Image default
Πρώτο Θέμα

Η ευρωζώνη ετοιμάζεται για ισχυρότερη ανάπτυξη

europe sculpture.gi.topΣτην ευρωζώνη φαίνεται να έχει τεθεί η πορεία για την ενίσχυση της οικονομικής ορμής.

Η ανεργία στη 19εθνή περιοχή παρέμεινε στο χαμηλότερο επίπεδό της σε επτά χρόνια τον Νοέμβριο, καθώς η Γερμανία παρουσίασε μια δεύτερη συνεχόμενη αύξηση στη βιομηχανική παραγωγή και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γαλλία βελτιώθηκε. Τα στοιχεία ακολουθούν έρευνα για τις υπεύθυνες προμήθειες της περασμένης εβδομάδας, η οποία έδειξε πως η οικονομία αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2011 στο τέλος του περασμένου έτους.

1

Ύστερα από μήνες απογοητευτικών αποτελεσμάτων, αυξάνονται οι ενδείξεις πως η ευρωζώνη ξεκινάει επιτέλους αυτό που ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι αποκαλεί «ήπια αλλά σταθερή ανάκαμψη». Η ανεργία βρίσκεται σε σταθερή κάθοδο, ενώ η αύξηση της οικονομικής εμπιστοσύνης ως τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τουλάχιστον πέντε ετών σηματοδοτεί πως επιχειρήσεις και νοικοκυριά περιμένουν την ανάκαμψη να συνεχιστεί σε μια χρονιά πολιτικής αβεβαιότητας.

«Δεν προκαλεί εντύπωση που η εμπιστοσύνη των καταναλωτών ανθεί, καθώς σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι ξέφυγαν από την ανεργία στην ευρωζώνη τον περασμένο χρόνο» είπε ο Μπερτ Κόλιν, ανώτερος οικονομολόγος για την ευρωζώνη στην ING Bank στο Άμστερνταμ. «Καθώς οι επιχειρήσεις δείχνουν πως οι προσλήψεις θα παραμείνουν ισχυρές τους επόμενους μήνες, φαίνεται πιθανό η ανάπτυξη της εργασίας να συνεχίσει να προσφέρει ευνοϊκούς ανέμους για την οικονομική ανάκαμψη.»

Η ανεργία στην ευρωζώνη έμεινε στο 9,8% τον Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε το στατιστικό γραφείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα. Το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στην περιοχή – 4,1% – καταγράφηκε στη Γερμανία, ενώ η ανεργία στην Ισπανία ήταν 19,2%. Στην Ελλάδα, 23,1% ήταν χωρίς δουλειά τον Σεπτέμβριο, τον τελευταίο μήνα για τον οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Παρά αυτές τις μεγάλες διαφορές, το ποσοστό της ανεργίας στην περιοχή έχει ανακτήσει περίπου το μισό από την αύξηση που είδε από το ξεκίνημα της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008, σύμφωνα με τον Μάρκο Πρωτόπαπα, οικονομολόγο της JP Morgan Securities στο Λονδίνο.

«Κοιτάζοντας μπροστά, οι σχετικές έρευνες μέχρι τον Δεκέμβριο υποδεικνύουν περαιτέρω άνοδο στην αγορά εργασίας, η οποία έχει συνταχθεί με την ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του 2016» ανέφερε σε σημείωμά του.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει καλέσει επανειλημμένα τις κυβερνήσεις να υλοποιήσουν μεταρρυθμίσεις που θα μειώσουν τη δομική ανεργία και θα βελτιώσουν τις προοπτικές της ανάπτυξης – μια έκκληση που απηύθυνε και τον περασμένο μήνα, όταν οι πολιτικοί παράγοντες παρέτειναν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι το τέλος του 2017. Όμως με τα κυβερνώντα κόμματα σε Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία να προσπαθούν να αποκρούσουν τις απειλές των λαϊκιστικών κινημάτων καθώς ετοιμάζονται για γενικές εκλογές τους επόμενους μήνες, οι ενέργειες μπορεί να είναι περιορισμένες.

