Image default
Πρώτο Θέμα

Οι τράπεζες σπεύδουν στην αγορά ομολόγων πριν από την άνοδο των επιτοκίων

investment banksΟι τράπεζες έχουν κατακλύσει την αγορά με νέο χρέος τις πρώτες ημέρες του νέου έτους, προκαλώντας έναν πρωτοφανή ρυθμό πωλήσεων ομολόγων καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να κλειδώσουν τα κόστη δανεισμού προτού τα επιτόκια ανέβουν περισσότερο.

Οι πωλήσεις έγιναν αποδεκτές με άφθονη επενδυτική όρεξη πριν από τη σεζόν των αποτελεσμάτων του τέταρτου τριμήνου, όπου η πλειοψηφία των αμερικανικών τραπεζών αναμένονται να επιδείξουν βελτιωμένη κερδοφορία.

Οι τράπεζες έχουν πουλήσει 42 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 73 δισεκατομμύρια εταιρικού χρέους που έχει εκδοθεί ως τώρα φέτος, συμπεριλαμβανομένης μιας προσφοράς 5,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Citigroup, 5 δισεκατομμυρίων από τη Barclays, και 4 δισεκατομμυρίων από τη Credit Suisse, σύμφωνα με τη Dealogic. Η έκδοση έχει ενισχύσει τη συνολική δραστηριότητα στο ξεκίνημα του νέου έτους, με δύο από τις 20 πιο πολυάσχολες ημέρες συναλλαγών στα εταιρικά ομόλογα που έχουν καταγραφεί να είναι τις τρεις πρώτες συνεδριάσεις του 2017.

Η άνοδος στον όγκο των συναλλαγών έχει αντικατοπτρίσει μια ευρύτερη επανεξισορρόπηση της αγοράς μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο και την αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, καθώς οι επενδυτές περιμένουν ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη, χαλαρότερο ρυθμιστικό καθεστώς και υψηλότερο πληθωρισμό.

1

Αυτές οι προσδοκίες έχουν ευνοήσει τις τραπεζικές μετοχές, με τους τίτλους της Bank of America και της Goldman Sachs να ανεβαίνουν περισσότερο από 30%, και της Morgan Stanley και της JPMorgan να ανεβαίνουν περισσότερο από 20% μετά τις εκλογές.

Οι μεγαλύτεροι όγκοι συναλλαγών στα ομόλογα έχουν ενισχύσει τις εργασίες σταθερού εισοδήματος σε ολόκληρη τη Wall Street, ενώ τα υψηλότερα επιτόκια αναμένεται να ανεβάσουν τα περιθώρια των κερδών των τραπεζών από τα δάνεια προς καταναλωτές και επιχειρήσεις.

«Οι προσδοκίες γύρω από τις δημοσιονομικές δαπάνες και τη ζήτηση δανείων, τους χαμηλότερους φόρους και τις ηπιότερες ρυθμίσεις, έχουν συνδυαστεί με μια πραγματική θεμελιώδη βελτίωση και κινούν τον χώρο» είπε ο Τζον Μόραν, τραπεζικός αναλυτής της Macquarie.

2

Ο Τζέισον Γκόλντμπεργκ, αναλυτής της Barclays, προσέθεσε πως τα έσοδα από τις συναλλαγές για πέντε μεγάλες επενδυτικές τράπεζες – JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Bank of America, Morgan Stanley και Citi – πιθανότατα θα αυξηθούν για ρπώτη φορά σε τέσσερα χρόνια το 2016. Επιπλέον, προβλέπει το σύνολο των εσόδων των επενδυτικών τραπεζών για αυτήν την ομάδα να ξεπεράσει το πολυετές ετήσιο μέσο όρο των 102-104 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2017.

Η JPMorgan και η Wells Fargo βρίσκονται ανάμεσα στις εταιρείες που θα εκκινήσουν τη σεζόν των αποτελεσμάτων, με τις εκθέσεις τους να αναμένονται πριν από το άνοιγμα της Παρασκευής.

Οι επενδυτές έχουν δείξει ένα ισχυρό ενδιαφέρον για τις πωλήσεις νέου χρέους, όπου έχουν επικρατήσει οι ευρωπαϊκές τράπεζες που προσπαθούν να συγκεντρώσουν πόρους για να πιάσουν τις ρυθμιστικές απαιτήσεις.

«Η επίδοση των νέων εκδόσεων έχει υπάρξει δυνατή και οι επιπτώσεις των spreads στη δευτερεύουσα αγορά έχουν περιοριστεί» είπε ο Χανς Μίκελσεν, αναλυτής στρατηγικής για τη Bank of America Merrill Lynch. «Αυτό δείχνει πως η αγορά είναι έτοιμη να απορροφήσει αυξημένα ποσά εκδόσεων.»

3

Σχετικα αρθρα

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx (II)

admin

XA:Με τράπεζες κόντρα στην παράδοση

admin

Ο Powell “ανεβάζει” τα ομόλογα και “ρίχνει” τις μετοχές

admin

Bloomberg: Η ΕΕ βρίσκεται μήνες μακριά από την υιοθέτηση του διαβατηρίου εμβολιασμού

admin

XA: ‘Eσπασε το ανοδικό “σερί”

admin

Βρισκόμαστε εν όψει του τέλους της πανδημίας;

admin

Γερμανικός Τύπος: Η Τουρκία τυπώνει φρέσκο χρήμα

admin

Η πανδημική κρίση φέρνει «κόφτη» και στις αυξήσεις μισθών παγκοσμίως

admin

Γιατί το δολάριο είναι ισχυρότερο απ’ όσο μοιάζει

admin

Απολογισμός ΥΠΟΙΚ: Ένα έτος παρεμβάσεων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx

admin

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin