Image default
Πρώτο Θέμα

Το ΔΝΤ βάζει φωτιά στα ομόλογα

IMF 2Τα ελληνικά ομόλογα είναι αντικείμενο ντάμπινγκ σήμερα ύστερα από τους τελευταίους ισχυρισμούς από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τις «εκρηκτικές» δυναμικές χρέους της χώρας.

Σε μια κλιμάκωση των προηγούμενων προειδοποιήσεών για τον σωρό χρέους της Ελλάδας, η τελευταία ετήσια έκθεση του Ταμείου για την Ελλάδα δημιουργεί νέες αμφιβολίες για τη συνέχιση της παρουσίας του στο τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης της Αθήνας, υποστηρίζοντας πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να αναπτυχθεί αρκετά για να ξεπεράσει τα προβλήματα χρέους της».

Το ελληνικό χρέος φτάνει αυτή τη στιγμή στο 180% του ΑΕΠ. Το ΔΝΤ προειδοποιεί πως το απόθεμα του χρέους θα «γίνει εκρηκτικό» μετά το 2022, προβλέποντας πως θα ανέλθει έως το 275% του ΑΕΠ μέχρι το 2060.

1 1

Τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα έχουν ανέβη κατά 20 μονάδες βάσης σήμερα, φτάνοντας στο 7,3%, και γνωρίζουν το χειρότερο διήμερο ξεπούλημα μετά το προσωρινό πάγωμα των σχεδίων ελάφρυνσης χρέους της χώρας από τους ευρωπαίους πιστωτές τον Δεκέμβριο (οι αποδόσεις ανεβαίνουν όταν η τιμή ενός ομολόγου πέφτει).

Το ΔΝΤ βρίσκεται σε μια μακροχρόνια σύγκρουση με τους ευρωπαίους πιστωτές για το επίπεδο λιτότητας που χρειάζεται η Ελλάδα για να επανέλθει σε οικονομική υγεία.

Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ δεν πιστεύουν πως οι υπάρχοντες όροι της διάσωσης της Ελλάδας – οι οποίοι απαιτούν από την αριστερόστροφη κυβέρνηση να αυξήσει φόρους, να ιδιωτικοποιήσει εθνικά περιουσιακά στοιχεία και να μειώσει τις δαπάνες – θα είναι αρκετοί για να μειώσουν τη σωρεία του χρέους της χώρας χωρίς σημαντική αναδιάρθρωση χρέους.

2Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση έχει αντισταθεί στην ιδέα πως πρέπει να νομοθετήσει περαιτέρω περικοπές αφού η χώρα ξεπέρασε τους στόχους του προϋπολογισμού της στο τέλος του έτους χάρη στην άνοδο των φορολογικών εσόδων.

Το ΔΝΤ δεν έχει δεσμευτεί επίσημα ότι θα συμβάλει με οποιοδήποτε κομμάτι στο πακέτο διάσωσης των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα – κάτι που αποτελούσε κρίσιμη προϋπόθεση για χώρες όπως η Γερμανία και η Φινλανδία για να συνυπογράψουν την τρίτη διάσωση της χώρας το καλοκαίρι του 2015.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει αναφέρει πως η Ελλάδα θα χρειαστεί να διαπραγματευτεί νέους όρους διάσωσης εάν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει τη στήριξη του ΔΝΤ.

«Η Ελλάδα χρειάζεται ουσιαστική ελάφρυνση χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους της για να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους» ανέφερε η έκθεση του ΔΝΤ.  

Σχετικα αρθρα

Κορονοϊός: Το παγκόσμιο οικονομικό σοκ θα είναι τεράστιο – και ο πανικός μπορεί να καθυστερήσει την ανάκαμψη

admin

Πώς παρερμηνεύτηκε η Merkel

admin

Μνημονεύοντας την 11η Σεπτεμβρίου 16 χρόνια μετά

admin

Ακολουθώντας τον αρχηγό;

admin

Ποιος θυμάται το PSI;

admin

Η μεγάλη «μάχη» για τις αποκρατικοποιήσεις

admin

H Ισπανία παρακολουθεί με ανησυχία την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Ζυμώσεις για χρονική μετάθεση του Brexit

admin

Όλα τα πιθανά σενάρια ενός Grexit

admin

Αισιόδοξα τα μηνύματα για την καλοκαιρινή τουριστική κίνηση

admin

Από το Σένγκεν μέχρι το Brexit, οι κίνδυνοι για το ευρώ συσσωρεύονται

admin

Οι Γερμανοί προτιμούν το φθηνό

admin

Εάν η Σουηδία και η Γερμανία γίνονταν πολιτείες των ΗΠΑ…

admin

Ο Ερντογάν απάναντι στην οικονομική κρίση:Προ των πυλών η προσφυγή στο ΔΝΤ

admin

Η Κίνα, ο εμπορικός πόλεμος και η «βόμβα» του χρέους

admin

Εξηγώντας την άνοδο του Ερντογάν

admin

Η δικαστική απόφαση για το άρθρο 50 δε θα καθυστερήσει τα σχέδια του Brexit

admin

Τι περιμένει την Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος

admin