«Το ποσοστό ανεργίας θα πρέπει να συνεχίσει να μειώνεται τους επόμενους μήνες» είπε ο Χόλγκερ Σάντε, επικεφαλής ευρωπαϊκής ανάλυσης της Nordea Markets στην Κοπεγχάγη. Οι δείκτες κλίματος «φαίνονται αρκετά καλοί και εάν δεν μπει η πολιτική στον δρόμο της, οι πιθανότητες για την αγορά εργασίας δεν είναι καθόλου κακές».

Στην Ιταλία, η ανεργία αυξήθηκε αναπάντεχα σε υψηλά 17 μηνών στο 11,9% τον Νοέμβριο, τον μήνα όπου το δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση του συντάγματος ανέτρεψε την κυβέρνηση.

Η γαλλική οικονομία ενισχύεται. Ο δείκτης βιομηχανικής εμπιστοσύνης της Τράπεζας της Γαλλίας αυξήθηκε κατά μία μονάδα, ως το 102, τον Δεκέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2011. Η ένδειξη υποδεικνύει πως η γαλλική οικονομία επεκτάθηκε κατά 0,4% στο τέταρτο τρίμηνο, περισσότερο από το 0,2% των προηγούμενων τριών μηνών, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα.

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,4% από τον Οκτώβριο, όπου ανέβηκε κατά ένα αναθεωρημένο 0,5%, ανέφερε το υπουργείο Οικονομίας στο Βερολίνο τη Δευτέρα. Ξεχωριστή έκθεση από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία έδειξε αύξηση των εξαγωγών κατά 3,9% τον Νοέμβριο, με τις εισαγωγές να αυξάνονται κατά 3,5%.

«Η Γερμανία τα πηγαίνει καλά – η οικονομία αναπτύσσεται αρκετά γρήγορα για να ωθήσει την απασχόληση και αρκετά αργά για να αποφύγει πληθωριστικές εντάσεις» είπε ο Αντρέας Σούρλε, οικονομολόγος της Dekabank στη Φρανκφούρτη. «Εάν δεν υπήρχε ο υπόλοιπος κόσμος, θα ήταν μια εξαιρετική θέση.»  

Σχετικα αρθρα

Οι Έλληνες προτιμούν να δανείζουν σε επιχειρήσεις παρά στο κράτος

admin

XA: Ελεύθερη πτώση 10,61%, στον Ιούλιο του 2016 «γύρισε» η αγορά

admin

Η ευρωπαϊκή κρίση του κράτους δικαίου

admin

Το… μετέωρο βήμα του Κουβέλη

admin

Σοκ για 2,5 εκατ. συνταξιούχους: Αναδρομική μείωση συντάξεων από τον Ιούλιο

admin

Το δράμα του χρέους στην Ιταλία επιδεινώνεται

admin

Το μεγάλο (;) «μπάμ» της Apple στην αγορά περιεχομένου

admin

Οι ΗΠΑ αγνοούν τις προειδοποιήσεις

admin

La Tribune: Οι Βρυξέλλες δεν απαιτούν από την Ελλάδα να κόψει τις συντάξεις

admin

Οι αγορές πρέπει να περιμένουν περισσότερη μεταβλητότητα

admin

Ο γεωπολιτικός αντίκτυπος του φθηνού πετρελαίου

admin

Μια νέα τραπεζική κρίση;

admin

Η μάχη της Ευρώπης σε τέσσερα μέτωπα

admin

Οδηγίες για αιτήματα επιχειρήσεων κατά προτεραιότητα

admin

Τουρκικές λίρες αντί ευρώ;

admin

Αχνές κόκκινες γραμμές και… αγκάθια στο Παρίσι

admin

Μέσα στον Δεκέμβριο θα κλείσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα…

admin

Η αντιλαϊκιστική εξαίρεση της Γερμανίας

admin