Image default
Πρώτο Θέμα

Το ΔΝΤ βάζει φωτιά στα ομόλογα

IMF 2Τα ελληνικά ομόλογα είναι αντικείμενο ντάμπινγκ σήμερα ύστερα από τους τελευταίους ισχυρισμούς από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τις «εκρηκτικές» δυναμικές χρέους της χώρας.

Σε μια κλιμάκωση των προηγούμενων προειδοποιήσεών για τον σωρό χρέους της Ελλάδας, η τελευταία ετήσια έκθεση του Ταμείου για την Ελλάδα δημιουργεί νέες αμφιβολίες για τη συνέχιση της παρουσίας του στο τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης της Αθήνας, υποστηρίζοντας πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να αναπτυχθεί αρκετά για να ξεπεράσει τα προβλήματα χρέους της».

Το ελληνικό χρέος φτάνει αυτή τη στιγμή στο 180% του ΑΕΠ. Το ΔΝΤ προειδοποιεί πως το απόθεμα του χρέους θα «γίνει εκρηκτικό» μετά το 2022, προβλέποντας πως θα ανέλθει έως το 275% του ΑΕΠ μέχρι το 2060.

1 1

Τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα έχουν ανέβη κατά 20 μονάδες βάσης σήμερα, φτάνοντας στο 7,3%, και γνωρίζουν το χειρότερο διήμερο ξεπούλημα μετά το προσωρινό πάγωμα των σχεδίων ελάφρυνσης χρέους της χώρας από τους ευρωπαίους πιστωτές τον Δεκέμβριο (οι αποδόσεις ανεβαίνουν όταν η τιμή ενός ομολόγου πέφτει).

Το ΔΝΤ βρίσκεται σε μια μακροχρόνια σύγκρουση με τους ευρωπαίους πιστωτές για το επίπεδο λιτότητας που χρειάζεται η Ελλάδα για να επανέλθει σε οικονομική υγεία.

Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ δεν πιστεύουν πως οι υπάρχοντες όροι της διάσωσης της Ελλάδας – οι οποίοι απαιτούν από την αριστερόστροφη κυβέρνηση να αυξήσει φόρους, να ιδιωτικοποιήσει εθνικά περιουσιακά στοιχεία και να μειώσει τις δαπάνες – θα είναι αρκετοί για να μειώσουν τη σωρεία του χρέους της χώρας χωρίς σημαντική αναδιάρθρωση χρέους.

2Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση έχει αντισταθεί στην ιδέα πως πρέπει να νομοθετήσει περαιτέρω περικοπές αφού η χώρα ξεπέρασε τους στόχους του προϋπολογισμού της στο τέλος του έτους χάρη στην άνοδο των φορολογικών εσόδων.

Το ΔΝΤ δεν έχει δεσμευτεί επίσημα ότι θα συμβάλει με οποιοδήποτε κομμάτι στο πακέτο διάσωσης των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα – κάτι που αποτελούσε κρίσιμη προϋπόθεση για χώρες όπως η Γερμανία και η Φινλανδία για να συνυπογράψουν την τρίτη διάσωση της χώρας το καλοκαίρι του 2015.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει αναφέρει πως η Ελλάδα θα χρειαστεί να διαπραγματευτεί νέους όρους διάσωσης εάν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει τη στήριξη του ΔΝΤ.

«Η Ελλάδα χρειάζεται ουσιαστική ελάφρυνση χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους της για να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους» ανέφερε η έκθεση του ΔΝΤ.  

Σχετικα αρθρα

Βρισκόμαστε εν όψει του τέλους της πανδημίας;

admin

Γερμανικός Τύπος: Η Τουρκία τυπώνει φρέσκο χρήμα

admin

Η πανδημική κρίση φέρνει «κόφτη» και στις αυξήσεις μισθών παγκοσμίως

admin

Γιατί το δολάριο είναι ισχυρότερο απ’ όσο μοιάζει

admin

Απολογισμός ΥΠΟΙΚ: Ένα έτος παρεμβάσεων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx

admin

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin

XA:Μάρτιος προσδοκιών και αρνητικής παράδοσης

admin

OTE:Ισχυρές επιδόσεις για τον Όμιλο σε ένα πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον-Μέρισμα €0,68 ανά μετοχή

admin

Ο νέος γενναίος κόσμος των κεντρικών τραπεζών – J.Pisani-Ferry

admin

COVID-19 και επιστροφή στην κανονικότητα: Ακόμη και το «εμβολιασμένο» Ισραήλ έχει προβλήματα

admin

Τουρισμός:Ρεκόρ κρατήσεων και… ελπίδων για το καλοκαίρι

admin