Image default
Πρώτο Θέμα

«Μαύρες» εκπτώσεις»:Μπούμεραγκ για δημόσια έσοδα και τράπεζες το πλαστικό χρημα;

Plastic MoneyΣε μπούμερανγκ με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κινδυνεύει να εξελίχθη φαινομενικά σωστός χειρισμός του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για συναλλαγές  μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.

Η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτό το μέτρο με πρώτο προφανή στόχο να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής ειδικά μέσω του ΦΠΑ. Σε αυτόν τον άξονα η ρύθμιση αυτή είναι σωστή όπως δείχνουν άλλωστε και οι συνεχώς αυξανόμενες εισπράξεις το εν λόγω φόρου.

Ο δεύτερος άξονας στο μυαλό των ιθυνόντων στο οικονομικό επιτελείο ήταν η ενίσχυση των εσόδων των τραπεζών καθώς για κάθε συναλλαγή ως γνωστόν κάθε τράπεζα εισπράττει προμήθεια η οποία βέβαια σε ορισμένες περιπτώσεις εξανεμίζει πάνω από το 80% του κέρδους του εμπόρου όπως π.χ. στα τσιγάρα.

Και αυτός ο άξονας έχει μια λογική καθώς η διαφαινόμενη καθυστέρηση στην 2η αξιολόγηση  αναμένεται να στείλει στις καλένδες την ένταξη των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ που ουτως η άλλως τελειώνει σε μερικούς μήνες.

Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να δημιουργήσει νέα προβλήματα  ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών τα οποία το οικονομικό επιτελείο ελπίζει να αντισταθμίσει με την αύξηση των προμηθειών που εισπράττουν.

Ως εδώ καλά !

Το πρόβλημα που αρχίζει να δημιουργείται όμως και απειλεί να τινάξει στον αέρα όλο τον παραπάνω εν πολλοίς σωστό σχεδιασμό είναι το εξής : Λόγω της συνεχιζόμενης πτώσης τζίρου και κερδών των επιχειρήσεων αλλά και των ελεύθερων επαγγελματιών έχει αρχίσει να δημιουργείται ένα επικίνδυνο φαινόμενο. Αυτό των «μαύρων» εκπτώσεων , των εκπτώσεων δηλαδή που κάνουν μαγαζιά και ελεύθεροι επαγγελματίες όταν πληρωθούν με μετρητά.

Αν κάνεις κάνει μια βόλτα σε οποιαδήποτε αγορά θα διαπιστώσει γρήγορα ότι οι εκπτώσεις αυτές φθίνουν στις περισσότερες περιπτώσεις το 20 έως 30% επί των αναγραφόμενων τιμών. Στις περισσότερες δε των περιπτώσεων την «μαύρη» έκπτωση την ζητεί ο ίδιος ο πελάτης με τον έμπορο να την δέχεται ανακουφισμένος αφού γλυτώνει εκτός από την προμήθεια της τράπεζας και την φορολογική επιβάρυνση επί του συγκεκριμένου τζίρου.  

Το oikonomia.gr κάνοντας μια απλή βόλτα σε γνωστή αγορά των νοτίων προαστίων έκανε αγορές 50 Ε χρησιμοποιώντας μετρητά και αγόρασε πράγματα αξίας 70 € λαμβάνοντας αποδείξεις για μόλις 6,5 €. ! Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν λάβαμε απόδειξη ακόμα και για την αγορά ενός καφέ από γνωστή αλυσίδα πανελλαδικής εμβελείας!

 Η ωρολογιακή βόμβα τώρα στα θεμέλια των ελληνικών τραπεζών είναι ότι για να ψωνίσει κάνεις με την «μαύρη» έκπτωση θα πρέπει να έχει μετρητά (!) …που θα πρέπει να έχει σηκώσει από καποιο ΑΤΜ κάποιας τράπεζας όπου έχει τον μισθό η την σύνταξη του. 

Συνεπώς εάν αυτό το φαινόμενο επεκταθεί οι αναλήψεις από τις τράπεζες θα ανέβουν κατακόρυφα δημιουργώντας νέο πρόβλημα ρευστότητας που αυτήν την φορά ίσως να αποβεί μοιραίο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

 Είναι άγνωστο το ποσά χρήματα θα κοστίσει στον ελληνικό δημόσιο η τακτική αυτή και εάν θα είναι λιγότερα από τα παραπάνω χρήματα που εισπράττονται από την χρήση του πλαστικού χρήματος αφού αφαιρεθεί βεβαίως το ποσό που θα χρειαστεί για μια νέα ανακεφαλαιοποιηση των ελληνικών τραπεζών στην απευκταία περίπτωση που αυτή καταστεί αναγκαία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η ελληνική οικονομία βαδίζει για μια ακόμα φορά (τελευταία ; ) σε τεντωμένο σκοινί…

Ι.Α.Φ

Σχετικα αρθρα

Το σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας

admin

Θρήνος για την Παναγία των Παρισίων

admin

Καταρρέουν τα κρατικά έσοδα

admin

Ιταλικές και ελληνικές τράπεζες στο μάτι του κυκλώνα

admin

«Κούρεμα» στα πρόστιμα της εφορίας -Οι αλλαγές που έρχονται

admin

Τέσσερεις κινδύνους και τρία ατού βλέπει ο ΟΟΣΑ

admin

Συνολική συμφωνία μέχρι τις 22 Μαΐου;

admin

Η επόμενη δόση είναι ζήτημα ημερών…

admin

Ποιες λύσεις προτείνουν οι τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια

admin

Η Ελλάδα έχει τους πόρους για να γιατρευτεί

admin

Πολλή δουλειά περιμένει ακόμη τον Τσίπρα

admin

Το 2018 αναμένεται η νέα γερμανική κυβέρνηση

admin

Στον αστερισμό της λιτότητας

admin

Η παρακμή της εξωτερικής πολιτικής της Δύσης

admin

Χρυσές μπίζνες με μεταχειρισμένα ρούχα

admin

Τι παραπάνω ξέρει το ΧΑ;

admin

Τι μπορεί να εμποδίσει την κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας;

admin

Ιταλία: Η ώρα της πρόσκρουσης και οι φόβοι για την Ελλάδα

admin