Image default
Πρώτο Θέμα

Μαρκ Κάρνεϊ: η ΕΕ έχει περισσότερα να χάσει από ένα σκληρό Brexit

carney markΗ ΕΕ έχει περισσότερα να χάσει από το Brexit απ’ ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας, καθώς παραδέχτηκε πως η βρετανική οικονομία θα αψηφίσει τις δικές του δυσοίωνες προβλέψεις και θα αναπτυχθεί με ταχύτερο ρυθμό απ’ ότι αναμενόταν.

Ο Μαρκ Κάρνεϊ παραδέχτηκε πως το Brexit δεν είναι πλέον ο μεγαλύτερος εσωτερικός κίνδυνος για την οικονομία της Βρετανίας, αφού εξέδωσε μια σειρά δριμειών προειδοποιήσεων για τις συνέπειες της εξόδου πριν από το δημοψήφισμα για την ΕΕ.

Η Τράπεζα της Αγγλίας είναι πλέον «πολύ πιθανό» να βελτιώσει τις οικονομικές της προβλέψεις τον επόμενο μήνα, είπε ο κ. Κάρνεϊ, προσθέτοντας πως «εξεπλάγη» που η οικονομική επιβράδυνση που είχε προβλέψει δεν υλοποιήθηκε.

Είπε: «Πριν από το δημοψήφισμα αισθανόμασταν πως ήταν ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία. Υπήρχε μια σειρά γεγονότων που θα μπορούσε να συμβεί που θα είχε συνέπειες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Σήμερα, η κλίμακα του άμεσου κινδύνου γύρω από το Brexit έχει μειωθεί».

Κατά τη διάρκεια εμφάνισής του μπροστά σε βουλευτές είπε επίσης πως ένα σκληρό Brexit θα αποτελέσει μεγαλύτερο κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά του Ηνωμένου Βασιλείου, λόγω της ισχύος του βρετανικού τομέα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

«Δε λέω ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, και υπάρχουν οικονομικοί κίνδυνοι για το Ηνωμένο Βασίλειο, όμως υπάρχουν μεγαλύτεροι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι στην ηπειρωτική Ευρώπη κατά τη μετάβαση παρά στο Ηνωμένο Βασίλειο» είπε.

Ωστόσο, επέμεινε πως η Τράπεζα της Αγγλίας είχε δίκιο στην απαισιόδοξη προσέγγιση στις προβλέψεις της.

Είπε: «Όπως θα περίμενε κανείς από μια ομάδα σκυθρωπών κεντρικών τραπεζιτών, επικεντρωνόμαστε περισσότερο στην πτώση και λιγότερο στο πώς όλα θα μπορούσαν να πάνε καλά, αλλά στο πώς θα μπορούσαν να πάνε πάρα πολύ στραβά… και πού μπορούμε να το μετριάσουμε αυτό.

Πρέπει να αναρωτιόμαστε συνεχώς τι θα μπορούσε να πάει στραβά. Δε χρειάζεται να βλέπουμε φαντάσματα σε κάθε γωνία, αλλά πρέπει να αναρωτηθούμε τι θα μπορούσε να πάει στραβά.»

Ευρωσκεπτικιστές Συντηρητικοί βουλευτές είπαν πως κ. Κάρνεϊ θα πρέπει να απολογηθεί για τις προβλέψεις του κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα.

Ο επικεφαλής της στρατηγικής Brexit του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είπε πως τα βρετανικά πανεπιστήμια θα δημιουργήσουν παγκόσμια δίκτυα και θα επιστρατεύσουν τους «καλύτερους και ευφυέστερους» μαθητές του κόσμου, εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο καθηγητής Άλαστερ Μπούτσαν είπε στην Επίλεκτη Εκπαιδευτική Επιτροπή πως η συμμετοχή στην ΕΕ είχε παραμερίσει καναδούς και αμερικανούς ερευνητές που εργάζονταν άλλοτε στα βρετανικά πανεπιστήμια, καθώς η ελεύθερη μετακίνηση έκανε πιο εύκολη την απασχόληση ευρωπαίων.

«Ένα από τα πράγματα που χάσαμε ήταν η εύκολη ρωή γιατρών και ιατρικής επιστήμης από τον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νότια Αφρική» είπε στην Επιτροπή στην πρώτη δημόσια ακρόαση μετά το δημοψήφισμα της εξόδου τον περασμένο Ιούνιο.

«Είχαμε πολύ καλές συνεργασίες, οι οποίες ελπίζουμε πως θα επανέλθουν μέσα σε αυτό το κλίμα του Brexit, καθώς αυτή η κινητικότητα αγγλόφωνης ιατρικής ήταν ένα από τα θύματα της ένταξης στην Ευρώπη.»

Η δήλωση αυτή ήρθε λίγο αφότου υπουργός πρότεινε ετήσια χρέωση 1.000 λιρών για κάθε ικανό εργαζόμενο που θα απασχολούν οι βρετανικές επιχειρήσεις μετά την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ρόμπερτ Γκούντγουιλ, ο υπουργός Μετανάστευσης, άφησε να εννοηθεί πως η κυβέρνηση σκέφτεται να επεκτείνει τη χρέωση που θα ισχύσει από τον Απρίλιο για μη πολίτες της ΕΕ και σε ευρωπαίους. Ωστόσο, η πρόταση απορρίφθηκε από την Downing Street, η οποία είπε πως κάτι τέτοιο «δε βρίσκεται στην ατζέντα της κυβέρνησης».

Χθες, ο δείκτης FTSE 100 των μεγαλύτερων βρετανικών επιχειρήσεων έπιασε πρωτοφανή υψηλά.  

Σχετικα αρθρα

Το Χ.Α., η πτώση, οι τράπεζες και οι τοποθετήσεις

admin

Οικονομολόγοι: Τέλειωσε το σπριντ της παγκόσμιας ανάκαμψης, αρχίζει το… σημειωτόν

admin

Οι ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων γίνονται όλο και πιο άσχημες

admin

Δύσκολες επιλογές για το γαλλό-γερμανικό άξονα στην ευρωζώνη

admin

Εάν ο περασμένος χρόνος απέδειξε κάτι, αυτό είναι ότι η ΕΕ δε μεταρρυθμίζεται

admin

DW: Εκνευρισμό προκαλεί στην οικονομία το λυκόφως του Brexit

admin

Ασφαλιστικές: Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το Solvency II

admin

Η παγκόσμια οικονομία βουίζει ενώ η πολιτική ξινίζει

admin

ΣΟΚ για την ελληνική τουριστική βιομηχανία η χρεοκοπία της Thomas Cook

admin

Προσάρτηση της Κριμαίας:Μέρος Δεύτερο

admin

Το μέλλον της οικονομίας της Ευρώπης εξαρτάται από τις γαλλικές μεταρρυθμίσεις

admin

ΕΥΑΘ made in France και… bonus η ATTICA BANK

admin

ΗΠΑ: 53% πιθανότητα ύφεσης εντός 12 μηνών !

admin

Τι λέει η ιστορία για τη χαμηλή μεταβλητότητα

admin

«Κόκκινα» δάνεια: Από τα 107 δισ. το 2016 στα 75 δισ. σήμερα

admin

Η δεκαετία που «εξαφάνισε» την μεσαία τάξη στην Ευρώπη

admin

Ο γαμπρός του Ερντογάν μιλά στο Bloomberg: Τι λέει για Ελλάδα, λίρα και χρυσό

admin

Η Ελλάδα, η δημοκρατία και οι άθλοι του Ηρακλή

admin