Image default
Πρώτο Θέμα

Η ΕΚΤ θα είναι στήριγμα σταθερότητας σε μια επισφαλή χρονιά

ECB2222Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται και πάλι να στηρίξει τη συνοχή της ευρωζώνης εάν χρειαστεί, σύμφωνα με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Γιάννη Στουρνάρα.

Καθώς οι πολιτικοί παράγοντες ετοιμάζονται να συζητήσουν το μέλλον του προγράμματος αγορών περιουσιακών στοιχείων στις 8 Δεκεμβρίου, βρίσκονται αντιμέτωποι με ασαφείς προοπτικές. Καθώς ο πληθωρισμός της ευρωζώνης ανεβαίνει και η ανάκαμψη συνεχίζεται, οι αξιωματούχοι γνωρίζουν επίσης πως οι επερχόμενες εθνικές ψηφοφορίες μέσα στους επόμενους μήνες θα μπορούσαν να αλλάξουν το πολιτικό τοπίο και να ταράξουν την οικονομία.

«Οι ανεξάρτητες κεντρικές τράπεζες θα έχουν να παίξουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο να παίξουν εάν οι εξελίξεις δεν είναι τόσο καλοήθεις στην πολιτική σφαίρα» είπε ο Στουρνάρας σε συνέντευξή του την Παρασκευή. «Εάν υπάρχει περισσότερη αστάθεια, περισσότερη αβεβαιότητα, περισσότερος προστατευτισμός, θέλουμε να είμαστε ακόμη ισχυρότερος πυλώνας σταθερότητας.»

Τα σχόλια του κυβερνήτη της ελληνικής κεντρικής τράπεζας, από την έδρα του θεσμού στην Αθήνα, αντηχεί παρατηρήσεις άλλων πολιτικών παραγόντων τις τελευταίες εβδομάδες. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είπε στις 18 Νοεμβρίου πως «δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι» με τις οικονομικές προοπτικές. Ο αντιπρόεδρος Βίτορ Κονστάντσιο, επισημαίνοντας έναν αυξημένο κίνδυνο διόρθωσης στην αγορά λόγω πολιτικής αβεβαιότητας, είπε την περασμένη εβδομάδα πως «η ΕΚΤ θα συνεχίσει να ασκεί τον σταθεροποιητικό της ρόλο».

Ο Στουρνάρας, 59 ετών, μιλά εκ πείρας. Βρισκόταν στην καρδιά των γεγονότων το 2015 όταν οι ελληνικές τράπεζες έκλεισαν εν μέσω κρίσης κρατικής χρηματοδότησης που οδήγησε σε κεφαλαιακούς ελέγχους και παρά λίγο να οδηγήσει τη χώρα εκτός νομισματικής ένωσης. Η κεντρική του τράπεζα, με τη στήριξη της ΕΚΤ, κράτησε τις τράπεζες ζωντανές με Έκτακτη Βοήθεια Ρευστότητας, ενώ οι πολιτικοί της ευρωζώνης μάλωναν για τη διάσωση της χώρας.

Είχε επίσης διαφωνίες και με την κυβέρνηση, υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, το λαϊκιστικό κόμμα που πυροδότησε την κρίση απορρίπτοντας τους όρους του προηγούμενου προγράμματος διάσωσης της χώρας και αντιστεκόμενο σε νέες μεταρρυθμιστικές προτάσεις. Η άνοδος στην εξουσία για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό του, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προσέφερε μια πρώτη γεύση των κινδύνων για την Ευρώπη, με την Ιταλία αντιμέτωπη συνταγματικό δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου, την Αυστρία να επιλέξει πρόεδρο την ίδια ημέρα, και τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία να διεξάγουν εκλογές το 2017.

«Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι πως σε έναν χρόνο ο πολιτικός χάρτης της Ευρώπης θα είναι πολύ διαφορετικός» είπε ο Στουρνάρας. «Εάν ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός βρίσκονται σε άνοδο, αυτό θα είναι επικίνδυνο. Το λιγότερο, θα οδηγήσει σε προστατευτισμό. Και δε θέλω καν να φανταστώ ποιο θα ήταν το χείριστο σενάριο.»

Για κάποιους αξιωματούχους, αυτό μπορεί να είναι επιχείρημα για την ΕΚΤ να συνεχίσει την ενίσχυσή της – αυτή τη στιγμή στα 80 δισεκατομμύρια ευρώ τον μήνα σε αγορές χρέους μαζί με αρνητικά επιτόκια και μακροπρόθεσμα δάνεια στις τράπεζες – για πολύ περισσότερο.

«Πιστεύω πως αυτού του είδους η νομισματική πολιτική θα συνεχιστεί» είπε ο Στουρνάρας. «Το αν θα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό για μια συγκεκριμένη περίοδο, ή σε χαμηλότερο ρυθμό για περισσότερο καιρό, θα πρέπει να αποφασιστεί. Υποπτεύομαι πως θα υπάρχει ένας αριθμός επιλογών στο τραπέζι όταν συνεδριάσουμε.»

