Image default
Πρώτο Θέμα

Η πτώση της στερλίνας μετά το Brexit φαίνεται μελοδραματική

brexit moneyΜία από τις πιο αισθητές συνέπειες του δημοψηφίσματος του Ηνωμένου Βασιλείου τον Ιούνιο για να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η άμεση κατάρρευση της αξίας της λίρας.

Ο συνδυασμός μιας τεράστιας πολιτικής αναστάτωσης – που οδήγησε στην παραίτηση ενός εθνικού ηγέτη – και της προοπτικής μιας πληγωμένης οικονομίας, οδήγησε τη στερλίνα χαμηλότερα στη συναλλαγματική αγορά αμέσως μετά το δημοψήφισμα. Έξι μήνες αργότερα, ωστόσο, οι λόγοι για την ύφεση του νομίσματος φαίνονται λιγότερο πειστική.

Το παρακάτω σχεδιάγραμμα δείχνει πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή η λίρα σε σχέση με τα επίπεδά της πριν από το δημοψήφισμα. Το ράλι από τον Οκτώβριο δεν έχει αποκαταστήσει μεγάλο μέρος των απωλειών. Το νόμισμα παραμένει σημαντικά χαμηλότερο. Όμως τουλάχιστον κάποιοι από τους λόγους για τους επενδυτές να στοιχηματίζουν σε πτώση της λίρας έχουν υποχωρήσει από τότε.

1 1

Ο εγχώριος πολιτικός κίνδυνος, για παράδειγμα, εξαφανίστηκε σχεδόν αμέσως. Αντί για μια επιζήμια μάχη για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος των Συντηρητικών μετά την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον, αναδείχθηκε σε πρωθυπουργό η Τερέζα Μέι, χωρίς καμία πρόκληση.

Παρ’ ότι η πολιτική των διαπραγματεύσεων ενός διαζυγίου από την ΕΕ δε θα είναι καθόλου ξεκάθαρη, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις εσωτερικών διαμαχών στο κόμμα των Συντηρητικών για την Ευρώπη, οι οποίες το έχουν βλάψει στο παρελθόν. Επιπλέον, παρ’ ότι η παραίτηση τη Δευτέρα του απεσταλμένου του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, Ιβάν Ρότζερς, σημαίνει την απώλεια μιας έμπειρης φωνής στις επικείμενες διαπραγματεύσεις, δίνει επίσης την ευκαιρία στη Μέι να εγκαθιδρύσει τον έλεγχό της, επιλέγοντας τον διπλωμάτη που θα αντικαταστήσει αυτόν που κληρονόμησε από τον Κάμερον. Την ίδια στιγμή, η στήριξη για την αντιπολίτευση και το κόμμα των Εργατικών βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από τρεις δεκαετίες. Έτσι, στο εσωτερικό τουλάχιστον, η πολιτική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται τόσο σταθερή όσο μπορεί να είναι.

Στο οικονομικό μέτωπο, οι καλές ειδήσεις συνεχίζουν να συσσωρεύονται, διαψεύδοντας αυτούς που περίμεναν τα χειρότερα μετά το δημοψήφισμα του Brexit. Στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα, για παράδειγμα, δείχνουν πως η παραγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τα μέσα του 2014 τον Δεκέμβριο, καθώς η πιο αδύναμη λίρα ενίσχυσε τις εξαγωγές και βοήθησε τη βιομηχανία να αποκαταστήσει την πτώση μετά το Brexit:

2

Επιπλέον, οι οικονομολόγοι που είχαν τηρήσει χαμηλές προσδοκίες για την επίδοση της οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο αυτού του έτους έχουν αρχίσει να ανεβάζουν τις προβλέψεις τους:

3

Σε συμφωνία με τις βελτιωμένες προοπτικές για την ανάπτυξη του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, οι οικονομολόγοι έχουν υποβαθμίσει τον κίνδυνο πτώσης της οικονομίας σε ύφεση μέσα σε έναν χρόνο σε 25%, περίπου το μισό από αυτό που φοβούνταν αμέσως μετά από το δημοψήφισμα του Brexit:

