Image default
Πρώτο Θέμα

Eurogroup: Μπορούμε να αντέξουμε το σοκ του ιταλικού δημοψηφίσματος

Η ευρωζώνη βρίσκεται σε καλή θέση για να αντέξει οποιεσδήποτε αναταράξεις από την απόφαση των ιταλών ψηφοφόρων κατά της συνταγματικής αναθεώρησης, η οποία οδήγησε τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι να δηλώσει την παραίτησή του, σύμφωνα με τους υπουργούς Οικονομικών της ένωσης.

«Δε νομίζω πως υπάρχει λόγος να μιλάμε για κρίση του ευρώ» είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες πριν από τη συνάντηση με τους ομολόγους του στην ευρωζώνη. «Οι ιταλοί έχουν μεγάλη πείρα στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων και γι’ αυτόν τον λόγο δεν ανησυχώ.»

Οι ψηφοφόροι στην Ιταλία απέρριψαν την Κυριακή με 60% έναντι 40% την πρόταση του Ρέντσι για περιορισμό των δικαιοδοσιών της Γερουσίας, πυροδοτώντας φόβους για νέα χρηματοπιστωτική αναστάτωση στην Ευρώπη. Παρ’ ότι οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν ως αντίδραση στο δημοψήφισμα, οι χρηματιστηριακές αγορές δεν έδωσαν σημάδια πανικού, με τις μετοχές στην Ιταλία να κινούνται ελάχιστα στις πρωινές συναλλαγές.

«Δεν αλλάζει στην πραγματικότητα την κατάσταση οικονομικά στην Ιταλία ή στις ιταλικές τράπεζες» είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών που ηγείται των συνεδριάσεων με τους ομολόγους του στην ευρωζώνη. «Τα προβλήματα που έχουμε σήμερα είναι τα ίδια προβλήματα που είχαμε χθες, και πρέπει ακόμη να αντιμετωπιστούν, και αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί, οπότε ας περιμένουμε το αποτέλεσμα της πολιτικής διαδικασίας.»

1

Οι αποδόσεις του ιταλικού βασικού δεκαετούς ομολόγου αυξήθηκαν κατά 10 μονάδες βάσης, ή 0,1 ποσοστιαία μονάδα, έως το 2% στις 11:33 στη Ρώμη. Αυτό είναι υψηλότερα από το φετινό χαμηλό στο 1,1% της 12ης Αυγούστου. Ο δείκτης FTSE MIB, ο οποίος παρακολουθεί τις 40 περισσότερο ρευστοποιημένες μετοχές στην Ιταλία, ανέβηκε κατά 0,3%.

«Η Ιταλία είναι μια σταθερή χώρα με ρίζες στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα» είπε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. «Όλα αυτά δε θα έχουν επίδραση στην αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της Ευρώπης.»

Το ευρώ κάλυψε κάποιες από τις πρωινές του απώλειες σε σχέση με το δολάριο, πέφτοντας 0,3%, στα 1,064 δολάρια. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιέρ Κάρλο Παντοάν, πιθανός διάδοχος του Ρέντσι, ακύρωση το ταξίδι του στις Βρυξέλλες για αυτή τη συνάντηση.

«Η Ιταλία είναι μια ισχυρή χώρα, είναι μια αξιόπιστη χώρα» είπε ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα οικονομικά και νομισματικά θέματα Πιέρ Μοσκοβισί. «Είμαι βέβαιος πως οι ιταλικές αρχές έχουν τα μέσα και την ικανότητα να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση.»

Σχετικα αρθρα

Γιατί κατέρρευσε η Wall Street την Τρίτη

admin

Ρεαλισμός και φαντασία για τη βιωσιμότητα του χρέους

admin

ΕΚΠΟΙΖΩ : Να ενεργήσουν έως τις 31/1/2014 για να «προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους»…

admin

Με τον χρόνο να τελειώνει, η ΕΕ εστιάζει στην Ελλάδα και το Σένγκεν

admin

Πόσο ψηλότερα μπορεί να πάει το ευρώ;

admin

DW: Παροχολογία ενόψει εκλογών στην Ιταλία

admin

Το σκάνδαλο της Δανίας που θα αποδειχτεί πονοκέφαλος για όλο τον κόσμο

admin

Κοινωνική δυσαρέσκεια και ευρωπαϊκή πολιτική

admin

Η επιστροφή της γεωπολιτικής στην Ευρώπη

admin

Ευρωζώνη: Το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται για πέμπτο συνεχόμενο μήνα

admin

Οι πιο πλούσιοι έγιναν ακόμη πλουσιότεροι παρά το Brexit

admin

Σε πλεονεκτική διαπραγματευτική θέση η Ελλάδα έναντι της τρόικας

admin

Μέτρα τώρα ή παράταση του μνημονίου!

admin

DW: Η Ελλάδα της κρίσης μετά τα μνημόνια

admin

Alpha Bank: Ποιες εξαγωγές επηρεάστηκαν περισσότερο από τον κορονοϊό

admin

Γερμανικά ΜΜΕ: Οι οιωνοί δεν είναι κακοί για την Αθήνα

admin

Tα διαζύγια της Αριστερας

admin

Γερμανικός Τύπος: Ακμαίος ο ελληνικός τουρισμός ενόψει της ITB

admin