρνητικός ο Νοέμβριος για τον μεταποιητικό τομέα

Τα φαινόμενα ύφεσης του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα επιδεινώθηκαν κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, μετά την καταγραφή έντονης συρρίκνωσης τόσο στην παραγωγή όσο και στις νέες εργασίες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε σήμερα η εταιρεία μελετών Markit.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι εταιρείες περιόρισαν την αγοραστική τους δραστηριότητα ενόψει των εντεινόμενων κοστολογικών πιέσεων, οι οποίες οδήγησαν σε περαιτέρω μειώσεις των αποθεμάτων εισροών. Εν τω μεταξύ, οι κατασκευαστές εξακολούθησαν να προσλαμβάνουν προσωπικό, μολονότι με οριακό ρυθμό, παρά μία ακόμα έντονη επιδείνωση των επιπέδων αδιεκπεραίωτων εργασιών.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index®– PMI®) –ένας σύνθετος δείκτης ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– υποχώρησε στις 48.3 μονάδες, καταγράφοντας χαμηλό ρεκόρ ενός έτους, τον Νοέμβριο.

Η πρόσφατη τιμή, η οποία είναι χαμηλότερη από τις 48.6 μονάδες του Οκτωβρίου, είναι ενδεικτική της επιδείνωσης της υγείας της ελληνικής μεταποιητικής οικονομίας. Τα στοιχεία του Νοεμβρίου υπέδειξαν μείωση της παραγωγής του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα για τρίτο συνεχή μήνα. Επιπλέον, η τελευταία συρρίκνωση ήταν η εντονότερη που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο, ενώ οι εταιρείες συνέδεσαν τη μείωση της παραγωγής με την ασθενέστερη ζήτηση για ελληνικά αγαθά. Ως εκ τούτου, αναφέρθηκαν χαμηλότερα επίπεδα αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων. Η μείωση της παραγωγής ήταν αποτέλεσμα της έντονης συρρίκνωσης των επιπέδων νέων εργασιών κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου.

Επιπροσθέτως, η υποχώρηση ήταν έντονη στα πλαίσια των ιστορικών δεδομένων, έχοντας επιταχυνθεί από τον προηγούμενο μήνα. Η μείωση των συνολικών νέων παραγγελιών καταγράφηκε σε ευρεία κλίμακα τον Νοέμβριο, καθώς οι Έλληνες κατασκευαστές κατέγραψαν επίσης την εντονότερη υποχώρηση των νέων παραγγελιών εξαγωγών που έχει καταγραφεί σε διάστημα ενός έτους. Ο περιορισμένος αριθμός νέων εργασιών που έλαβαν οι εταιρείες του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα τούς έδωσε τη δυνατότητα να μειώσουν περαιτέρω τις εργασίες σε εκκρεμότητα, καθώς τα επίπεδα αδιεκπεραίωτων εργασιών υποχώρησαν και πάλι κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου. Επιπλέον, η πρόσφατη μείωση παρέτεινε την τρέχουσα τάση που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2008.

Εν τω μεταξύ, τα επίπεδα απασχόλησης του τομέα άγγιξαν τα όρια στασιμότητας κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου. Ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας υποχώρησε στον ασθενέστερο που έχει

σημειωθεί στην τρέχουσα περίοδο των έξι μηνών που καταγράφεται η τάση αύξησης των επιπέδων απασχόλησης. Οι εταιρείες του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα ανέφεραν περαιτέρω αύξηση της μέσης επιβάρυνσης κόστους κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου. Η πρόσφατη αύξηση ήταν η εντονότερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα 16 μηνών, ενώ μέλη του πάνελ επισήμαναν ότι αυξήθηκαν οι τιμές του χάλυβα, των θερμοπλαστικών υλικών και του χαρτιού. Αντιθέτως, οι παραγωγοί αγαθών διατήρησαν τις τρέχουσες πολιτικές μείωσης των τιμών για πέμπτο συνεχή μήνα.

Οι αγορές εισροών από τους Έλληνες κατασκευαστές περιορίστηκαν για έβδομο συνεχή μήνα τον Νοέμβριο. Ο ρυθμός υποχώρησης επιταχύνθηκε από τον Οκτώβριο και ήταν έντονος σε γενικές γραμμές. Κατά συνέπεια, οι εταιρείες κατέγραψαν υποχώρηση των αποθεμάτων αγορών, την εντονότερη που έχει σημειωθεί σε διάστημα εννέα μηνών.

Τέλος, οι μέσοι χρόνοι παράδοσης προμηθειών που αντιμετώπισαν οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών επιμηκύνθηκαν τον Νοέμβριο, με ταχύτερο ρυθμό από τον μέσο όρο που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας.

Ο Samuel Agass, οικονομολόγος της IHS Markit, ο οποίος καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI® επεσήμανε σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας, : «Οι εντονότερες οικονομικές αντιξοότητες επηρέασαν αρνητικά την υγεία του τομέα παραγωγής αγαθών στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, καθώς ο κύριος δείκτης PMI υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί σε διάστημα ενός έτους. Η δριμύτερη συρρίκνωση τόσο στην παραγωγή όσο και στις νέες παραγγελίες είχαν αρνητικά αποτελέσματα στην απόδοση του μεταποιητικού τομέα, καθώς οι εταιρείες ανέφεραν επίσης μείωση της αγοραστικής δραστηριότητας, των αποθεμάτων και των εργασιών σε εκκρεμότητα. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η ασθενέστερη ζήτηση για ελληνικά αγαθά εξακολουθεί να αναστέλλει την ανάπτυξη του τομέα, ενώ οι προσπάθειες μείωσης των τιμών πώλησης από την πλευρά των εταιρειών αποβαίνουν άκαρπες. Με τις κοστολογικές πιέσεις να αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα 16 μηνών, οι κατασκευαστές βρίσκονται υπό έντονη πίεση».

Σχετικα αρθρα

Το «όχι» σε νέο μνημόνιο και… η γκάφα Χαρδούβελη

admin

Οι μεταρρυθμιστές της ευρωζώνης φέρονται λες κι η κρίση δεν έγινε ποτέ

admin

Το τηλεφώνημα και η συνάντηση που άλλαξαν τα σχέδια του Πάνου Καμμένου

admin

Το δράμα του χρέους στην Ιταλία επιδεινώνεται

admin

Γερμανικός Τύπος: Μια νέα προσφυγική κρίση απειλεί την Ελλάδα

admin

Μακρόν: Μπορεί να μην υπάρχει ευρώ σε δέκα χρόνια

admin

Ένα εφιαλτικό σενάριο για τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές

admin

Η ιστορία μιας διπολικής Τουρκίας

admin

Νέος υπ. Οικονομικών θα υποδεχθεί την τρόικα;

admin

ΕΚΠΟΙΖΩ : Να ενεργήσουν έως τις 31/1/2014 για να «προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους»…

admin

Κυριάκος vs Αλέξης: Ένα νέο Déjà vu…

admin

Η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη επιστρέφει σε επίπεδα προ κρίσης

admin

Η «χειρουργική παρέμβαση» στην Καταλονία μετατρέπεται σε επίπονη εκστρατεία

admin

Ώρα μηδέν για τις ασφαλιστικές

admin

Οι μεταρρυθμίσεις του Ρέντσι αξίζουν στήριξη

admin

Καμπανάκι Λαγκάρντ: Η παγκόσμια ανάπτυξη έχει χάσει την ορμή της

admin

Τι λέει ο Richard D. Wolff για αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ελλάδα…

admin

Δυνατή χρονιά παγκοσμίως το 2017 για τη σύναψη επιχειρηματικών συμφωνιών

admin