Image default
Πρώτο Θέμα

Στις καλένδες το QE λόγω εμπλοκών στην 2η αξιολόγηση

Ύστερα από τα μονομερή της σχέδια να δαπανήσει 617 εκατομμύρια ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους μαθητές, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεχτεί νέα κριτική από τους επιτηρητές του προγράμματός της, οι οποίοι έχουν αναβάλει τα προγραμματισμένα μέτρα ελάφρυνσης χρέους για την οικονομία.

Οι κλιμακούμενες εντάσεις κινδυνεύουν να καθυστερήσουν το χρονοδιάγραμμα της Ελλάδας για την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της αξιολόγησης του προγράμματός της – αρχικά προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα – κάτι που θα έχει άμεσες επιδράσεις στην καταλληλότητα των ομολόγων της για την αγορά τους από την ΕΚΤ, είπε ο Φάμπιο Μπαλμπόνι, ευρωπαίος οικονομολόγος στην HSBC.

Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει μεγάλο πιστωτικό κόμβο νωρίτερα από τον Ιούλιο του επόμενου έτους, όταν θα πρέπει να πληρώσει 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ στους ιδιώτες και διεθνείς πιστωτές της.

Με αυτήν την προθεσμία να βρίσκεται ακόμη περισσότερους από επτά μήνες μακριά και τις εντάσεις ακόμη ψυχρές, θα «αναβάλει τον χρόνο της πρόσβασης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, την πιθανή συμμετοχή του ΔΝΤ και την απαλοιφή των κεφαλαιακών ελέγχων στην ελληνική οικονομία» είπε ο κ. Μπαλμπόνι.

Η ένταξη στο πρόγραμμα της ΕΚΤ ήταν εδώ και καιρό απαίτηση της αριστερόστροφης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας, καθώς θα άνοιγε επίσης τον δρόμο για την επιστροφή της Αθήνας στις διεθνείς αγορές ομολόγων. 

Όμως η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να αποκτήσει κρατικό χρέος από μέλη που βρίσκονται ακόμη σε διαδικασία αξιολόγησης προγράμματος διάσωσης. Τον περασμένο μήνα, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ τόνισε πως θα υπάρχουν ακόμη αρκετά εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεράσει τη Ελλάδα προτού μπορέσει να παρέμβει η κεντρική τράπεζα, συμπεριλαμβανομένης μιας ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους από την ίδια την ΕΚΤ.

Όπως δείχνει το παρακάτων σχεδιάγραμμα, η ΕΚΤ δεν περιορίζεται πια από το όριο του 33% ανά εκδότη στα κρατικά ομόλογα, καθώς τα αποθέματά της σε ελληνικό χρέος έοχυν πέσει κάτω από αυτό το σημείο, στο 26%.

Οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων αναρριχήθηκαν πάνω από το 7% για πρώτη φορά μέσα σε έξι εβδομάδες, εν μέσω της σκληρής ρητορικής από τους πιστωτές την περασμένη εβδομάδα. 

Ο κ. Μπαλμπόνι εξηγεί το δίλημμα της ποσοτικής χαλάρωσης:

«Η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει κατά τη διάρκεια αξιολόγησης του προγράμματος, οπότε εάν η δεύτερη αξιολόγηση πάρει πολύ καιρό, η τρίτη μπορεί να ξεκινήσει σχεδόν αμέσως μετά, όπως έγινε μετά τις καθυστερήσεις στην πρώτη αξιολόγηση. Με μια αξιολόγηση να ετοιμάζεται να ξεκινήσει, η ΕΚΤ θα έχει μικρό περιθώριο για να αγοράσει, και δεν περιμένουμε από τν ΕΚΤ να βιαστεί με οποιαδήποτε αγορά. Αυτό κάνει απίθανο η Ελλάδα να μπορέσει να έχει πρόσβαση στις αγορές.» 

Σχετικα αρθρα

Ο πρόεδρος και η αγορά

admin

Γερμανία: Βουνό τα προβλήματα στην εσωτερική πολιτική

admin

Τουρκία: Το ΔΝΤ έρχεται,ο Ερντογάν φεύγει…

admin

Οι απαραίτητες εκλογές της Ελλάδας

admin

Μην πυροβολείτε τον πολλαπλασιαστή….

admin

Θυσίασε τη ζωή της για την αλήθεια

admin

Πώς η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα της μετανάστευσης

admin

Νέα κρίση στις γερμανοτουρκικές σχέσεις;

admin

Η επικείμενη χρηματοπιστωτική μεταβλητότητα

admin

ΗΠΑ: 53% πιθανότητα ύφεσης εντός 12 μηνών !

admin

Τι κρύβει η νέα χρεοκοπία της Αργεντινής

admin

Eλληνικό χρέος: O διάβολος κρύβεται στο τέλος

admin

Η Γερμανία είναι έτοιμη να ηγηθεί της Ευρώπης

admin

Bild: Σε έξαρση η εμπορία προσφυγικών εγγράφων στην Αθήνα

admin

Παραμένει η πιθανότητα του Grexit

admin

Κλειστή και μετά τα τεστ η στρόφιγγα των δανείων

admin

Γιατί χάνει έδαφος η Ευρωπαϊκή Οικονομία;

admin

Die Zeit: Η ανάγκη της Μέρκελ ευκαιρία του Τσίπρα

admin