Image default
Πρώτο Θέμα

Ελάχιστη ανακούφιση από την ελάφρυνση χρέους για τα ελληνικά ομόλογα

bond money stuffΤα ελληνικά κρατικά ομόλογα έμειναν στο περιθώριο ενός ευρύτερου ράλι του δημόσιου χρέους της ευρωζώνης σήμερα το πρωί, καθώς ανανεώθηκαν οι αμφιβολίες για τη συμμετοχή του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου στη διάσωση ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στην τελευταία τους συνάντηση για να συζητήσουν την πρόοδο της χώρας 16 μήνες μετά την επίτευξη συμφωνίας για το τριετές πρόγραμμα διάσωσης, οι πιστωτές της Ελλάδας στην ΕΕ συνυπέγραψαν μια σειρά βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης χρέους που θα μπορούσε να μειώσει τον σωρό του χρέους της χώρας κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στα επόμενα 44 χρόνια.

Παρά την εξέλιξη, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ανέβαλαν την προθεσμία του ΔΝΤ για να αφιερώσει νέους πόρους στον μεγαλύτερο οφειλέτη του. Το ταμείο αναμενόταν να πάρει επίσημη απόφαση εάν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα μέχρι το τέλος του έτους, όμως πλέον αναμένεται να το κάνει το 2017.

Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Ελλάδας ανέβηκαν κατά μία μονάδα βάσης σήμερα το πρωί, φτάνοντας στο 6,42%, παρά το ευρύτερο ράλι δημόσιου χρέους, όπου πρωτοστάτησαν η Ιταλία και η Πορτογαλία.

1

Παρ’ όλα αυτά, οι αποδόσεις βυθίστηκαν τον τελευταίο μήνα από τη στιγμή που η αριστερόστροφη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ανασχημάτισε τη σύστασή της, αναδεικνύοντας μετριοπαθείς υπουργούς στη θέση ακροαριστερών στελεχών, σε μια ένδειξη της αφοσίωσης στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της χώρας.

Στη συνάντηση του eurogroup τη Δευτέρα, οι πιστωτές έδειξαν να μειώνουν τις διαφορές τους για τους μεσοπρόθεσμους στόχους λιτότητας της Ελλάδας, με το ΔΝΤ να συμφωνεί πως η χώρα θα πρέπει να πετύχει πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% το 2018, εφόσον η Αθήνα δείξει αξιόπιστες προσπάθειες μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας και ενίσχυσης της ανάπτυξης. Το ταμείο που στεγάζεται στην Ουάσινγκτον είχε υποστηρίξει προηγουμένως πως ο στόχος ήταν υπερβολικά φιλόδοξος και πως θα επέβαλε αχρείαστες οδύνες στην οικονομία.

Το ΔΝΤ έχει επίσης υποστηρίξει πιο φιλόδοξα σχέδια αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας, το οποίο ξεπερνά τα 360 δισεκατομμύρια ευρώ, όμως οποιαδήποτε απόφαση για αυτά τα «μεσοπρόθεσμα μέτρα» δε θα ληφθεί πριν από τη λήξη του προγράμματος στα μέσα του 2018, σύμφωνα με το Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον πρόεδρο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι σε καμία περίπτωση εξασφαλισμένη, δεδομένου πως θα χρειαστεί να συγκεκριμενοποιήσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης χρέους που θα κάνουν το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο μέσα στο πλαίσιο του Ταμείου, καθώς και πλήρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων» είπε ο Φρανσουά Καμπό στο Barclays.

Σχετικα αρθρα

Δυναμική είσοδος της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά ιατρικού τουρισμού

admin

Νέα παρέμβαση του ΔΝΤ για την Ελλάδα

admin

Ελάφρυνση χρέους και μεταρρυθμίσεις στην ατζέντα Ομπάμα

admin

Τα θεμέλια της αποτυχημένης οικονομίας της Ελλάδας

admin

DW: Οριστικό το Brexit, αίνιγμα η Σκωτία

admin

Ενώπιον νέας πετρελαϊκής κρίσης;

admin

«Αδειασμα Τσίπρα από Σουλτς

admin

Οι δαπάνες για υποδομές της Ευρώπης σε «χρόνια» χαμηλά

admin

Το χάσμα μεταξύ των μεταρρυθμιστών της ευρωζώνης

admin

Το Facebook προκάλεσε μόνο του την κρίση του

admin

Αμυδρό φως στο μαύρο τούνελ της παγκόσμιας οικονομίας

admin

Μήνας εξελίξεων ο Μάρτιος για την ελληνική οικονομία

admin

Μόνο οι γερμανοί αγαπούν το ευρώ αυτόν τον καιρό

admin

Η Ελλάδα περιμένει υψηλότερο πλεόνασμα φέτος, καλή ανάπτυξη για το 2018

admin

Στα πρόθυρα χρεοκοπίας η Βενεζουέλα

admin

Ο κόσμος βουλιάζει στο χρέος

admin

DW: Στις λεπτομέρειες ο διάβολος του… Brexit

admin

Το κρυμμένο χρέος των αναδυόμενων αγορών

admin