Image default
Πρώτο Θέμα

Ντράγκι: η ΕΚΤ μπορεί να κάνει περισσότερα

draghi ecbΟ Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε πως η πιο πρόσφατη ενισχυτική ώθηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μπορεί να μην είναι η τελευταία, καθώς προσπαθεί να πετύχει τον στόχο του πληθωρισμού.

Εάν «οι προοπτικές γίνουν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες γίνουν ασυνεπείς με την περαιτέρω πρόοδο του πληθωρισμού, το διοικητικό συμβούλιο έχει σκοπό να αυξήσει το πρόγραμμα σε μέγεθος και διάρκεια» είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ σε δημοσιογράφους στη Φρανκφούρτη, αφού το διοικητικό συμβούλιο συμφώνησε να προσθέσει 540 δισεκατομμύρια ευρώ στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και να το παρατείνει μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. «Η παράταση των αγορών μας σε έναν μεγαλύτερο ορίζοντα επιτρέπει μια πιο ουσιαστική παρουσία στην αγορά και κατά συνέπεια μια μετάδοση μεγαλύτερης διάρκειας.»

Παρ’ ότι ο Ντράγκι είπε πως οι νέες οικονομικές προβλέψεις του τεχνικού προσωπικού δείχνουν τον πληθωρισμό της ευρωζώνης να φτάνει σε μέσο όρο το 1,7% το 2019, κοντά στον στόχο της κεντρικής τράπεζας του μόλις κάτω από το 2%, επιβεβαίωσε επίσης τη γραμμή της ΕΚΤ πως το βασικό σενάριο υπόκειται σε κινδύνους πτώσης. Αυτό σημαίνει πως οι περισσότεροι αξιωματούχοι δεν είναι ακόμη έτοιμοι να συζητήσουν τη σταδιακή ελάττωση των μηνιαίων αγορών και την τελική παύση τους.

Το ευρώ έπεσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Ντράγκι, κινούμενο 8% χαμηλότερα, στα 1,0666 δολάρια στις 2:43μμ, ώρα Φρανκφούρτης. Το δεκαετές γερμανικό ομόλογο ανέβηκε νωρίτερα στο υψηλότερο σημείο του από τον Ιανουάριο, αφού η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων πέραν της προηγούμενης προθεσμίας του Μαρτίου του 2017, αλλά με ρυθμό 60 δισεκατομμυρίων ευρώ τον μήνα και όχι 80 δισεκατομμύρια που είναι σήμερα.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι που είχαν ερωτηθεί από το - είχαν προβλέψει πως το πρόγραμμα θα παρατεινόταν με τον σημερινό ρυθμό για περίπου έξι μήνες. Η ΕΚΤ διατήρησε επίσης το βασικό της επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο μηδέν, και το επιτόκιο των καταθέσεων στο -0,4%.

Η νέα ενίσχυση θα φτάσει το απόθεμα τουλάχιστον στα 2,28 τρισεκατομμύρια ευρώ, ή το διπλάσιο απ’ ότι είχε υπολογιστεί όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στις αρχές του 2015.

Ο Ντράγκι είπε πως η παράταση θα συνοδευτεί από προσαρμογές στους κανόνες του προγράμματος, μια κίνηση απαραίτητη για να μην ξεμείνει από διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία για αγορά. Οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούν να αγοράσουν χρέους με απόδοση χαμηλότερο από το καταθετικό επιτόκιο, που ήταν προηγουμένως η ελάχιστη προϋπόθεση καταλληλότητας. Η ελάχιστη διάρκεια του χρέους θα μειωθεί από τα δύο έτη στο ένα.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης ήταν στο 0,6% τον περασμένο μήνα και δε βρίσκεται κοντά στον στόχο της ΕΚΤ από τις αρχές του 2013, με τις προβλέψεις να μειώνονται επανειλημμένα.

«Δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις μιας πειστικής ανοδικής τάσης στον πληθωρισμό» είπε ο Ντράγκι. «Το διοκητικό συμβούλιο θα παρακολουθήσει στενά την εξέλιξη των προοπτικών της σταθερότητας των τιμών, και εάν χρειαστεί για να πετύχει τον στόχο του, θα δράσει χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που έχει διαθέσιμα στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας του.»

Σχετικα αρθρα

Τι να περιμένουμε από τον Boris Johnson και το Brexit

admin

Més que un Club: γιατί η Barça είναι μια δύναμη καταλανικού εθνικισμού

admin

Τι σημαίνει το ιταλικό όχι στις Βρυξέλλες;

admin

Η Ευρώπη μπορεί να κάνει περισσότερα με τα λεφτά της

admin

Νέο μέτωπο κατά της Μέρκελ

admin

Politico: Kαταφύγιο στην Ελλάδα βρίσκουν oι «εχθροί» του Ερντογάν

admin

Πως αλλάζει η καταναλωτική συμπεριφορά λογω capital controls

admin

Η ωρολογιακή βόμβα της Ευρωζώνης

admin

Δύσκολος Σεπτέμβρης για την κυβέρνηση

admin

Τάσεις ανάκαμψης στον κλάδο της Υγείας

admin

Bloomberg: Γιατί οι επενδυτές στρέφονται στα ελληνικά ομόλογα και τι άλλο περιμένουν

admin

DW: ΗΠΑ και Β. Κορέα μπλοφάρουν

admin

Αποχωρεί από την προεδρία του CDU η Μέρκελ

admin

Νέα πρόκληση για την ΕΕ: Η Ρωσία ξυπνάει

admin

Φωτιά για τους ελεύθερους επαγγελματίες το ασφαλιστικό

admin

Το παράδοξο του Brexit

admin

Ποιος θα κερδίσει από το επόμενο κραχ;

admin

Ζημιά 15 εκατ. ευρώ για τον τουρισμό από τα ρωσικά «κανόνια»

admin