Image default
Πρώτο Θέμα

Τι έχει να πει η ιστορία για την οικονομία που θα κληρονομήσει ο Τραμπ

donald trump debate2Η έρευνα υποδεικνύει πως παράγοντες εκτός του ελέγχου οποιουδήποτε προέδρου των ΗΠΑ, και όχι οι πολιτικές του, είναι αυτές που καθορίζουν την πορεία της οικονομίας.

Ωστόσο, με τους ψηφοφόρους, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα εξασφαλίσει μεγάλο μέρος των ευσήμων ή των κατηγοριών σε ό,τι αφορά τις επιδράσεις της ατζέντας του μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ακολουθούν έξι σχεδιαγράμματα που αναπαριστούν την οικονομία που ο Τραμπ – ο οποίος θέλει να εστιάσει στις «δουλειές, δουλειές, δουλειές» – θα κληρονομήσει από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και πώς συγκρίνεται με τα ιστορικά στάνταρ.

1 1

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν προχωρά με ανάπτυξη 1,7% για το έτος μέχρι το τρίτο τρίμηνο. Αυτός είναι χαμηλότερος ρυθμός από όσους αντιμετώπισαν οι περισσότερες προηγούμενες κυβερνήσεις, και έρχεται σε ένα περιβάλλον με χαμηλή παγκόσμια ζήτηση, γηρασμένη δημογραφία και χλιαρές εταιρικές επενδύσεις. Ο Τραμπ έχει πει πως σκοπεύει να πετύχει μέση ετήσια ανάπτυξη 3,5% με 4%, παρ’ ότι η πραγματική επέκταση του ΑΕΠ αναμένεται να έχει μέσο όρο μόλις 2,2% τον επόμενο χρόνο και 2,3% το 2018, σύμφωνα με οικονομολόγους.

2

Το μισθολόγιο εκτός του γεωργικού τομέα τον Νοέμβριο έφτασε στις 178.000, η τέταρτη χειρότερη κατάσταση ανάμεσα στους 10 προέδρους που συμπεριλαμβάνονται στην ανάλυση, παρ’ ότι παραμένει σημαντική βελτίωση από τις σχεδόν 770.000 θέσεις εργασίας που χάθηκαν κοντά στην ημέρα των εκλογών του 2008. Το ποσοστό ανεργίας 4,6% τον ίδιο μήνα θέτει τον Τραμπ σε καλύτερη κατάσταση από πέντε από τους έξι προηγούμενους προέδρους – με την εξαίρεση να είναι ο Τζορτζ Μπους, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές του 2000 όταν η ανεργία ήταν κάτω από το 4%.

3

Τα ωριαία εισοδήματα αυξήθηκαν τον Νοέμβριο κατά 2,4%, με χαμηλότερο ρυθμό από την αντίστοιχη αύξηση μισθών που καταγράφηκαν για κάθε έναν από τους προηγούμενους επτά προέδρους που εξετάζονται.

4

Η κατάσταση του βασικού πληθωρισμού πλησιάζει τον μεσοπρόθεσμο στόχο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στο 2%, μένοντας σε μεγάλο βαθμό ίδια σε σχέση με την κατάσταση που κληρονόμησαν οι πρόεδροι Ομπάμα, Μπους, και ακόμη και Μπιλ Κλίντον. Λεχθέντων αυτών, η Fed εστιάζει στον μετρούμενο πληθωρισμό, ο οποίος συμπεριλαμβάνει το ασταθές πετρέλαιο και τα τρόφιμα και είναι σήμερα χαμηλότερα, μόλις στο 1,4%.

5

Η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ έπεσε κατά 0,6% τον Νοέμβριο. Παρ’ ότι δεν είναι η συστολή 8,7% που χρειάστηκε να ξεπεράσει ο Ομπάμα, η ανατροπή αυτού του δείκτη θα είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του Τραμπ.

6

Ο Τραμπ θα λάβει επίσης καλύτερη κατάσταση σε ότι αφορά την αγορά ακινήτων, με περίπου 1,1 εκατομμύρια σπίτια να ξεκινούν να κατασκευάζονται αυτόν τον Νοέμβριο, έναντι των 652.000 όταν ο Ομπάμα εκλέχθηκε πρόεδρος στα τέλη του 2008. Κοιτάζοντας πίσω μέχρι το 1952 ωστόσο, αυτή είναι η δεύτερη χαμηλότερη ένδειξη Νοεμβρίου για οποιαδήποτε από τις εκλογικές χρονιές που εξετάζονται.

Παρ’ ότι η σημερινή οικονομία είναι μια ανάμεικτη συλλογή ιστορικών στάνταρ, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: ο Ομπάμα αφήνει στον Τραμπ μια οικονομία σε καλύτερη κατάσταση, σύμφωνα με όλα τα μέτρα, σε σχέση με αυτήν που παρέλαβε όταν εκλέχθηκε πρόεδρος το 2008, εν μέσω της χειρότερης πτώσης μετά τη Μεγάλη Ύφεση.

7

Σχετικα αρθρα

Συνωστισμός στις γαλλικές διόδους προς Μ. Βρετανία

admin

Tο ενεργειακό παιχνίδι δύναμης της Τουρκίας

admin

Η τύχη της Ελλάδας βρίσκεται στα χέρια του Τσίπρα

admin

Τα τρία σενάρια προ της σύγκρουσης

admin

Η επικείμενη σύγκρουση Σόιμπλε – Μακρόν και η διαίρεση της Ευρώπης

admin

O Macron κινδυνεύει να γίνει Hollande Νο 2

admin

Η Τράπεζα της Αγγλίας τυπώνει άλλες 100 δισ. στερλίνες για να αποφύγει τα χειρότερα

admin

Πώς το ΔΝΤ απογοήτευσε την Ελλάδα

admin

Μια καθοριστική στιγμή για τον έλληνα ηγέτη

admin

Τα “success stories” υπάρχουν ακόμα και μέσω οικονομικής κρίσης

admin

Stress Test: Οι επίσημες ανακοινώσεις των 4 τραπεζών

admin

FT: Η Ελλάδα ολοκλήρωσε το swap ομολόγων ύψους 30 δισ. -Ενα σημαντικό βήμα

admin

Οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις για την ευρωζώνη δε φτάνουν αρκετά μακριά

admin

Βόμβα από ΔΝΤ: Κούρεμα χρέους ή σκληρά μέτρα

admin

Κρυφές δημοσκοπήσεις ευρωπαίων για το Grexit

admin

Τι εξήγγειλε στην ομιλία του στην 84η ΔΕΘ ο κ.Κυρ. Μητσοτάκης

admin

ICAP: Σημαντική αύξηση της κερδοφορίας των ελληνικών επιχειρήσεων το 2016

admin

Ανάπτυξη με αστερίσκους στην Ελλάδα

admin