Image default
Πρώτο Θέμα

Αισιοδοξία από το μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων

limaniΟ Στέργιος Πιτσιόρλας παραδέχεται χωρίς δισταγμό πως η Ελλάδα έχει πρόβλημα στην προσέλκυση ξένων επενδυτών. «Υπάρχει μια κουλτούρα εδώ που δεν είναι φιλική προς τους επενδυτές και είναι βαθιά ριζωμένη» λέει. «Όμως αρχίζει να αλλάζει.»

Για να υπογραμμίσει τον ισχυρισμό του, ο κ. Πιτσιόρλας απαριθμεί μισή ντουζίνα προσφορών κρατικών εταιρειών, υποδομών και μεριδίων ακίνητης περιουσίας που πραγματοποιήθηκαν όσο ήταν εκείνος εκτελεστικός πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων της χώρας.

Όλες τελικά εγκρίθηκαν από το ελληνικό κοινοβούλιο παρά την ισχυρή αντίσταση από το αριστερό υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, από τα εργατικά συνδικάτα και τις τοπικές αρχές.

Προαχθείς πρόσφατα σε αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας για τις επενδύσεις, ο κ. Πιτσιόρλας είναι αισιόδοξος πως η χώρα μπορεί επιτέλους να περνάει τη στροφή. «Υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον πλέον στην Ελλάδα» λέει. Η βιομηχανία είναι ανάμεσα στους τομείς ενδιαφέροντος, «καθώς οι μισθοί έχουν πέσει σημαντικά κατά τη διάρκεια της κρίσης». Το γεγονός πως οι δύο μεγαλύτερες συμφωνίες ιδιωτικοποίησης βρίσκονται τώρα σε εκπλήρωση έχει προσφέρει μια γενική ενίσχυση στην εμπιστοσύνη των επενδυτών, υποστηρίζει ο κ. Πιτσιόρλας.

Τον επόμενο μήνα, η γερμανική εταιρεία Fraport αναμένεται να αναλάβει τη λειτουργία 14 ελληνικών αεροδρομίων, τα οποία διαχειρίζονται δύο τρίτα της κίνησης των τουριστών, σε μια συμφωνία παραχώρησης 40 ετών, αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε συνεργασία με τον Όμιλο Κοπελούζου, η Fraport  θα δαπανήσει 400 εκατομμύρια ευρώ για να αναβαθμίσει τις εγκαταστάσεις σε κάποια νησιά του Αιγαίου, που έχουν μείνει ουσιαστικά απαράλλακτα από τη δεκαετία του 1980.

Η κινεζική Cosco Shipping, μια κρατική εταιρεία, έχει αναλάβει τη διαχείριση του Λιμανιού του Πειραιά, το μεγαλύτερο της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αφού πλήρωσε 368 εκατομμύρια ευρώ για 67% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Η Cosco είναι αποφασισμένη να επενδύσει 150 εκατομμύρια ευρώ τον επόμενο χρόνο, για να βελτιώσει τις εγκαταστάσεις για τα κρουαζιερόπλοια, να αναβιώσει μια ζώνη επισκευών πλοίων και να επεκτείνει τις δυνατότητες για την κίνηση των containers, ενώ θα ακολουθήσουν άλλα 350 εκατομμύρια ευρώ μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Οι κινεζικές εταιρείες δείχνουν ενδιαφέρον για τον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας. Η China State Grid, σε συνεργασία με την ιταλική Terna, είχε την υψηλότερη προσφορά για ένα στρατηγικό μερίδιο 24% της ΑΔΜΙΕ, της διαχειρίστριας του ενεργειακού δικτύου της Ελλάδας.

Παρά τις ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικός προορισμός παραμένει ανεπαρκής. Έχει πέσει τρεις θέσης στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ευκολία του επιχειρείν για το 2016, όντας 61η ανάμεσα σε 190 χώρες, χαμηλότερα από όλους τους γείτονές της στα Βαλκάνια. Ήταν στην 141η θέση στην καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων και 133η στην τήρηση των συμβολαίων.

Εν δυνάμει επενδυτές διαμαρτύρονται για τη σωρεία γραφειοκρατίας που αφορά την εξασφάλιση αδειών και δικαιωμάτων από αρκετά διαφορετικά υπουργεία και τις επιπλέον χρονοβόρες αιτήσεις σε περιφερειακές και τοπικές αρχές.

Πολλά σχέδια χρειάζονται να περάσουν από μακροχρόνιες διαδικασίας σε διοικητικά δικαστήρια ύστερα από αντιρρήσεις τοπικών ομάδων συμφερόντων. Άλλα εμπόδια συμπεριλαμβάνουν την απουσία ενός σύγχρονου υποθηκοφυλακείου σε πολλές περιοχές της χώρας, προβλήματα ζωνοποίησης και ένα ασταθές φορολογικό καθεστώς.

