Image default
Πρώτο Θέμα

Η πτώση της στερλίνας μετά το Brexit φαίνεται μελοδραματική

brexit moneyΜία από τις πιο αισθητές συνέπειες του δημοψηφίσματος του Ηνωμένου Βασιλείου τον Ιούνιο για να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η άμεση κατάρρευση της αξίας της λίρας.

Ο συνδυασμός μιας τεράστιας πολιτικής αναστάτωσης – που οδήγησε στην παραίτηση ενός εθνικού ηγέτη – και της προοπτικής μιας πληγωμένης οικονομίας, οδήγησε τη στερλίνα χαμηλότερα στη συναλλαγματική αγορά αμέσως μετά το δημοψήφισμα. Έξι μήνες αργότερα, ωστόσο, οι λόγοι για την ύφεση του νομίσματος φαίνονται λιγότερο πειστική.

Το παρακάτω σχεδιάγραμμα δείχνει πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή η λίρα σε σχέση με τα επίπεδά της πριν από το δημοψήφισμα. Το ράλι από τον Οκτώβριο δεν έχει αποκαταστήσει μεγάλο μέρος των απωλειών. Το νόμισμα παραμένει σημαντικά χαμηλότερο. Όμως τουλάχιστον κάποιοι από τους λόγους για τους επενδυτές να στοιχηματίζουν σε πτώση της λίρας έχουν υποχωρήσει από τότε.

1 1

Ο εγχώριος πολιτικός κίνδυνος, για παράδειγμα, εξαφανίστηκε σχεδόν αμέσως. Αντί για μια επιζήμια μάχη για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος των Συντηρητικών μετά την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον, αναδείχθηκε σε πρωθυπουργό η Τερέζα Μέι, χωρίς καμία πρόκληση.

Παρ’ ότι η πολιτική των διαπραγματεύσεων ενός διαζυγίου από την ΕΕ δε θα είναι καθόλου ξεκάθαρη, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις εσωτερικών διαμαχών στο κόμμα των Συντηρητικών για την Ευρώπη, οι οποίες το έχουν βλάψει στο παρελθόν. Επιπλέον, παρ’ ότι η παραίτηση τη Δευτέρα του απεσταλμένου του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, Ιβάν Ρότζερς, σημαίνει την απώλεια μιας έμπειρης φωνής στις επικείμενες διαπραγματεύσεις, δίνει επίσης την ευκαιρία στη Μέι να εγκαθιδρύσει τον έλεγχό της, επιλέγοντας τον διπλωμάτη που θα αντικαταστήσει αυτόν που κληρονόμησε από τον Κάμερον. Την ίδια στιγμή, η στήριξη για την αντιπολίτευση και το κόμμα των Εργατικών βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από τρεις δεκαετίες. Έτσι, στο εσωτερικό τουλάχιστον, η πολιτική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται τόσο σταθερή όσο μπορεί να είναι.

Στο οικονομικό μέτωπο, οι καλές ειδήσεις συνεχίζουν να συσσωρεύονται, διαψεύδοντας αυτούς που περίμεναν τα χειρότερα μετά το δημοψήφισμα του Brexit. Στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα, για παράδειγμα, δείχνουν πως η παραγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τα μέσα του 2014 τον Δεκέμβριο, καθώς η πιο αδύναμη λίρα ενίσχυσε τις εξαγωγές και βοήθησε τη βιομηχανία να αποκαταστήσει την πτώση μετά το Brexit:

2

Επιπλέον, οι οικονομολόγοι που είχαν τηρήσει χαμηλές προσδοκίες για την επίδοση της οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο αυτού του έτους έχουν αρχίσει να ανεβάζουν τις προβλέψεις τους:

3

Σε συμφωνία με τις βελτιωμένες προοπτικές για την ανάπτυξη του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, οι οικονομολόγοι έχουν υποβαθμίσει τον κίνδυνο πτώσης της οικονομίας σε ύφεση μέσα σε έναν χρόνο σε 25%, περίπου το μισό από αυτό που φοβούνταν αμέσως μετά από το δημοψήφισμα του Brexit:

4

Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε πριν από την απόφαση του Brexit, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστήριξε πως η λίρα είχε υπερτιμηθεί κατά 5% με 20% το 2015, δεδομένου του μεγέθους του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της χώρας. Αναγνώρισε, ωστόσο, πως μέρος της υποτιθέμενες υπερτίμησης είχε εξαφανιστεί, καθώς η λίρα είχε πέσει κατά 7% μέχρι τον Απρίλιο του 2016, σε σχέση με τον μέσο όρο του 2015.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η απόφαση για την έξοδο από την ΕΕ έχει ρίξει σκιά πάνω από τις οικονομικές προοπτικές του Ηνωμένου Βασιλείου. Η ανάπτυξη θα είναι πιθανότατα πιο αργή απ’ ότι θα ήταν διαφορετικά. Η ανάπτυξη των μισθών θα παραμείνει αδύναμη. Και η προθεσμιακή αγορά δείχνει πως υπάρχει πιθανότητα περίπου 70% η Τράπεζα της Αγγλίας να αφήσει τα κόστη δανεισμού απαράλλακτα σε έναν χρόνο, περιορίζοντας την έκτακτη περικοπή της σε 0,25% τον Αύγουστο.

Συνεπώς, ναι, το Brexit θα είναι επώδυνο. Όμως η εξαιρετικά δυσοίωνη πρόγνωση που δημιούργησε τις οικονομικές συνθήκες για την αρχική βουτιά της στερλίνας έχει αντικατασταθεί από μια πιο ολοκληρωμένη ανάλυση. Εάν η μόνη πληροφορία που είχατε ήταν οι οικονομικές προοπτικές του Ηνωμένου Βασιλείου σήμερα σε σχέση με έναν χρόνο πριν, θα ήταν δύσκολο να μαντέψετε πως η λίρα ανταλλάσσεται 17% χαμηλότερα σε σχέση με το δολάριο και 13% χαμηλότερα σε σχέση με το ευρώ. Ίσως είναι καιρός το βρετανικό νόμισμα να ξεπεράσει την ύφεση του 2016 και να υιοθετήσει αυτό που όλοι λένε πως θα είναι ένα καλύτερο 2017.

Σχετικα αρθρα

Η Ευρώπη παίρνει τα “σκήπτρα” απο την Γερμανία στην παγκόσμια αγορά ομολόγων

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx (IV)

admin

Γερμανικός Τύπος: Το “πείραμα της Ρόδου” και το μεγάλο στοίχημα

admin

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin

XA:Τεστ κοπώσεως

admin

Το παγκόσμιο ρίσκο μετά το εμβόλιο – O.Blanchard/Jean Pisani-Ferry

admin

Κίνα:Ανάκαμψη 18%(!) το πρώτο τρίμηνο

admin

ΕΕ εναντίον οργανωμένου εγκλήματος

admin

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ρωσίας

admin

Εξασφάλιση ισχυρότερης και δικαιότερης παγκόσμιας ανάκαμψης-M.A El Erian

admin

ΤτΕ: Αναγκαία η διατήρηση μετά την πανδημία των μέτρων επιλεκτικής οικονομικής στήριξης

admin

Alpha Bank: Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων – Η συγκυρία και η μεσοπρόθεσμη προοπτική

admin