Image default
Πρώτο Θέμα

Ο πολιτικός κίνδυνος κινείται ανατολικά

asian traderΤα αναδρομικά αφιερώματα στις αγορές της Ασίας του 2016 θα αφιερώσουν χρόνο στη μεταβλητότητα που πυροδοτήθηκε από το πολιτικό ρίσκο, και το 2017 είναι πιθανό να μην είναι καθόλου διαφορετικό. Η πηγή αβεβαιότητας αυτή τη φορά, ωστόσο, μπορεί να προέρχεται από την ίδια την περιοχή.

Καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ στράφηκε στο Twitter για να επιτεθεί στην Κίνα για την αιχμαλώτιση drone του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, η δεκαήμερη μεταβλητότητα του χρηματηστηριακού δείκτη Ασίας και Ειρηνικού MSCI έφτασε στο ανώτερο επίπεδό της μετά από τις εκλογές που τον οδήγησαν στην εξουσία. Η άνοδος του Νοεμβρίου ήταν η μεγαλύτερη από τον Ιούλιο, όταν ο δείκτης αμφιταλαντεύτηκε ύστερα από την ψήφο του Ηνωμένου Βασιλείου για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

1

Αυτά τα γεγονότα σε συνδυασμό με τον πανικό στην αγορά τον Φεβρουάριο, ετοιμάζονται να κάνουν το 2016 την πιο ασταθή χρονιά για τις μετοχές στην Ασία μετά το 2011. Τότε, και πάλι, οι περισσότερες μεταβολές προέρχονταν από τη δύση, και οφείλονταν στο πολιτικό ρίσκο: αυτή ήταν οι χρονιά που οι ΗΠΑ υποβαθμίστηκαν από τη S&P Global Ratings λόγω των διαφωνιών στο Κογκρέσο για το μέγιστο τουθ χρέους, και όταν οι διαδηλώσεις στην Ελλάδα προκάλεσαν φόβους για διάσπαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ότι ο τελευταίος γύρος μεταβλητότητας ξεκίνησε στην Ασία μπορεί να αποτελεί πρόλογο της χρονιάς που θα έλθει. Παρ’ ότι αυτά τα δυτικά πολιτικά ζητήματα παραμένουν άλυτα, οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για εντεταμένη εχθρότητα ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.

Είναι δύσκολο να προβλέψουμε εάν ο νέος πρόεδρος θα είναι πιο προσεκτικός όταν βρεθεί στον Λευκό Οίκο απ’ ότι είναι από τον Πύργο Τραμπ, και πόσο σκληρά θα αντεχτυπήσει η κυβέρνηση του προέδρου Σι Τσινπίνγκ. Αυτό αποτελεί ιδιαίτερη ανησυχία σε μια χρονιά όπου θα γίνουν σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος, σε μια περίοδο που η κινεζική κυβέρνηση θέλει να δείξει στους πολίτες της πως είναι ισχυρή και αποφασιστική.

Η Ιαπωνία και η Νότιος Κορέα, βασικοί στρατηγικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, αναπόφευκτα θα συμμετάσχουν στις εντάσεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο της μεταβλητότητας. Και όπως γίνεται με όλα τα πολιτικά ζητήματα, αυτοί οι κίνδυνοι είναι δύσκολο να αντισταθμιστούν.

Αυτό θα πρέπει να ανησυχήσει τόσο τους τοπικούς όσο και τους παγκόσμιους επενδυτές: ακόμη και με τις μεγάλες μεταβολές που βλέπουμε στην Ασία, η περιοχή παρέμεινε η λιγότερο ασταθής ανάμεσα στις μεγάλες αγορές εκτός της Βορείου Αμερικής, κάτι που σημαίνει πως θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό αντιστάθμισμα τόσο κατά τις εκλογές των ΗΠΑ όσο και κατά το δημοψήφισμα του Brexit.

Δεδομένων, ωστόσο, των τελευταίων γεγονότων, η Ασία μπορεί να αναρριχηθεί στην κορυφή της λίστας της μεταβλητότητας. Ο πολιτικός κίνδυνος, απ’ ότι φαίνεται, κινείται ανατολικά.    

Σχετικα αρθρα

Η ιστορία δύο κρίσεων στην Ελλάδα

admin

Τα τρία σενάρια που θα πρέπει να καθοδηγούν τους επενδυτές

admin

Η ευρωζώνη προειδοποιεί την Αθήνα για τη δίωξη Γεωργίου

admin

Οι τράπεζες της Ευρώπης πρέπει να ξαναρχίσουν από την αρχή

admin

Κάμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index

admin

Οι μεγάλες προκλήσεις για την Ευρώπη το 2020

admin

Moody’s: H αναβάθμιση της Ελλάδας έρχεται…

admin

DW: Το SPD χρειάζεται ένα θαύμα για να νικήσει

admin

Το οδυνηρό τέλος των ψευδαισθήσεων

admin

Δραματική ανατροπή

admin

Κοινωνική δυσαρέσκεια και ευρωπαϊκή πολιτική

admin

Η άνοδος της Γαλλίας και η πτώση της Βρετανίας

admin

Η ΕΕ μειώνει την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό του 2016 στο 0,5%

admin

Η πολιτική κρίση στη Γερμανία έχει ξεκινήσει και θα είναι βραδυφλεγής

admin

Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ δοκιμάζει το δυτικό δημοκρατικό μοντέλο

admin

Νέα περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας στην Ισπανία

admin

Πρώτο βήμα με τους θεσμούς, επιστρέφουν «σύντομα» στην Αθήνα

admin

ΔΝΤ: Aναγκαία η ελάφρυνση χρέους από την αρχή του προγράμματος μίας χώρας

admin