Image default
Πρώτο Θέμα

Νέες αλλαγες στο ασφαλιστικό ζηταει το ΔΝΤ

IMF WashintonTο χάσμα ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), όσον αφορά τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, δεν έχει γεφυρωθεί.

Από τη μια πλευρά, το Ταμείο υποστηρίζει πως ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% που έχει συμφωνήσει η ελληνική πλευρά με τους Ευρωπαίους εταίρους δεν θα είναι εφικτός και ζητάει –ώστε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα– από την Αθήνα να λάβει μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος (2019-2020) που θα εξασφαλίζουν το υψηλό πλεόνασμα που ζητούν οι Ευρωπαίοι εταίροι και τα μέτρα αυτά ξεκαθαρίζει ότι δεν θα μπορούσαν να είναι ο δημοσιονομικός «κόφτης», καθώς οι οριζόντιες περικοπές είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές για την οικονομία.

Το Ταμείο, όμως, ανεβάζει ακόμα πιο πολύ τον πήχυ και τονίζει ότι για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα για μείωση του αφορολόγητου αλλά και να γίνει περαιτέρω μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό.

Την περασμένη εβδομάδα η εκπρόσωπος της Ε.Ε. είχε υποστηρίξει ότι η Κομισιόν παραμένει δεσμευμένη στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ωστόσο αυτό δεν εξαρτάται μόνο από τις Βρυξέλλες, αλλά από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Μολονότι ο σκοπός των συναντήσεων είναι να επιτευχθεί η ταχύτερη δυνατή επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, οι δύο συνομιλητές του κ. Τσακαλώτου είναι από όλα τα μέλη του Εurogroup οι πιο φιλικά διακείμενοι στην ελληνική κυβέρνηση, οπότε δεν είναι σίγουρο τι αποτέλεσμα μπορεί να αποφέρουν οι παραπάνω επαφές. «Δεν έχουμε κάποια νέα εξέλιξη, ισχύουν αυτά που είχαμε πει την προηγούμενη βδομάδα», ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν κ. Μαργαρίτης Σχοινάς απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα.

Εuroworking Group

Την Πέμπτη, όταν και ο κ. Τσακαλώτος θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, θα συνεδριάσει το Εuroworking group. Εκεί οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και να τεθούν οι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν ώστε να συνεχιστούν οι συζητήσεις, καθώς ο σκοπός είναι να έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος, η οποία θα μπορεί να παρουσιαστεί στο Εurogroup, που είναι προγραμματισμένο για τις 26 Ιανουαρίου.

Ομως, καθώς ο χρόνος πιέζει και οι διαπραγματεύσεις έχουν ουσιαστικά παγώσει από τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν και έφυγαν οι εκπρόσωποι των θεσμών από την Αθήνα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι θα είναι σχεδόν αδύνατον να υπάρχει συμφωνία για ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι το τέλος του μήνα και το προσεχές Eurogroup, καθώς η απόσταση που χωρίζει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς με το ΔΝΤ αλλά και την ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς στο σύνολό τους είναι μεγάλη.

Σχετικα αρθρα

Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει «μαύρο κουτί» για τους παγιδευμένους μετανάστες

admin

Η ΕΕ κάνει «μεγάλο λάθος» με τη συμφωνία με την Τουρκία

admin

Μήνυμα στην Αθήνα να τρέξει τις μεταρρυθμίσεις για να πάρει τη δόση

admin

Bloomberg: Όλες οι χώρες να ξεχάσουν τη «γρήγορη ανάκαμψη»

admin

Θα διασχίσει η Ιταλία τον ανελεύθερο Ρουβίκωνα;

admin

Η Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης είναι η πιο σημαντική του κόσμου

admin

Επικεφαλής οικονομολόγος ΕΚΤ: Η ανάκαμψη θα είναι πιο αργή από όσο νομίζουμε

admin

Η εμμονή της ΕΚΤ για αποπληθωρισμό

admin

Πώς μπορεί η Ευρώπη να λύσει επιτέλους το ελληνικό πρόβλημα χρέους

admin

Δύσκολα Χριστούγεννα για τους μισούς Ελληνες -Τι δείχνει έρευνα του ΠΑΜΑΚ

admin

Airbnb: Σε πτώση οι κρατήσεις και οι τιμές στην Αθήνα το 2019

admin

Το ΔΝΤ και η Ευρώπη σε νέες περιπέτειες…

admin

Stress Test: Οι επίσημες ανακοινώσεις των 4 τραπεζών

admin

Πως στρώνεται το χαλί για τη νέα αναδιάρθρωση του χρέους

admin

10 χρόνια κρίσης στην ΕΕ: Τι πρέπει να αλλάξει

admin

Η ηθική εξουσία της Μέρκελ θέτει την κατεύθυνση της Ευρώπης

admin

H αντεπίθεση των Ρώσων

admin

DW: Εντατικές διαβουλεύσεις για μια συνολική συμφωνία

admin