Image default
Πρώτο Θέμα

Κάρνεϊ και Ντράγκι συμφωνούν: το Brexit θα είναι κακό για όλους

Κάρνεϊ και Ντράγκι συμφωνούν: το Brexit θα είναι κακό για όλους

Οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών στις δύο όχθες της Μάγχης συμφωνούν πως όλοι θα βγουν χαμένοι από το Brexit.

Δύο ημέρες αφού ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι είπε πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τα περισσότερα να χάσει από την έξοδό του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ εξήγησε την άλλη πλευρά την Τετάρτη, λέγοντας πως η αναταραχή του χρηματοπιστωτικού τομέα του Λονδίνου θα μπορούσε να χτυπήσει ζωτικές ροές πόρων προς την ευρωζώνη. Οι απόψεις των δύο ανδρών υπογραμμίζουν το πόσο ανατρεπτικό μπορεί να γίνει το πολιτικό σχίσμα για την τραπεζική βιομηχανία.

«Εάν υπάρξει ένα άστατο Brexit, το οποίο θα έχει επώδυνες επιπτώσεις για το Λονδίνο, στον βαθμό που οι εκθέσεις από όλη την Ευρώπη στον τραπεζικό τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι υψηλές, θα μπορούσαμε να δούμε βραχυπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις και στις δύο πλευρές» είπε ο Κρις Χερ, οικονομολόγος της Investec. «Όταν η κυβέρνηση λέει πως είναι συμφέρον της Ευρώπης να αποφύγει ένα άστατο Brexit, συμφωνώ μαζί της.»

Ο Κάρνεϊ είπε πως τα οικονομικά της ηπείρου θα υποφέρουν εάν οι τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου, ο «επενδυτικός τραπεζίτης» της Ευρώπης, υπονομευτούν κατά τις διαπραγματεύσεις της Βρετανίας για την έξοδο. Ενώ ο Ντράγκι είπε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα δεχτεί μεγαλύτερο χτύπημα εάν η οικονομία του γίνει λιγότερο ανοιχτή, είπε επίσης πως θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις και για την ευρωζώνη.

Ενώ οι πολιτικοί παράγοντες και οι πολιτικοί τσακώνονται για τις πιθανές συνέπειες, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό στο σκοτάδι για το πότε θα γίνει στην πραγματικότητα η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σχεδιάζει να ενεργοποιήσει επίσημα τη διαδικασία τον Μάρτιο, ξεκινώντας τουλάχιστον δύο χρόνια συζητήσεων.

Η αβεβαιότητα λόγω Brexit έχει ήδη ξεκινήσει να επηρεάζει τις επενδύσεις, είπε ο Ρόμπερτ Σοτ, επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας δημοσιονομικής υπευθυνότητας. Η Banco Santander, η πέμπτη μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ακυρώνει σχέδια για τον διαχωρισμό των λειτουργιών καταναλωτικών δανείων της από την εταιρική και θεσμική τραπεζική στη χώρα.

Ο Κάρνεϊ είπε την Τετάρτη πως είναι υπέρ μιας μεταβατικής περιόδου, ώστε οι εμπορικές συμφωνίες και οι χρηματοπιστωτικές μεταρρυθμίσεις να αποφύγουν ένα ακραίο σενάριο όπου το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί χωρίς συμφωνία για τις μελλοντικές σχέσεις. Παρ’ ότι η αλληλένδετη φύση της περιοχής σημαίνει πως ο χωρισμός θα είναι πιθανότατα περίπλοκος και επιζήμιος, αυτό το φαινόμενο μπορεί να επιδεινωθεί με τη βιασύνη, ανέφερε η Τράπεζα της Αγγλίας στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την οποία εκδίδει δύο φορές τον χρόνο.

«Εάν οποιαδήποτε τέτοια προσαρμογή γίνει σε ένα σύντομο χρονικό πλαίσιο, θα υπάρξει μεγαλύτερος κίνδυνος αναστάτωσης των υπηρεσιών που προσφέρονται στην πραγματική ευρωπαϊκή οικονομία, κάτι που θα είχε επιπτώσεις ξανά στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, μέσω του εμπορίου και των χρηματοπιστωτικών σχέσεων» σύμφωνα με την έκθεση.

Η στάση των κυβερνητικών αξιωματούχων, παρ’ όλα αυτά, υποδεικνύει αδιέξοδο. Ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε την Τετάρτη πως η Ευρώπη δεν μπορεί να διακινδυνέψει να έχει το χρηματοπιστωτικό κέντρο της ευρωζώνης εκτός της περιοχής, όπου μπορεί ‘να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο σε όρους κανόνων και ρυθμίσεων’».

Ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου Γκρεγκ Χαντ είπε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα πως θα παλέψει για να διατηρήσει την πρόσβαση στην κοινή αγορά της Ευρώπης, και θα έχει σε προτεραιότητα τις ανάγκες των εταιρειών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Η Μέι είπε χθες πως θα επιδιώξει την «καλύτερη δυνατή συμφωνία» για τη λειτουργία των επιχειρήσεων μέσα στην κοινή αγορά.

«Ο Κάρνεϊ έχει ένα δίκιο» είπε ο Άλαν Κλαρκ, οικονομολόγος της Scotiabank στο Λονδίνο. «Έχουμε το πιο αδύναμο νόμισμα, θα έχουμε πιο ευέλικτους κανόνες. Μπορεί κανείς να φέρει ισχυρά επιχειρήματα γιατί η ΕΕ είναι σε χειρότερη θέση από το Ηνωμένο Βασίλειο.» 

Σχετικα αρθρα

Eurobank: Τα βάρη του α’ εξαμήνου επιβραδύνουν την άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης στο σύνολο του έτους

admin

Bloomberg: Αντιμέτωπες με συμμορίες οι ελληνικές τράπεζες στη μάχη κατά πλουσίων κακοπληρωτών

admin

Τι κρύβεται πίσω από την «κούρσα» του δολαρίου;

admin

Σε θέση μάχης οι εργολάβοι

admin

Η απειλή των λαϊκιστών για το μέλλον της Ευρώπης

admin

Η πολιτική και όχι η οικονομία έχει πρόβλημα πρόβλεψης

admin

Η μεταβαλλόμενη γεωπολιτική του ευρωπαϊκού συναισθήματος

admin

Γιατί υπάρχει κόσμος που στηρίζει ακόμη τον Trump;

admin

Γερμανικές αντιρρήσεις στην κοινή εγγύηση καταθέσεων

admin

Με τον χρόνο να τελειώνει, η ΕΕ εστιάζει στην Ελλάδα και το Σένγκεν

admin

Τα μεγάλα αστέρια των hedge funds που έπεσαν

admin

Σε τεντωμένο σκοινί μετά το Eurogroup

admin

Ευρώπη:Οχι στο lockdown

admin

Η παρακμή της εξωτερικής πολιτικής της Δύσης

admin

Μαύρη σελίδα στην ιστορία της ΝΔ

admin

Μείωση 15,8% στις επίσημες πτωχεύσεις εταιρειών το 2014 στην Ελλάδα

admin

Μειωμένη ήταν η εγχώρια αγορά παραγωγής ενδυμάτων και υποδημάτων το 2013

admin

Η Μέρκελ στο όριο για την Ελλάδα

admin