«Για να δουλέψεις στην Ελλάδα χρειάζεσαι γεμάτα αποθέματα υπομονής» λέει ο Κρίστοφερ Ίγκλετον, επικεφαλής της Minoan Group, βρετανικής επιχείρησης ταξιδίων. «Το σημαντικό είναι να επιμένεις. Εάν συνεχίσεις να προχωράς, θα καταφέρεις να πετύχεις τον στόχο σου.»

Η Minoan, γνωστή προηγουμένως ως Loyalward, χρειάστηκε 25 χρόνια για να εξασφαλίσει άδειες για ένα σχέδιο πολυτελούς τουρισμού ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ στην Κρήτη. Ο πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος υπέγραψε προεδρική απόφαση τον Μάρτιο, επιτρέποντας στο σχέδιο να προχωρήσει. Ήταν η πρώτη ιδιωτική, ξένη επένδυση που έλαβε την έγκριση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι περιπέτειες της Eldorado Gold, της καναδικής εταιρείας εξόρυξης που έγινε στόχος σκληροπυρηνικών υπουργών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισαν το ερώτημα της πολιτικής παρέμβασης σε σχέδια ακόμη και αφότου αυτά είχαν εγκριθεί από τα ελληνικά δικαστήρια. Η Eldorado κέρδισε και στις 16 δικαστικές υποθέσεις σχετικά με την επένδυσή της ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ σε δύο σχέδια εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική.

Όμως η εταιρεία αναγκάστηκε να αναστείλει την ανάπτυξη του εγχειρήματος εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές τον περασμένο Ιανουάριο, όταν η τεχνική της έρευνα ανακλήθηκε από το υπουργείο Ενέργειας. Οι εργασίες συενχίστηκαν τον Ιούνιο, όταν μια ανανεωμένη τεχνική έρευνα εγκρίθηκε.

Η ανάδειξη σε πρόσφατο ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου του Γιώργου Σταθάκη, ενός μετριοπαθή του ΣΥΡΙΖΑ, σε υπουργείο Ενέργειας και Βιομηχανίας, αντικαθιστώντας έναν ακραίο αριστερό, έχει καθησυχάσει την Eldorado Gold. Ο Πολ Ράιτ, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, είπε πως καλωσορίζει «την εποικοδομητική συμμετοχή και τις ενέργειες» του υπουργού που επιβλέπει την επένδυση της Eldorado. «Αυτές οι αλλαγές είναι θετικές για όλες τις επενδύσεις στην Ελλάδα.»

Η Eldorado περιμένει να ξεκινήσει να παράγει χρυσό από τις Σκουριές μέχρι το 2019, περισσότερο από έναν χρόνο αργότερο απ’ότι είχε προγραμματιστεί. Όμως ο κ. Ράιτ προειδοποιεί πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να μπει η Ελλάδα στον χάρτη των διεθνών επενδυτών.

«Οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση, εάν θέλει να δει ουσιαστικές επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, θα πρέπει να δείξει πως αφαιρεί σταθερά τα εμπόδια στις επενδύσεις» λέει. «Είναι η εμφανής συνεχής δράση και όχι η πολιτική αυτή που θα πείσει τους επενδυτές.»       

Σχετικα αρθρα

Βρίσκεται στο χείλος της αναστροφής η μεταπολεμική ευημερία της Γερμανίας ;

admin

Η ασθένεια της μόνιμης ανεργίας στην Ευρώπη διαδίδεται

admin

Τα ευρωπαϊκά «ζόμπι» της λιτότητας

admin

Τα κόκκινα δάνεια στο τραπέζι της αξιολόγησης

admin

Η Γερμανία χρειάζεται λίγο από το δικό της φάρμακο

admin

Οι 10+1 ημερομηνίες στον χάρτη της επόμενης ημέρας για την Ελλάδα

admin

ΕΚΤ: Τελευταία σε ανάπτυξη και ιδιωτική κατανάλωση η Ελλάδα το 2017

admin

ΧΑ:Ανακωχή μέχρι νεωτέρας

admin

DW: Έπαιξε διπλό παιχνίδι η Μέρκελ στο προσφυγικό;

admin

“Εσείς, κ. Τσίπρα κάνατε μέσα σε 1,5 χρόνο 25.672 πλειστηριασμούς…”

admin

Πέφτει και η Σουηδία στον γκρεμό του λαϊκισμού; Όχι τόσο γρήγορα

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Στα €256,5 δισ. ο συνολικός κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων το 2018

admin

Νέες αποφάσεις για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

admin

Τι σημαίνει η εκλογική νίκη του Ντέιβιντ Κάμερον για την Ευρώπη

admin

Ιστορική ευκαιρία για επανένωση της Κύπρου το 2017

admin

Ο κόσμος δεν μπορεί να σταματήσει να δανείζεται δολάριο

admin

Οι εκλογές με τα μάτια των ξένων

admin

Γαλλία, Ιταλία και η αναβίωση παλαιών αντιπαλοτήτων

admin