Image default
Must Read

Πριν 44 χρόνια ο Dow Jones πέρασε τις 1.000 μον.

dow jones upΜε όλα τα μάτια να περιμένουν από τον Dow Jones να ξεπεράσει το 20.000 και να αποδείξουν πως όλα στον κόσμο του Τραμπ είναι υπέροχα, αξίζει να θυμηθούμε ένα άλλο σημαντικό ορόσημο που πέτυχε ο πανταχού παρών χρηματιστηριακός δείκτης.


Όπως ανέφεραν οι New York Times πριν από 44 χρόνια, “ο μέσος βιομηχανικός όρος του Dow Jones έκλεσε χθες πάνω από το ορόσημο των 1.000 μονάδων για πρώτη φορά στην ιστορία.

Έκλεισε στις 1.003,16 μονάδες, με κέρη 6,09 μονάδων με αυτό που πολλοί στη Wall Street θεωρούν ως το αντίστοιχο της αρχικής κατάρριψης του μιλίου σε τέσσερα λεπτά.

‘Αυτό το πράγμα έχει ξεκάθαρη ψυχολογική επίδραση’ δήλωσε χρηματομεσιτικό στέλεχος. ‘Είναι τρομερή είδηση. Όσο για τη διάρκειά του – απλά δεν έχω ιδέα.’

Ο Dow Jones τα έβαλε επιτέλους όλα μαζί, τις ειρηνευτικές διαδηλώσεις, την επανεκλογή του προέδρου Νίξον, την ανοδική οικονομία, τα αυξανόμενα εταιρικά κέρδη και την υποχώρηση των φόβων για τον πληθωρισμό και τους φόρους και τους ελέγχους και άλλες ανησυχίες του 1973.

Με τόσο κεντρικά ζητήματα να καθοδηγούν την άνοδο, η αγορά τράφηκε από τη δική της δυναμική. Ο Dow Jones ξεπέρασε τις 1.000 μονάδες στη 1:30μμ και συνέχισε να ανεβαίνει σχεδόν αδιάκοπα μέχρι τη λήξη.

Στις 3:29, κόκκινες μπάρες φωτός αναβόσβησαν πάνω και κάτω από τα ρολόγια που περιτριγυρίζουν την αίθουσα συναλλαγών του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Αυτό ήταν το παραδοσιακό σήμα που έδειχνε πως έμενε ένα λεπτό στις συναλλαγές. Την ίδια στιγμή, ένα κουδούνι άρχισε να χτυπά από το βήμα του ομιλητή – προειδοποίηση για το ακροατήριο.

Έμποροι, χρηματομεσίτες και υπάλληλοι που βρίσκονταν στην αίθουσα – γνωρίζοντας πως γραφόταν ιστορία – ξέσπασαν σε επευφημίες που κράτησαν περίπου 20 δευτερόλεπτα. Κάποια χαρτιά υψήθηκαν στον αέρα και παρασύρθηκαν από τον αέρα σαν κονφετί.

Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι στην αίθουσα γύρισαν το πρόσωπο στις τηλεοπτικές κάμερες, με κάποιους χρηματομεσίτες να πανηγυρίζουν σαν οπαδοί ποδοσφαίρου.

Ένας χρηματομεσίτης, βλέποντας τις εικόνες από το γραφείο του στο κέντρο της πόλης, μουρμούρισε με θαυμασμό, ‘Υπάρχει ένα είδος νέας εμπιστοσύνης σε όλη την οικονομική προοπτική’.”

Εννέα μήνες αργότερα, οι ΗΠΑ μπήκαν σε ύφεση.

1

και η χρηματιστηριακή αγορά έπεσε πάνω από 44% από τα υψηλά της πάνω από τις 1.000 μονάδες.

2

Μάλλον όμως θα είναι διαφορετικά αυτή τη φορά.

Σχετικα αρθρα

Πώς μπορεί η Ευρώπη να ζήσει με την Κίνα

admin

Δημοκρατία και καπιταλισμός: ένα παράξενο ζευγάρι

admin

Η Ευρώπη,ο Χάμιλτον,το χρήμα και η εξουσία του…

admin

To πολιτικό χάος της Ευρώπης

admin

Goldman Sachs: H τράπεζα που κυβερνά τον κόσμο

admin

Ο «κρυφός» νομισματικός πόλεμος € vs $

admin

Πώς η Ελλάδα έγινε το επίκεντρο της κρίσης – Μέρος Ι

admin

Η Γερμανία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ευρωζώνης

admin

Ο πόλεμος των telecom και η συντριβή της Vodafone

admin

Η ιστορία σε μια στιγμή: εικόνες από μια χρονιά που χρωματίστηκε από το Brexit, τη Συρία και τον Τραμπ

admin

Οι Έλληνες του… Παναμά

admin

16-3-2020:Η μέρα που παραλίγο να «πεθάνει» ο καπιταλισμός…

admin

Η Γερμανία θα έχει τεράστιες απώλειες από το Brexit

admin

Ενεργειακός πόλεμος ΗΠΑ – Ρωσίας στην Ελλάδα!

admin

Η επιδημία του κορωνοϊού μολύνει την Ευρώπη με το «μικρόβιο του διχασμού»

admin

Η «μητέρα των μαχών» για επιβίωση του ευρώ!

admin

ΣΟΚ: Ύφεση 35% (!) βλέπει ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα

admin

Ο εμπορικός «πόλεμος» της Ευρώπης με τις ΗΠΑ και την Κίνα μόλις ξεκίνησε….

admin