Image default
Πρώτο Θέμα

Οι έλληνες οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρώπη λόγω της κρίσης

greeksΗ κρίση χρέους της Ελλάδας έχει κάνει τον πληθυσμό της τον περισσότερο δυσαρεστημένο όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε σύγκριση με λαούς κάποιων πρώην κομμουνιστικών χωρών, έδειξε έρευνα την Τρίτη.

Η έρευνα για τη «Ζωή κατά τη μετάβαση» που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) και η Παγκόσμια Τράπεζα έκανε ερωτήσεις σε νοικοκυριά στην ευρύτερη περιοχή από το 1991 και καθώς ο Ψυχρός Πόλεμος λάμβανε τέλος, όμως η Ελλάδα προστέθηκε για πρώτη φορά φέτος.

Περισσότεροι από 92% των ελλήνων είπαν πως η κρίση χρέους τους έχει επηρεάσει, με 76% των νοικοκυριών να υποφέρουν από μειωμένο εισόδημα λόγω περικοπών μισθών ή συντάξεων, απώλειας δουλειάς, καθυστερημένων ή ανασταλμένων πληρωμών ή λιγότερων εργάσιμων ωρών.

Μόλις ένας στους δέκα έλληνες είπε πως είναι ικανοποιημένος με την οικονομική του κατάσταση και μόνο 24% με τη ζωή γενικότερα, σε σύγκριση με 72% στη Γερμανία και 42% στην Ιταλία, τις δύο δυτικές ευρωπαϊκές χώρες που χρησιμοποιούνται ως μέτρο σύγκρισης. Το ποσοστό ήταν στο 48% στις πρώην κομμουνιστικές χώρες.

Τα μέτρα λιτότητας που έχουν απαιτήσει οι διεθνείς πιστωτές έχουν υπάρξει σκληρά για τους έλληνες. Οι συντάξεις, για παράδειγμα, έχουν μειωθεί περίπου κατά ένα τρίτο από το ξεκίνημα της κρίσης το 2009. Η αριστερή κυβέρνηση βρίσκεται ακόμη σε διάσταση με τους δανειστές για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις και το προβλεπόμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα για το 2018.

Μόλις 16% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα περιμένουν την κατάσταση να βελτιωθεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια, έναντι ενός 48% στις πρώην κομμουνιστικές χώρες και 35% και 23% σε Γερμανία και Ιταλία αντίστοιχα.

«Αυτό σηματοδοτεί πως, παρά τις πρόσφατες πολιτικές αλλαγές και προσπάθειες οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα, οι έλληνες δε βλέπουν την κατάστασή τους να βελτιώνεται στο άμεσο μέλλον» ανέφερε η έρευνα.

Η έρευνα σε 51.000 νοικοκυριά σε 32 χώρες έδειξε μια μείωση του «χάσματος ευτυχίας» ανάμεσα στη δυτική Ευρώπη και την περιοχή της ΕΤΑΑ από το Μαρόκο ως τη Μογγολία, εν μέρει επειδή η ευτυχία έχει μειωθεί στη Γερμανία και την Ιταλία μετά την κρίση του ευρώ.

Έδειξε επίσης πως η χρηματοπιστωτική κρίση έχει αφήσει πολλές χώρες λιγότερο ανεκτικές προς τους μετανάστες και πως η διαφθορά παρέμεινε σχετικά υψηλή. Άνθρωποι στη Ρωσία, την Τουρκία και την Ουκρανία είναι κατά μέσο όρο λιγότερο ικανοποιημένοι με τη ζωή από ότι ήταν μια δεκαετία νωρίτερα.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΤΑΑ Σεργκέι Γκούριεβ είπε πως οι χώρες μπορούν να μετατρέψουν τη μετάβαση από την κεντροποιημένη οικονομία σε μία που κινείται μέσω της αγοράς σε επιτυχία μόνο εάν η διαδικασία «γίνεται αντιληπτή από τον κόσμο ως δίκαιο και προς το συμφέρον της πλειοψηφίας».

«Εάν ο κόσμος δε βλέπει τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων, τότε αυτές εν τέλει δε θα είναι επιτυχείς» είπε.    

Σχετικα αρθρα

Οι φορολογικές αυξήσεις είναι αντιπαραγωγικές για τη μείωση κρατικού χρέους

admin

Εντείνεται η «νευρικότητα» στα ελληνικά ομόλογα

admin

Η άνοδος και η πτώση της Hertz…

admin

Bloomberg: Η πείνα λόγω κορωνοϊού θα σκοτώσει φέτος περισσότερο κόσμο από ό,τι ο ίδιος ο κορωνοϊός

admin

Ψυχραιμία μπροστά στον ευρωπαϊκό λαϊκισμό

admin

Η Γαλλία προειδοποιεί για «κόκκινη γραμμή» για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης

admin

Black Monday και παγκόσμιο κραχ στις αγορές-Απώλειες 13,39% για το ΓΔ

admin

«Καζάνι» που βράζει η Ιταλία – Το ΔΝΤ απο την πίσω πόρτα

admin

Οι νέοι νομισματικοί πόλεμοι

admin

Τα «μυστικά» σχέδια του σουλτάνου

admin

«Μαύρα σύννεφα» στην Wall street τρομάζουν την Ευρώπη

admin

Οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες και οι νέες στρατηγικές τους

admin

Βρισκόμαστε ακόμη στο σκοτάδι σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο

admin

Πόσο εύκολα θα εφαρμοστεί τελικά το Brexit

admin

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει δημοσιονομικό χώρο»

admin

Ο Mario Draghi παίρνει ξανά στα χέρια του το μπαζούκα…

admin

DW: Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα

admin

H Goldman Sachs, οι εκλογές και οι τρεις εκπλήξεις

admin