Image default
Πρώτο Θέμα

Eurogroup: Μπορούμε να αντέξουμε το σοκ του ιταλικού δημοψηφίσματος

Η ευρωζώνη βρίσκεται σε καλή θέση για να αντέξει οποιεσδήποτε αναταράξεις από την απόφαση των ιταλών ψηφοφόρων κατά της συνταγματικής αναθεώρησης, η οποία οδήγησε τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι να δηλώσει την παραίτησή του, σύμφωνα με τους υπουργούς Οικονομικών της ένωσης.

«Δε νομίζω πως υπάρχει λόγος να μιλάμε για κρίση του ευρώ» είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες πριν από τη συνάντηση με τους ομολόγους του στην ευρωζώνη. «Οι ιταλοί έχουν μεγάλη πείρα στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων και γι’ αυτόν τον λόγο δεν ανησυχώ.»

Οι ψηφοφόροι στην Ιταλία απέρριψαν την Κυριακή με 60% έναντι 40% την πρόταση του Ρέντσι για περιορισμό των δικαιοδοσιών της Γερουσίας, πυροδοτώντας φόβους για νέα χρηματοπιστωτική αναστάτωση στην Ευρώπη. Παρ’ ότι οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν ως αντίδραση στο δημοψήφισμα, οι χρηματιστηριακές αγορές δεν έδωσαν σημάδια πανικού, με τις μετοχές στην Ιταλία να κινούνται ελάχιστα στις πρωινές συναλλαγές.

«Δεν αλλάζει στην πραγματικότητα την κατάσταση οικονομικά στην Ιταλία ή στις ιταλικές τράπεζες» είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών που ηγείται των συνεδριάσεων με τους ομολόγους του στην ευρωζώνη. «Τα προβλήματα που έχουμε σήμερα είναι τα ίδια προβλήματα που είχαμε χθες, και πρέπει ακόμη να αντιμετωπιστούν, και αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί, οπότε ας περιμένουμε το αποτέλεσμα της πολιτικής διαδικασίας.»

1

Οι αποδόσεις του ιταλικού βασικού δεκαετούς ομολόγου αυξήθηκαν κατά 10 μονάδες βάσης, ή 0,1 ποσοστιαία μονάδα, έως το 2% στις 11:33 στη Ρώμη. Αυτό είναι υψηλότερα από το φετινό χαμηλό στο 1,1% της 12ης Αυγούστου. Ο δείκτης FTSE MIB, ο οποίος παρακολουθεί τις 40 περισσότερο ρευστοποιημένες μετοχές στην Ιταλία, ανέβηκε κατά 0,3%.

«Η Ιταλία είναι μια σταθερή χώρα με ρίζες στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα» είπε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. «Όλα αυτά δε θα έχουν επίδραση στην αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της Ευρώπης.»

Το ευρώ κάλυψε κάποιες από τις πρωινές του απώλειες σε σχέση με το δολάριο, πέφτοντας 0,3%, στα 1,064 δολάρια. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιέρ Κάρλο Παντοάν, πιθανός διάδοχος του Ρέντσι, ακύρωση το ταξίδι του στις Βρυξέλλες για αυτή τη συνάντηση.

«Η Ιταλία είναι μια ισχυρή χώρα, είναι μια αξιόπιστη χώρα» είπε ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα οικονομικά και νομισματικά θέματα Πιέρ Μοσκοβισί. «Είμαι βέβαιος πως οι ιταλικές αρχές έχουν τα μέσα και την ικανότητα να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση.»

Σχετικα αρθρα

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx (IV)

admin

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin

XA:Τεστ κοπώσεως

admin

Το παγκόσμιο ρίσκο μετά το εμβόλιο – O.Blanchard/Jean Pisani-Ferry

admin

Κίνα:Ανάκαμψη 18%(!) το πρώτο τρίμηνο

admin

ΕΕ εναντίον οργανωμένου εγκλήματος

admin

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ρωσίας

admin

Εξασφάλιση ισχυρότερης και δικαιότερης παγκόσμιας ανάκαμψης-M.A El Erian

admin

ΤτΕ: Αναγκαία η διατήρηση μετά την πανδημία των μέτρων επιλεκτικής οικονομικής στήριξης

admin

Alpha Bank: Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων – Η συγκυρία και η μεσοπρόθεσμη προοπτική

admin

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων

admin

ΧΑ:Προσοχή στο κενό

admin