Image default
Πρώτο Θέμα

Η ευρωζώνη βλέπει αύξηση τιμών καθώς η παραγωγή ανεβάζει ρυθμό

europe pmiΗ παραγωγή στην ευρωζώνη αυξήθηκε τον περασμένο μήνα με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Απρίλιο του 2011, σε μια ένδειξη πως η ανάκαμψη της ένωσης παραμένει άθικτη μπαίνοντας στο 2017.

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών αναρριχήθηκε στο 54,9 τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με πληροφορίες που εξέδωσε η IHS Markit τη Δευτέρα. Η ένδειξη συμφωνεί με την αρχική πρόβλεψη της 15ης Δεκεμβρίου και σημείωσε άνοδο από το 53,7 του Νοεμβρίου. Τα υψηλότερα κόστη εισαγωγών που προκαλεί το πιο αδύναμο ευρώ, σε συνδυασμό με τις αυξημένες τιμές των βασικών προϊόντων παγκοσμίως, οδήγησαν στον πιο έντονο πληθωρισμό για τον μέσο όρο των κοστών αγοράς σε περισσότερα από πεντέμισι χρόνια.

1

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει επεκτείνει το ενισχυτικό της πρόγραμμα μέχρι τουλάχιστον το τέλος του έτους, καθώς επιδιώκει να επιστρέψει την αύξηση των καταναλωτικών τιμών κοντά στον τόχο του μόλις κάτω από το 2%. Παρ’ ότι ο πληθωρισμός δείχνει έτοιμος να επιταχύνει τους επόμενους μήνες, οι αξιωματούχοι ανησυχούν πως οι βαισκές τιμές – με την εξαίρεση της ενέργειας και των τροφίμων – δεν έχουν δείξει ως τώρα μια πειστική ανοδική τάση.

«Οι κατασκευαστές της ευρωζώνης μπαίνουν στο 2017 με πιο σταθερό πάτημα, έχοντας κλείσει το 2016 με μια άνοδο στην παραγωγή» είπε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος επιχειρήσεων για την IHS Markit. «Οι πολιτικοί παράγοντες θα είναι διπλά ικανοποιημένοι βλέποντας τις βελτιωμένες προοπτικές του παραγωγικού τομέα να συνοδεύονται από ανοδικές πιέσεις στις τιμές.»

Οι ενδείξεις του δείκτη υπευθύνων προμηθειών ανέβηκαν και στις επτά χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, με την ανάπτυξη να είναι πιο ισχυρή στην Ολλανδία και την Αυστρία. Ο γερμανικός δείκτης βρισκόταν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, ο γαλλικός περισσότερων από πέντε ετών και τις Ισπανίας των τελευταίων 11 μηνών. Ο ρυθμός ανάπτυξης της Ιταλίας βελτιώθηκε, ενώ η συστολή στην Ελλάδα μειώθηκε.

Το ευρώ έπεσε μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τη Γερμανία και συνέχισε την πτώση ύστερα από την έκθεση για την ευρωζώνη. Το κοινό νόμισμα βρισκόταν στα 1,0480 δολάρια στις 10:12πμ στη Φρανκφούρτη.

Ο μέσος όρος του δείκτη υπευθύνων προμηθειών στην ευρωζώνη για το 2016 ήταν ο υψηλότερος από το 2010, σύμφωνα με την IHS Markit.

Σχετικα αρθρα

Η Fed στον «θαυμαστό καινούργιο κόσμο» του Τραμπ

admin

Bloomberg: Οι χειρότερες οικονομίες του κόσμου- 6η η Ελλάδα

admin

Η Fed δεν πρέπει να διευκολύνει τον Τραμπ

admin

Η Ιταλία στο χείλος του γκρεμού

admin

ΟΤΕ:Ο μάνατζερ κάνει την εταιρεία ή η εταιρία τον μάνατζερ;

admin

Οι έλληνες οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρώπη λόγω της κρίσης

admin

Θα ξεκινήσει η Ισπανία την αποσύνθεση της Ευρώπης ;

admin

Shutdown, Lockdown, Limit down…

admin

Ευκαιρίες και εμπόδια στα Σκόπια -9 Ελληνες επιχειρηματίες εξηγούν τι είδαν με τον Τσίπρα

admin

Γαλλία, Ιταλία και η αναβίωση παλαιών αντιπαλοτήτων

admin

Η καταστροφή στην Καταλονία μπορεί ακόμη να αποφευχθεί

admin

Η αλήθεια για την νέα ανάπτυξη

admin

Moody’s: Υψηλός ο κίνδυνος «ατυχημάτων» στην ελληνική οικονομία -Λόγω τραπεζών

admin

Οι λόγοι που οδηγούν την Τουρκία σε πρόωρες εκλογές

admin

Μετά από τρεις εβδομάδες κερδών, οι αγορές “έπεσαν” – παρά τη μείωση των επιτοκίων από τη FED

admin

Όλο το σχέδιο της ιταλικής κυβέρνησης για τη διάσωση των δύο τραπεζών

admin

Οι περιορισμοί της ΕΚΤ δυσκολεύουν την ελάττωση του QE

admin

Όλα τα μέτρα που ανακοινώνει αύριο η ΕΕ

admin