4

Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε πριν από την απόφαση του Brexit, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστήριξε πως η λίρα είχε υπερτιμηθεί κατά 5% με 20% το 2015, δεδομένου του μεγέθους του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της χώρας. Αναγνώρισε, ωστόσο, πως μέρος της υποτιθέμενες υπερτίμησης είχε εξαφανιστεί, καθώς η λίρα είχε πέσει κατά 7% μέχρι τον Απρίλιο του 2016, σε σχέση με τον μέσο όρο του 2015.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η απόφαση για την έξοδο από την ΕΕ έχει ρίξει σκιά πάνω από τις οικονομικές προοπτικές του Ηνωμένου Βασιλείου. Η ανάπτυξη θα είναι πιθανότατα πιο αργή απ’ ότι θα ήταν διαφορετικά. Η ανάπτυξη των μισθών θα παραμείνει αδύναμη. Και η προθεσμιακή αγορά δείχνει πως υπάρχει πιθανότητα περίπου 70% η Τράπεζα της Αγγλίας να αφήσει τα κόστη δανεισμού απαράλλακτα σε έναν χρόνο, περιορίζοντας την έκτακτη περικοπή της σε 0,25% τον Αύγουστο.

Συνεπώς, ναι, το Brexit θα είναι επώδυνο. Όμως η εξαιρετικά δυσοίωνη πρόγνωση που δημιούργησε τις οικονομικές συνθήκες για την αρχική βουτιά της στερλίνας έχει αντικατασταθεί από μια πιο ολοκληρωμένη ανάλυση. Εάν η μόνη πληροφορία που είχατε ήταν οι οικονομικές προοπτικές του Ηνωμένου Βασιλείου σήμερα σε σχέση με έναν χρόνο πριν, θα ήταν δύσκολο να μαντέψετε πως η λίρα ανταλλάσσεται 17% χαμηλότερα σε σχέση με το δολάριο και 13% χαμηλότερα σε σχέση με το ευρώ. Ίσως είναι καιρός το βρετανικό νόμισμα να ξεπεράσει την ύφεση του 2016 και να υιοθετήσει αυτό που όλοι λένε πως θα είναι ένα καλύτερο 2017.

Σχετικα αρθρα

Η αποσύνθεση της Ευρώπης

admin

Σκάνδαλο Λάτση-Ελληνικού: Ώρα μηδέν !

admin

Ο φθόνος του Brexit της Ευρώπης

admin

Folli Follie: Η τρύπα των 2 δισ. και… άλλα πολλά ερωτήματα!

admin

Οι περικοπές των δαπανών δεν βοηθούν την ανάπτυξη

admin

Οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν σε περίπτωση άτακτου Brexit

admin

Η Γερμανία είναι έτοιμη να ηγηθεί της Ευρώπης

admin

Τι προκαλεί το Brexit στην Ευρώπη

admin

Διαμάχη για τον αγωγό South Stream

admin

Η αμερικανική αξία και οι ευρωπαϊκές αξίες

admin

Αυτό που θέλει η Γερμανία δεν είναι αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη

admin

Το ελληνικό brand name σε ύφεση

admin

O Draghi και η τελευταία προειδοποίηση…

admin

Το SSM… ξανάρχεται σε Alpha και ΕΤΕ

admin

Οι ΗΠΑ, η Τουρκία και ο Γκιουλέν

admin

Alpha Bank: Πού οφείλεται το χαμηλό ποσοστό απορρόφησης των πτυχιούχων από την αγορά εργασίας

admin

Το αλαλούμ με τον ΕΝΦΙΑ και το «άδειασμα» της Σαββαΐδου

admin

Απόλυτα διασφαλισμένες οι ελληνικές τράπεζες

admin