Image default
Πρώτο Θέμα

Ξεκινά η πιο ασταθής χρονιά μετά τον Β’ ΠΠ…

le pen trump putinΗ μονομέρεια των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, η αυξανόμενη αυτοπεποίθηση της Κίνας και η αποδυναμωμένη γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, βοηθούν το 2017 να γίνει η «πιο ασταθής» χρονιά για το πολιτικό ρίσκο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με την Eurasia Group.

«Το 2017 μπαίνουμε σε μια περίοδο γεωπολιτικής ύφεσης» ανέφερε στις εκτιμήσεις της η εταιρεία με έδρα στη Νέα Υόρκη. Ένας διεθνής πόλεμος ή «η κατάρρευση βασικών θεσμών κεντρικής κυβέρνησης» δεν είναι αναπόφευκτος, παρ’ ότι «μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι πλέον αδιανόητη».

Με την άνοδο του Τραμπ στην προεδρία με μια πλατφόρμα υπέρ του «πρώτα η Αμερική», η παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να βασιστεί στις ΗΠΑ για ασφάλεια πλέον, σύμφωνα με την Eurasia, η οποία προσφέρει συμβουλές σε επενδυτές σχετικά με τους πολιτικούς κινδύνους. Τα δείγματα του Τραμπ για επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία, σκεπτικισμό απέναντι στη συμμαχία του ΝΑΤΟ και τη σύνδεσή του με ευρωπαϊκά αντικαθεστωτικά κόμματα όπως το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία, θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν την κύρια μεταπολεμική συμμαχία που προστατεύει την παγκόσμια τάξη, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη. 

Η προειδοποίηση αποτελεί υπενθύμιση ενός εύρους απειλών για τη σταθερότητα το 2017, από τις εκλογές σε Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία και την προγραμματισμένη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέχρι τη μεταβίβαση της προεδρίας στις ΗΠΑ, τα προβλήματα στα αναδυόμενα έθνη όπως η Βραζιλία και την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη.

Στην Κίνα, μια αναμενόμενη μεταβίβαση ηγεσίας κάνει πιο πιθανό ο πρόεδρος Σι Τσινπίνγκ «να είναι πιο πρόθυμος από ποτέ να απαντήσει με πυγμή σε προκλήσεις εξωτερικής πολιτικής», πιθανώς οδηγώντας σε κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, σύμφωνα με την Eurasia. Για να διατηρήσει την εσωτερική σταθερότητα, ο Σι μπορεί να «αντιδράσει υπερβολικά» σε οποιαδήποτε ένδειξη οικονομικής αναταραχής, οδηγώντας στον κίνδυνο νέας φούσκας περιουσιακών στοιχείων ή σε κεφαλαιακούς ελέγχους, επισημαίνει η Eurasia.

Η Μέρκελ, η οποία ελπίζει σε επανεκλογή το ερχόμενο φθινόπωρο, αντιμετωπίζει πιθανές διενέξεις για το Brexit, την αυξανόμενη κρίση χρέους της Ελλάδας και τον «ολοένα πιο απολυταρχικό» τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που απειλεί τη συμφωνία για τους πρόσφυγες ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία. Οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία τον Απρίλιο μπορεί να αναδείξουν το Εθνικό Μέτωπο στην εξουσία, σύμφωνα με την Eurasia.

«Παρά το πόσο λάθος αποδείχθηκαν οι δημοσκοπήσεις στις πρόσφατες μεγάλες εκλογικές αναμετρήσεις σε όλον τον ανεπτυγμένο κόσμο, η Μέρκελ θα κερδίσει την τέταρτη συνεχή θητεία» ανέφερε η έκθεση. «Όμως η ανάγκη να καθησυχάσει τους εγχώριους επικριτές θα την αφήσει αποδυναμωμένη φέτος, επηρεάζοντας την ποιότητα της ηγεσίας της τόσο στο εσωτερικό όσο και στην ΕΕ.»

Άλλοι κίνδυνοι που επικαλείται η Eurasia συμπεριλαμβάνουν:

·         Την έλλειψη οικονομικών μεταρρυθμίσεων, με μόνο την Κίνα σε «θετική πορεία» ανάμεσα σε 14 μεγάλα έθνη, και με την Ιταλία, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία, τη Νότια Αφρική, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο σε πτώση.

·         Κατηγορίες πολιτικών κατά των κεντρικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, για τα οικονομικά δεινά. Αυτού του είδους οι επιθέσεις σηματοδοτούν «έναν κίνδυνο για τις παγκόσμιες αγορές το 2017 απειλώντας να ανατρέψουν τον ρόλο των κεντρικών τραπεζών ως τεχνοκρατικοί θεσμού που παρέχουν χρηματοπιστωτική και οικονομική σταθερότητα».

·         Ένα «κυνήγι μαγισσών» ενάντια σε τμήματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, ακόμη αυστηρότερο έλεγχο επί της κυβέρνησης και του Τύπου από τον Ερντογάν, και πίεση στην τουρκική κεντρική τράπεζα να διατηρήσει χαμηλά επιτόκια και να βασιστεί όλο και περισσότερο σε δημοσιονομική ενίσχυση για να αντισταθμίσει την επιβράδυνση της ανάπτυξης.

·         Το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, το οποίο μπορεί να διαχειριστεί 20 πυρηνικά όπλα, σε συνδυασμό με τεχνολογικές εξελίξεις που μπορούν να επιτρέψουν επιθέσεις στη δυτική ακτή των ΗΠΑ στο μέλλον.   

Σχετικα αρθρα

Με το… πιστόλι στον κρόταφο η ελληνική κυβέρνηση

admin

Μήνας εξελίξεων ο Μάρτιος για την ελληνική οικονομία

admin

Ιησούν ή Βαραβάν;

admin

ΙΟΒΕ: Επιδεινώθηκε το κλίμα στη βιομηχανία το Νοέμβριο

admin

Η Τρόικα, η δραχμή και το ευρώ (Ι)

admin

Η προετοιμασία για την επόμενη κρίση πρέπει να ξεκινήσει τώρα

admin

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις απαιτούν σαφήνεια για το Brexit

admin

Πώς φτάσαμε από το Καστελόριζο στο τέλος των μνημονίων

admin

Διχασμένη η ΕΚΤ για το τέλος του QE

admin

Τι πήρε και τι έχασε η Ελλάδα στο Eurogroup

admin

Η Ελλάδα θέλει να εκμεταλλευτεί την επενδυτική έκρηξη για να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες

admin

Νέα παρέμβαση του ΔΝΤ για την Ελλάδα

admin

HSBC:Κίνδυνος νέας κρίσης χρέους από την συμφωνία του Eurogroup

admin

ΕΕ-Κίνα: Το Πεκίνο και οι Βρυξέλλες επιδιώκουν προσέγγιση

admin

Τέλος ο Ματέο Ρέντσι

admin

Κλοιός επιτήρησης από ΔΝΤ, αγορές και οίκους αξιολόγησης!

admin

Mειωμένες οι τραπεζικές καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών τον Οκτώβριο

admin

«Δεν μας χωρίζουν μίλια, μας χωρίζουν μέτρα»

admin