Image default
Πρώτο Θέμα

Τέλος ο Ματέο Ρέντσι

Ο Ιταλός πρωθυπουργός εκτίμησε ότι ο ιταλικός λαός “μίλησε με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο”, συνεχάρη τους διοργανωτές της εκστρατείας υπέρ του “όχι”, δηλώνοντας πως η μπάλα είναι τώρα στη δική τους πλευρά και ότι θα πρέπει να εμφανίσουν τις προτάσεις τους.

Στη συνέχεια ευχαρίστησε τους συνεργάτες του υπέρ του “ναι”, δήλωσε πως πρέπει να είναι υπερήφανοι καθώς και ότι ο ίδιος έκανε ό,τι ήταν εφικτό, ό,τι περνούσε από το χέρι του για να υπερισχύσει το “ναι”.

Ο Ματέο Ρέντσι σε διάγγελμά του προς τον ιταλικό λαό, από το Palazzo Chigi, δήλωσε πως το απόγευμα θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο προκειμένου να υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα. Εκτιμάται πάντως ότι ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας θα του ζητήσει να παραμείνει, αν μη τι άλλο τουλάχιστον μέχρι να περάσει απο τη Βουλή ο προϋπολογισμός, αργότερα μέσα στο μήνα. 

Πρόσθεσε δε πως στην ιταλική πολιτική κανένας δεν είναι χαμένος. “Εγώ είμαι διαφορετικός. Έχασα και το φωνάζω”. Δήλωσε ακόμη ότι θα υποδεχθεί τον διάδοχό του με ένα μεγάλο χαμόγελο, “όποιος και αν είναι αυτός”, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα είναι ο ίδιος υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Ωστόσο δήλωσε πως αφήνει την Ιταλία σε καλύτερη κατάσταση, με περισσότερες θέσεις εργασίας και με μειωμένο έλλειμμα.

Σύμφωνα με το BBC ο Μ. Ρέντσι είπε σε δημοσιογράφους: “Καλή τύχη σε όλους μας”. 

Οι δηλώσεις Ρέντσι ήρθαν λίγη ώρα μετά τα exit polls αλλά και τα πρώτα στοιχεία της καταμέτρησης τα οποία και επιβεβαίωσαν το συντριπτικό προβάδισμα του ‘Όχι” έναντι του “Ναι” στο δημοψήφισμα σχετικά με το σχέδιο του Ιταλού πρωθυπουργού για τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος. 

Σύμφωνα με την Wall Street Journal το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος σηματοδοτεί την αβεβαιότητα για την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, ενώ ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού εκτιμά πως ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης και πιθανότατα πρόωρες εκλογές την επόμενη χρονιά. Στους μεγάλους κερδισμένους από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος κατατάσσει τον κίνημα των “Πέντε Αστέρων” του Μπέπε Γκρίλο το οποίο είχε ταχθεί κατά του Ματέο Ρέντσι και της ατζέντας του. Το κίνημα έχει ταχθεί υπέρ αφενός ενός μη δεσμευτικού δημοψηφίσματος όσον αφορά την παραμονή της Ιταλίας στο ευρώ και αφετέρου ενός παράλληλου νομίσματος. 

Ήδη πέντε βουλευτές του κινήματος Πέντε Αστέρων ζήτησαν την άμεση προκήρυξη εκλογών μετά τη νίκη του “όχι”. “Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Δώσαμε μεγάλη μάχη και κέρδισαν οι πολίτες, ενάντια σε μια μεταρρύθμιση που μας στερούσε τα δικαιώματά μας”, δήλωσε ο βουλευτής Αλεσσάντρο Ντι Μπατίστα. Πρόσθεσε, δε, ότι “τα Πέντε Αστέρια δεν εκπροσωπούν, πλέον, την αντιπολιτική”.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρέντσι ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας τον Φεβρουάριο του 2014. 

Με καταμετρημένες τις ψήφους στο σύνολο των 61.551 τμημάτων το  “όχι” έφτασε στο 59,17% και το “ναι” στο 40,83%.

Σχετικα αρθρα

Εξασφάλιση ισχυρότερης και δικαιότερης παγκόσμιας ανάκαμψης-M.A El Erian

admin

ΤτΕ: Αναγκαία η διατήρηση μετά την πανδημία των μέτρων επιλεκτικής οικονομικής στήριξης

admin

Alpha Bank: Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων – Η συγκυρία και η μεσοπρόθεσμη προοπτική

admin

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων

admin

ΧΑ:Προσοχή στο κενό

admin

Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων

admin

2021: Αρχή του τέλους της πανδημίας και νέα οικονομική πραγματικότητα

admin

ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: 8 στις 10 επιχειρήσεις αναφέρουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης

admin

Tο Ταμείο Ανάκαμψης,η πολιτική στήριξη και το πρόβλημα με το Γ.Σ.Δικαστήριο

admin

Τρ.Πειραιώς: Εγκρίθηκε η πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

admin

Το τρίτο κύμα πανδημίας σαρώνει την Τουρκία

admin

ΤτΕ: Γιατί αυξήθηκαν οι καταθέσεις – Που θα κατευθυνθούν μετά το τέλος της πανδημίας

admin