Image default
Πρώτο Θέμα

Μακρόν: Μπορεί να μην υπάρχει ευρώ σε δέκα χρόνια

emmanuel macronΤο ευρώ μπορεί να μην υπάρχει σε δέκα χρόνια εάν το Παρίσι και το Βερολίνο δεν καταφέρουν να ενισχύσουν την ένωση του κοινού νομίσματος, είπε την Τρίτη ο υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία Εμανουέλ Μακρόν, προσθέτοντας πως το παρόν σύστημα ευνοεί τη Γερμανία σε βάρος των πιο αδύναμων κρατών-μελών.

Ο Μακρόν ήταν υπουργός Οικονομίας υπό τον Σοσιαλιστή πρόεδρο Φρανσουά Ολλάντ μέχρι που παραιτήθηκε πέρυσι για να δημιουργήσει το δικό του πολιτικό κίνημα και να κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές αυτού του έτους.

«Η αλήθεια είναι πως θα πρέπει να αναγνωρίσουμε συλλογικά πως το ευρώ είναι ατελές και δεν μπορεί να διαρκέσει χωρίς σημαντικές μεταρρυθμίσεις» είπε ο Μακρόν σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Humboldt στο Βερολίνο.

Μιλώντας στα αγγλικά, προσέθεσε: «Δεν έχει προσφέρει στην Ευρώπη πλήρη διεθνή κυριαρχία απέναντι στο δολάριο και τους κανόνες του. Δεν έχει προσφέρει στην Ευρώπη μια φυσική σύγκλιση ανάμεσα στα διαφορετικά κράτη-μέλη».

Η Γαλλία θα πρέπει να εκπληρώσει μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και να αναθεωρήσει το εκπαιδευτικό της σύστημα για να αναζωογονήσει την ανάπτυξη, ενώ η Γερμανία θα πρέπει να αποδεχτεί πως περισσότερες επενδύσεις και όχι περισσότερη λιτότητα μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη σε ολόκληρη την ευρωζώνη, είπε ο κεντρώος πολιτικός.

«Η δυσλειτουργικότητα του ευρώ χρησιμεύει για τη Γερμανία, πρέπει να πω» είπε ο Μακρόν, προσθέτοντας πως η έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία εμποδίζει σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν την αλληλεγγύη ανάμεσα στα 19 μέλη της ευρωζώνης.

«Το ευρώ είναι ένα αδύναμο γερμανικό μάρκο» είπε ο Μακρόν. «Το status quo είναι συνώνυμο, σε δέκα χρόνια, με την κατάργηση του ευρώ.»

Πρότεινε τη δημιουργία ενός κοινού προϋπολογισμού στην ευρωζώνη για τη χρηματοδότηση επενδύσεων προσανατολισμένων υπέρ της ανάπτυξης και την παράταση της οικονομικής βοήθειας προς κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Παρ’ όλα αυτά, κάτι τέτοιο δε θα ήταν αποδεκτό από τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το συντηρητικό κόμμα των οποίων θα αντιμετωπίσει εκλογές φέτος και έχει δεχτεί εσωτερικές αντιστάσεις στις διασώσεις προς την Ελλάδα, από γεράκια που θεωρούν πως αυτού του είδους οι πληρωμές μετατρέπουν την ευρωζώνη σε «ένωση μεταφορών».

Ο Μακρόν μίλησε λίγο μετά τη δήλωση του συναρχηγού του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, ο οποίος είπε στο - πως η ευρωζώνη θα πρέπει να χωριστεί στα δύο, με ένα ισχυρό συγκρότημα με επίκεντρο τη Γερμανία, και ένα πιο αδύναμο συγκρότημα που θα συμπεριλαμβάνει και τη Γαλλία.

Ο Μακρόν, ένας από τους λίγους υποστηρικτές στη Γαλλία της βαθύτερης ευρωπαϊκής ενοποίησης, έχει κάνει το ασυνήθιστο βήμα να ενθαρρύνει τους υποστηρικτές του να επευφημούν την Ευρωπαϊκή Ένωση στις πολιτικές εκδηλώσεις του, σε αντίθεση με άλλους πολιτικούς που συχνά εκφράζονται εναντίον των «Βρυξελλών».

Ο Μακρόν, στα 39 του χρόνια, έχει απολαύσει μια άνοδο στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι οποίες τον δείχνουν να θεμελιώνει τη θέση του ως το «τρίτο πρόσωπο» της προεδρικής αναμέτρησης, και πολύ κοντά στην επίτευξη της σημαντικής προαγωγής στον δεύτερο γύρο των εκλογών που θα διεξαχθεί τον Μάιο.

Δημοσκόπηση της προηγούμενης εβδομάδας έδειξε τη διαφορά με την οποία προηγείται ο συντηρητικός υποψήφιος Φρανσουά Φιγιόν στην κούρσα για την προεδρία της Γαλλίας να μειώνεται, με τόσο τον Μακρόν όσο και την ακροδεξιά αρχηγό Μαρίν Λε Πεν να πλησιάζουν τον πρώην πρωθυπουργό.   

Σχετικα αρθρα

Ήταν η ασφυξία το plan B;

admin

Ελλάδα: Πολλά λόγια, λίγο όραμα

admin

XA:Ο αδύναμος κρίκος

admin

Eurogroup: Μπορούμε να αντέξουμε το σοκ του ιταλικού δημοψηφίσματος

admin

Γερμανικός Τύπος: Επιστροφή στην ομαλότητα για την Ελλάδα αλλά η κρίση παραμένει

admin

Ερευνα για την επιχειρηματικότητα: Το 58% των κερδών πάνε σε φόρους

admin

Ο θάνατος του Κάστρο θα επαναπροσδιορίσει την Κούβα

admin

Η Κίνα, η Ευρώπη και ο κορονοϊός

admin

FAZ: Η κρίση έκανε τους Έλληνες πραγματιστές

admin

Στα 2,8 τρισ. ευρώ η παγκόσμια αγορά πληροφορικής και επικοινωνιών, το 2013

admin

XA:Κρούσματα σε άνοδο, δείκτες σε πτώση, επενδυτές σε αναμονή

admin

Τι να περιμένουν οι επενδυτές το 2017 σε ομόλογα και μετοχές

admin

Η συμφωνία με το SPD επαναφέρει τη Μέρκελ στη θέση του οδηγού

admin

ΟΟΣΑ: Πάνω από το φράγμα των 13 τρισ. δολαρίων το παγκόσμιο εταιρικό χρέος

admin

Στίγκλιτς:Λόγω της ανισότητας διακυβεβεύεται η οικονομία

admin

Tο παράλληλο σύμπαν του Πούτιν

admin

Ηρεμία πριν την καταιγίδα:Γιατί οι ξένοι εγκαταλείπουν τα ιταλικά ομόλογα

admin

Η άνοδος του πληθωρισμού ξανανοίγει τα χάσματα στην ευρωζώνη

admin