Image default
Πρώτο Θέμα

Τι έχει να πει η ιστορία για την οικονομία που θα κληρονομήσει ο Τραμπ

donald trump debate2Η έρευνα υποδεικνύει πως παράγοντες εκτός του ελέγχου οποιουδήποτε προέδρου των ΗΠΑ, και όχι οι πολιτικές του, είναι αυτές που καθορίζουν την πορεία της οικονομίας.

Ωστόσο, με τους ψηφοφόρους, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα εξασφαλίσει μεγάλο μέρος των ευσήμων ή των κατηγοριών σε ό,τι αφορά τις επιδράσεις της ατζέντας του μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ακολουθούν έξι σχεδιαγράμματα που αναπαριστούν την οικονομία που ο Τραμπ – ο οποίος θέλει να εστιάσει στις «δουλειές, δουλειές, δουλειές» – θα κληρονομήσει από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και πώς συγκρίνεται με τα ιστορικά στάνταρ.

1 1

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν προχωρά με ανάπτυξη 1,7% για το έτος μέχρι το τρίτο τρίμηνο. Αυτός είναι χαμηλότερος ρυθμός από όσους αντιμετώπισαν οι περισσότερες προηγούμενες κυβερνήσεις, και έρχεται σε ένα περιβάλλον με χαμηλή παγκόσμια ζήτηση, γηρασμένη δημογραφία και χλιαρές εταιρικές επενδύσεις. Ο Τραμπ έχει πει πως σκοπεύει να πετύχει μέση ετήσια ανάπτυξη 3,5% με 4%, παρ’ ότι η πραγματική επέκταση του ΑΕΠ αναμένεται να έχει μέσο όρο μόλις 2,2% τον επόμενο χρόνο και 2,3% το 2018, σύμφωνα με οικονομολόγους.

2

Το μισθολόγιο εκτός του γεωργικού τομέα τον Νοέμβριο έφτασε στις 178.000, η τέταρτη χειρότερη κατάσταση ανάμεσα στους 10 προέδρους που συμπεριλαμβάνονται στην ανάλυση, παρ’ ότι παραμένει σημαντική βελτίωση από τις σχεδόν 770.000 θέσεις εργασίας που χάθηκαν κοντά στην ημέρα των εκλογών του 2008. Το ποσοστό ανεργίας 4,6% τον ίδιο μήνα θέτει τον Τραμπ σε καλύτερη κατάσταση από πέντε από τους έξι προηγούμενους προέδρους – με την εξαίρεση να είναι ο Τζορτζ Μπους, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές του 2000 όταν η ανεργία ήταν κάτω από το 4%.

3

Τα ωριαία εισοδήματα αυξήθηκαν τον Νοέμβριο κατά 2,4%, με χαμηλότερο ρυθμό από την αντίστοιχη αύξηση μισθών που καταγράφηκαν για κάθε έναν από τους προηγούμενους επτά προέδρους που εξετάζονται.

4

Η κατάσταση του βασικού πληθωρισμού πλησιάζει τον μεσοπρόθεσμο στόχο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στο 2%, μένοντας σε μεγάλο βαθμό ίδια σε σχέση με την κατάσταση που κληρονόμησαν οι πρόεδροι Ομπάμα, Μπους, και ακόμη και Μπιλ Κλίντον. Λεχθέντων αυτών, η Fed εστιάζει στον μετρούμενο πληθωρισμό, ο οποίος συμπεριλαμβάνει το ασταθές πετρέλαιο και τα τρόφιμα και είναι σήμερα χαμηλότερα, μόλις στο 1,4%.

5

Η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ έπεσε κατά 0,6% τον Νοέμβριο. Παρ’ ότι δεν είναι η συστολή 8,7% που χρειάστηκε να ξεπεράσει ο Ομπάμα, η ανατροπή αυτού του δείκτη θα είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του Τραμπ.

6

Ο Τραμπ θα λάβει επίσης καλύτερη κατάσταση σε ότι αφορά την αγορά ακινήτων, με περίπου 1,1 εκατομμύρια σπίτια να ξεκινούν να κατασκευάζονται αυτόν τον Νοέμβριο, έναντι των 652.000 όταν ο Ομπάμα εκλέχθηκε πρόεδρος στα τέλη του 2008. Κοιτάζοντας πίσω μέχρι το 1952 ωστόσο, αυτή είναι η δεύτερη χαμηλότερη ένδειξη Νοεμβρίου για οποιαδήποτε από τις εκλογικές χρονιές που εξετάζονται.

Παρ’ ότι η σημερινή οικονομία είναι μια ανάμεικτη συλλογή ιστορικών στάνταρ, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: ο Ομπάμα αφήνει στον Τραμπ μια οικονομία σε καλύτερη κατάσταση, σύμφωνα με όλα τα μέτρα, σε σχέση με αυτήν που παρέλαβε όταν εκλέχθηκε πρόεδρος το 2008, εν μέσω της χειρότερης πτώσης μετά τη Μεγάλη Ύφεση.

7

Σχετικα αρθρα

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx (IV)

admin

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin

XA:Τεστ κοπώσεως

admin

Το παγκόσμιο ρίσκο μετά το εμβόλιο – O.Blanchard/Jean Pisani-Ferry

admin

Κίνα:Ανάκαμψη 18%(!) το πρώτο τρίμηνο

admin

ΕΕ εναντίον οργανωμένου εγκλήματος

admin

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ρωσίας

admin

Εξασφάλιση ισχυρότερης και δικαιότερης παγκόσμιας ανάκαμψης-M.A El Erian

admin

ΤτΕ: Αναγκαία η διατήρηση μετά την πανδημία των μέτρων επιλεκτικής οικονομικής στήριξης

admin

Alpha Bank: Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων – Η συγκυρία και η μεσοπρόθεσμη προοπτική

admin

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων

admin

ΧΑ:Προσοχή στο κενό

admin