Ο Ντράγκι και οι συνεργάτες του έχουν ζητήσει επανειλημμένα οικονομικές μεταρρυθμίσεις για την εξασφάλιση της αντοχής της ανάκαμψης της ευρωζώνης σε εξωτερικές αναταράξεις. Ελάχιστες χώρες τις έχουν εφαρμόσει, και τώρα ο αναδυόμενος λαϊκισμός είναι απίθανο να ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να το κάνουν. Αυτό αφήνει την ΕΚΤ σε έναν ρόλο που οι αξιωματούχοι της πάντα έλεγαν ότι δεν ήθελαν: της μόνης επιλογής.

«Όπως κάνουν συνεχώς, το διοικητικό συμβούλιο θα συνεχίσει να τονίζει πως είναι στο χέρι των κυβερνήσεων να δράσουν και πως πρέπει να κάνουν περισσότερα, όμως πέραν αυτών υπάρχει μια γραμμή που δεν μπορούν να περάσουν» είπε ο Φρέντερικ Ντουκροζέτ, οικονομολόγος της Pictet Wealth Management στη Γενεύη. «Δεν μπορούν να είναι προδραστικοί.»

Προς το παρόν, οι εκπλήξεις στην αγορά ήταν σε μεγάλο βαθμό ανοδικές. Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ έχει ενισχύσει τις παγκόσμιες αποδόσεις λόγω της εικασίας πως θα αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες. Αυτό έχει μειώσει τις ανησυχίες έλλειψης για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και χαλαρώσει την πίεση για αλλαγή των παραμέτρων του προγράμματος. Κάποια μέλη του διοικητικού συμβουλίου θέλουν μάλιστα να αναβάλουν μια πλήρη απόφαση για το QE μέχρι την επόμενη συνάντηση τον Ιανουάριο.

Η ανάκαμψη της ευρωζώνης έχει επίσης αποδειχθεί ανθεκτική τόσο στη νίκη του Τραμπ όσο και στην ψήφο του Ηνωμένου Βασιλείου για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον Σεπτέμβριο, η ΕΚΤ προέβλεψε οικονομική ανάπτυξη 1,6% το 2017, περίπου τον ίδιο ρυθμό με πέρυσι, και είδε τον πληθωρισμό να πλησιάζει τον στόχο του μόλις κάτω από 2% μέχρι τα τέλη του 2018 ή τις αρχές του 2019. Νέες εκτιμήσεις θα δημοσιευτούν στις 8 Δεκεμβρίου.

Αυτό μπορεί να είναι ένδειξη πως το διοικητικό συμβούλιο θα μπορεί τουλάχιστον να συζητήσει πότε θα σταματήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Ωστόσο, ο Στουρνάρας ανέφερε στη συνέντευξή του πως ακόμη και η λέξη «μείωση» θα πρέπει να αποφευχθεί.

«Είναι επικίνδυνη λέξη αυτή τη στιγμή, επειδή μπορεί να δημιουργήσει αναστάτωση σε μια περίοδο όπου ήδη υπάρχει ενδεχόμενο πολλών αναστατώσεων» είπε. «Δεν έχουμε φτάσει εκεί. Καθώς ο πληθωρισμός θα βρίσκεται σε άνοδο τους επόμενους μήνες, μπορεί να βρεθούμε εκεί σε έναν χρόνο. Όμως σίγουρα δε θέλουμε να ξεκινήσει να έχει επιπτώσεις από τώρα.»  

Σχετικα αρθρα

ΕΤΕ: Ορατά τα πρώτα σημάδια βελτίωσης της οικονομίας

admin

Οι νέες γεωπολιτικές «προκλήσεις» της ΕΕ

admin

Μπαράζ road shows από τις εισηγμένες

admin

XA:Στάση για ανάσες

admin

Πόσο κοστίζει να ζει κανείς σαν μεγιστάνας

admin

Τι θα περιλαμβάνει το «ελληνικό πρόγραμμα» διάρκειας 5 ετών

admin

Πραξικόπημα κυβερνήσεων και τραπεζών

admin

Γιατί οι αγορές αδιαφορούν για την πολιτική αναταραχή

admin

Η ώρα της αλήθειας στην Ευρώπη: Μαζικές απολύσεις μετά το τέλος των προγραμμάτων

admin

Σημίτης: Πιθανή η έξοδος από το €

admin

Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Τρόικας – Προβοπούλου

admin

Στη «μάχη» των stress test οι τράπεζες

admin

«Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να αποφασίσουν κατά πόσο θέλουν ή δεν θέλουν την Ευρώπη»

admin

Τα κρυπτονομίσματα αρχίζουν να επηρεάζουν την πραγματική οικονομία

admin

Γιατί το Eurogroup θα πει Nein…

admin

ΟΛΟ το φορολογικό νομοσχέδιο – Τι προβλέπει

admin

Ποιες λύσεις δίνουν οι τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια

admin

Πρόβες σύνταξης…

admin